Murmur - Murmur (2014)

Label: Season of Mist

1. Water from Water (6:38)
  2. Bull of Crete (9:12)
  3. Al-Malik (11:32)
  4. Recuerdos (4:49)
  5. Zeta II Reticuli (6:50)
  6. Zeta II Reticuli, Pt. 2 (2:23)
  7. King in Yellow (3:29)
  8. When Blood Leaves (6:11)
avatar van Don Cappuccino
Ik ben ontzettend benieuwd naar deze plaat. Twee tracks zijn al te beluisteren (Bull of Crete en Zeta II Reticuli) en die smaken naar meer. Deze band zet weer iets neer waar ik als luisteraar even beduusd van ben omdat het compleet niet conventioneel klinkt. De gitaren zijn geënt op black metal, de drumpartijen zijn fenomenaal (ontzettend jazzy in een metalcontext!!) maar ze hebben ook hele psychedelische stukken en een droge sound die noise rock platen uit de jaren '90 typeert.

avatar van Don Cappuccino
Inmiddels is deze volledig te streamen op Zware Metalen.

avatar van Don Cappuccino
Zal niet bij veel mensen in de smaak gaan vallen vanwege het behoorlijk experimentele karakter, maar ik vind het geweldig. Murmur zet een van de meest interessante platen neer die ik in een lange tijd heb gehoord, het klinkt echt verfrissend. Deze mannen hebben zowat een Zeuhl-sound (stroming in de progressieve rock met onder andere Magma, erg jazzy) in combinatie met black metal en noise rock. Gaat een hoge beoordeling krijgen na meer luisterbeurten.

En hulde voor de fantastische King Crimson-cover, om precies te zijn Larks' Tongues In Aspic Pt. 2, een duidelijke inspiratie voor de muziek van Murmur.

avatar van Tha)Sven
Even laten bezinken ja, doet me bij vlagen ook wel aan Kayo Dot denken, dezelfde jazzy stijltje komt soms opduiken. Beetje vreemd, maar wel lekker.

KJHKB
De vergelijking met Kayo Dot is zeker op zijn plaats. Beide groepen maken niet al te doorsnee metal en doen dat erg goed. Toch hebben ze wel echt een andere insteek en een heel eigen geluid. Zal deze de komende tijd nog wel een heel aantal keer gaan draaien.

avatar van AOVV
Ik beluister hier net 'Bull of Crete', en dat klinkt interessant. De negen minuten zijn zo voorbij, maar je blijft allesbehalve met een hongergevoel achter; er gebeurt veel, en op één of andere manier past het perfect.

avatar van Don Cappuccino
Lees mijn recensie van Murmur op Zware Metalen.

Een van de nieuwste aanwinsten van Season Of Mist is de Amerikaanse band Murmur. De band bracht in 2010 het debuutalbum Mainlining the Lugubrious uit en nam een jaar later een split met Nachtmystium op. Nu is er een tweede album met een aantal nieuwe leden in de line-up...

avatar van AOVV
Goeie plaat, toch wel! Vooral het tweetal 'Bull of Crete'-'Al-Malik' oogst hier veel lof. Het zit allemaal knap in mekaar, met een spanningsboog die mijn aandacht constant weet vast te houden. De soms dissonant klinkende gitaarriffs zijn ook heerlijk!

avatar van korenbloem
AOVV schreef:

Toch wel?

Inderdaad sterke plaat! Heerlijke melodieuze thematische gitaarriffs, en goeie balans tussen avantmetal, met een klein vleugje mathrock.

4* (met gemak)

avatar van Ataloona

Mee eens, sterke plaat. Fijne black metal afgewisseld met erg ambiteuze progressievere momenten zoals die akoestische gitaarbreaks. Het drumwerk helpt ook wel erg mee om het album niet te doen verzuipen in de droge noiserockmuren, maar het avontuurlijk te houden. Bevalt prima deze plaat, heb je het niet voor niets een stuk of 7 keer aangeraden, korenbloem

Kleine 4/5, maar gaat nog wel groeien.

avatar van korenbloem
Ik heb smaak dave

avatar van wizard
Van dit album had ik veel meer verwacht. Zelfs na even doorzetten (als in: doorluisteren) blijft het een teleurstelling. Om met iets positiefs te beginnen: er staan een paar mooie instrumentale stukken op Murmur. Daarmee is het ook wel zo’n beetje gezegd. De combinatie van stijlen die gespeeld wordt, vind ik weinig interessant. De drums zijn naar mijn smaak te prominent aanwezig in het geluid, eisen teveel aandacht op, en gaan daardoor na verloop van tijd irriteren. Verder vind ik de zang ook zwak. De cleane zang is niet speciaal, wel ok, maar als er een poging tot wat extremere zang gedaan wordt, klinkt dat allerminst overtuigend.