Clannad - Atlantic Realm (1989)

Ierland

5. Signs of Life (2:05)
  6. In Flight (3:07)
  7. Ocean of Light (3:30)
  8. Drifting (1:54)
  9. Under Neptune's Cape (3:19)
  10. Voyager (3:19)
  11. Primeval Sun (1:10)
  12. Child of the Sea (2:40)
  13. The Kirk Pride (1:20)
avatar van Mart
Ik ken alleen Child Of The Sea, dat nummer werd vroeger in Bassie & Adriaan gebruikt als spanningsmuziekje. Ah, jeugdsentiment

Idd, Bijna het hele album werd gebruikt vind het zelf goede muziek 3,5*

basketballerke
Niet wat je noemt een erg hoge waardering voor deze plaat. Het is dan ook zo dat niet veel mensen dit hebben gehoord. Bepaalde nummers zijn prachtig, voornamelijk 'In Flight'. Sfeervolle plaat. Dikke 3,5* nu, sterk neigend naar 4*.

Wat een belachelijk lage score hier op MM, buitengewoon rustgevende synthesizermuziek. verhoog naar een 4*

Van het begin tot eind het je het gevoel dat je je langs de zee bevind, of ergens op het strand. Alles is goed, mooi en zuiver. Tegelijkertijd is je hoofd ook bij Bassie en Adriaan inderdaad (en die waren ook wel eens bij de zee toen deze muziek gebruikt werd).

Ik heb de CD niet, ik zou hem graag willen kopen, maar niemand heeft 'm. Voor mij is dit gewoon dik 5 sterren.

WPE
Dit album is heel erg goed. Voornamelijk instrumentaal en o zo sfeervol. Een van de beste werken van Clannad, en dat zelfs ondanks dat Atlantic Realm compleet afwijkt van wat ze normaal gesproken doen. Prachtige synthesizers, mooie melodieën, en nogmaals: heel erg sfeervol. Overigens is deze cd inmiddels (2014) weer redelijk goed aan te komen. Ik heb hem zelfs al in een tweedehands-bak zien liggen (onbegrijpelijk overigens, dat iemand zo'n album weg doet...)

avatar van John Barry
Heel mooi album. De muziek is erg rustgevend. Zoals al eerder genoemd is veel muziek uit dit album bij de ( oude versies ) van de serries van Bassie en Adriaan gebruikt. Child of the Sea is het vaakst gebruikt. Ik snap wel waarom, want het is na de track Atlantic Realm het beste muziekstuk van het album.

De muziek is rustgevend, maar is ook tegelijkertijd mysterieus. Ook ik vindt de muziek erg sfeervol. Kortom: erg sterke synthesizermuziek !

4 sterren.

avatar van jorro
In de soundscapes van het album "Atlantic Realm" van Clannad, onthult zich een auditieve trip die afwijkt van hun traditionele muzikale paden. Dit oeuvre, geopenbaard in 1989, markeert een significante divergentie van de folkloristische roots die de Ierse formatie voorheen omarmde; het voert ons mee op een reis zonder noemenswaardige vocale begeleiding, een zeldzaamheid binnen hun discografie.

Vanaf de initiële klanken van het titelstuk wordt de luisteraar ondergedompeld in een ambiance die zich gestaag ontplooit. Deze muzikale stroming, gekenmerkt door zijn geleidelijke ritmes vermengd met etherische soundscapes, leidt ons door een landschap van serene klankvelden, sporadisch onderbroken door momenten van intensere sfeer. Deze typering is toepasselijk op het geheel van de composities en het vereist een bepaalde gemoedstoestand om zich volledig aan deze ervaring over te kunnen geven. Persoonlijk vind ik dat een horizontale houding, hoewel comfortabel, het gevaar inhoudt van het verzinken in dromenland onder invloed van deze sferische klankgolven.

Hoewel het album niet pronkt met opvallende hoogtepunten, biedt "In Flight" toch een frisse dynamiek met zijn ritmische elementen. Hoewel ik de televisieserie waaraan dit album gekoppeld is niet heb ervaren, kan ik me voorstellen dat deze muzikale score een diepere dimensie toevoegt aan de visuele presentatie, een vermoeden dat de verbeelding prikkelt.

Samenvattend is "Atlantic Realm" geen verzameling van klanken voor dagelijkse consumptie, of beter gezegd, voor elke avond. Dit neemt niet weg dat het verre van teleurstellend is. Integendeel, het toont Clannad's bekwaamheid om buiten de gebaande paden te treden en een unieke, zij het niche, luisterervaring te bieden die zowel de kenner als de casual luisteraar kan waarderen. In essentie, dit werk is een getuigenis van de veelzijdigheid en artistieke durf die deze band bezit, een avontuurlijke afwijking van hun folk erfgoed dat zowel verrast als betovert.

Eerder verschenen op www.jorros-muziekkeuze.nl