Metal Massacre IV (1983)

Label: Metal Blade

1. Sacred Blade - The Alien (3:40)
  2. Death Dealer - Cross My Way (3:40)
  3. Trouble - The Last Judgement (5:03)
  4. Sceptre - Taken by Force (2:44)
  5. Zoetrope - Speed Zone (2:42)
  6. War Cry - Forbidden Evil (4:37)
  7. Abattoir - Screams from the Grave (3:24)
  8. Witchslayer - I Don't Want to Die (4:59)
  9. Lizzy Borden - Rod of Iron (4:29)
  10. August Redmoon - Fear No Evil (3:53)
  11. Thrust - Destructer (4:13)
  12. Medieval - Medieval (3:20)
Wat een tijden..
Mijn favorieten: Taken by Force van Sceptre (met John Cyriis, van het latere Agent Steel), Screams from the Grave - Abattoir (die "screams" from the graaaaaaaaaaaaave! zaalig..)

Joy
ben nu de hele serie aant binnenhalen, jeugdsentiment

ben benieuwd of het nu nog net zo leuk is als toen

avatar van Cabeza Borradora
Tsja, het is nog wel leuk, maar op een andere manier dan wel. Toen vond ik die albums leuk om onbekende (ver)nieuwe(nde) dingen te ontdekken, nu zijn ze leuk om de ondertussen oude bekenden nog eens in hun oervormen te horen...

wat een droevigheid, vannacht even door het hele ouvre gelopen

man man men kopieert elkaar schaamteloos en er zijn hooguit een band of 10 uit de hele serie die potentie heeft

het meerendeel is echt belachelijk slecht

een beetje leuk werd het pas rond jaren 90, omdat het geluid een stuk fatsoenlijker werd en de typische metalcliches langzaamaan begonnen te verdwijnen

voor het hele pakket ,alle bouwjaren, een 2

Joy schreef:
wat een droevigheid, vannacht even door het hele ouvre gelopen [...] het meerendeel is echt belachelijk slecht [...]
de typische metalcliches [...]

Als je de metal van voor '90 niet lust, waarom verpest je hier dan je hele nacht mee?
In de jaren '90 klonk het misschien wat beter, maar wie heeft daar nog zo'n revolutionaire impact gehad zoals in de jaren tachtig Metallica, Slayer, Voivod, Hellhammer (Celtic Frost) en Possessed?? Dit zijn toch vijf klassiekers die geschiedenis hebben geschreven, en hebben allemaal hun eerste stapjes op vinyl op de Metal Massacre staan.

[...] er zijn hooguit een band of 10 uit de hele serie die potentie heeft [...]

Eerder genoemde vijf tellen al voor 10, , maar ik vind toch wel wat meer namen terug die zich later gevestigd hebben in het metal wereldje:

Armored Saint, Savage Grace, Overkill, Tyrant, Lizzy Borden, Trouble, Sceptre (Agent Steel), Fates Warning, Metal Church, Dark Angel, Flotsam and Jetsam, Sacred Reich... En dan sla ik er nog een paar over. Ik vind dit toch wel een hele buit, en ik ken geen enkele andere op talent scouting gebaseerde verzamelaar of reeks die zo vruchtbaar is gebleken.

Cabeza Borradora schreef:
Wat een tijden..

Bij Sceptre speelde John Cyriis (aka Joau Campos of John Camps) alleen gitaar.
Op het Abattoir nummer is hij de zaner.

Zeer gaaf om zo af en toe eens te luisteren. Veel bands die in premature staat met minimale middelen ons het authentieke heavy metalgevoel bezorgen.
Heel anders dan de computergeneratie van nu.

ik overdrijd wellicht maar ik heb het hele ouvre vanaf 1983 beluistert

soort zelfkwelling blijkt achteraf, veel skipmomenten

like i said, jaren 90 werden beter maar begin 80's tot aan 90's is echt om te huilen

jeugdsentiment, een heel klein beetje

avatar van Kronos
Het is juist In de jaren negentig dat er amper iets interessants gebeurde wat metal betreft. Solo's en hoge uithalen schenen niet meer te mogen want dat werd allemaal afgedaan als cliché. Pas ergens vanaf 2000 dat er weer echt wat leven in de brouwerij kwam met nieuwe evoluties. Metal bleek toch niet te zijn afgeschreven.

Joy
we hebben het hier over de periode 1982 tot 1991, de periode waarover metal massacre is uitgebracht

niet over 2000

Kronos schreef:

(ben een beetje optimistischer, vanaf eind jaren 90... )

Cabeza Borradora schreef:
(ben een beetje optimistischer, vanaf eind jaren 90... )

Ben niet minder optimistisch hoor.

Pakweg van '92 tot '98 is het een dooie boel geweest.

Dat is tot 2006 dus.

avatar van Edwynn
In de jaren 90 eigenlijk alleen interessante death metal demo's gehoord. Rest allemaal langs me heen gegaan.

avatar van Eddie
wat een droevigheid, vannacht even door het hele ouvre gelopen

het meerendeel is echt belachelijk slecht

voor het hele pakket ,alle bouwjaren, een 2

Gelukkig komt dat niet meer voor. Alles klint tegenwoordig toch hetzelfde, allemaal dezelfde moddervette productie schreeuewerige vocalen. Ik kan er best naar luisteren hoor, maar het lijkt over het algemeen wel erg op elkaar.

Joy
dat klopt en daarom luister ik ook weinig meer naar dat soort metal

avatar van Kronos
Als ik het goed begrijp stelt de metal dus alleen maar heel even iets voor, van '89 tot '91 of zo.

en alleen van 3 tot 7 smorgens, en alleen ast regent

niks van begrepen dus

The Oath
Kronos schreef:

Dat is tot 2006 dus.

tot vandaag nog altijd bedoel je?

@The Oath,

Joy had het hier over de periode 1982 tot 1991, de periode waarover metal massacre is uitgebracht. Maar bij mijn weten is dat tot 2006. Het jaar waarin Metal Massacre XIII is verschenen.

Maar ja, ik begrijp er niks van.

Edwynn schreef:
[...]
Bij Sceptre speelde John Cyriis (aka Joau Campos of John Camps) alleen gitaar. Op het Abattoir nummer is hij de zanger.[...]

Tnx! Taken by Force heeft hij meegenomen op het debuut van Agent Steel, zo dat is dus duidelijk. Maar dat hij daartussen nog die heerlijke schreeuwen bij Abattoir voor zijn rekening heeft genomen heb ik gemist. Of was dat dan voordat hij bij Sceptre speelde?

Edwynn schreef:
[...]IV vind ik 1 van de betere samplers uit de serie. Vooral door de Agent Steel connectie.[...]

Is wel 1 van de betere ja, ik twijfelde tussen 3,5 en 4**, maar ik vind V en vooral VI toch nog iets sterker en homogener.

avatar van Edwynn
Het Sceptre nummer stond in 1983 al op een demo geloof ik. De Abattoir 2 track demo waarop Cyriis zingt is uitgekomen in 1984. Eén nummer daarvan dus al op deze sampler.
Dus eerst Sceptre daarna Abattoir en daarna Agent Steel. 's mans wegen blijven vrijwel ondoorgrondelijk.

V is ook een mooie ja. Relatief veel min of meer doorgebroken bands: Overkill, Fates Warning, Overkill, Metal Church, Voivod, Hellhammer, Omen.

avatar van ZAP!
Er zit veel leuks tussen, ik kan hier grotendeels wel van genieten.
Dit dreigt een leuke marathon te worden.

avatar van Edwynn
Dit blijven wel leuke plaatjes hoor. De vroege MM releases vormden de bakermat van de speed- en thrashwereld. De delen II tot en met VII verschenen in 1994 voor een scherp prijsje op cd die ik allemaal onder de arm mee heb genomen.

Over Sceptre en Abattoir heb ik natuurlijk al wat gezegd.
Maar, nog niet over Lizzy Borden. Rod Of Iron verscheen natuurlijk op Love You To Pieces. Alleen is de versie op deze sampler toch weer een beetje anders. Wat minder netjes en wat mij betreft ook net een tikje gaver.

Verder kon de goegemeente kennismaken met Trouble en Zoetrope. Blijven nog bijzonder leuke dingen over van vergeten bandjes zoals August Redmoon en en Witchslayer.