Get The Blessing uit Bristol is het jazz-kwartet van de ritme-sectie van Portishead: Jim Barr op bas en Clive Deamer op drums. Ze worden aangevuld door een blazers-sectie bestaande uit de wat minder bekende Jake McMurchie (sax) en Pete Judge (trompet). En ik kende de hele band niet, wat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is te noemen. De Britse licht elektronische jazz scene (Polar Bear, Portico Quartet o.a.) en de triphop scene uit Bristol (uiteraard vooral Portishead) boeien mij namelijk enorm. Gelukkig komt er altijd een moment van ontdekking, en Get The Blessing is een weergaloos goede band die in 2008 al eens de BBC Jazz award wist te winnen.
Op openingsnummer Quiet laat Get The Blessing al horen waarom ze zo speciaal zijn. Een typisch nu-jazz nummer met een modern sax-geluid dat schitterend wordt verdraaid. De inspirator van de band, free-jazz legende Ornette Coleman, is hier dan ook nog niet op te horen. De invloed van Coleman is op het vervolg van de plaat echter zeer zeker wel te herkennen: vooral op Viking Death Moped (de naam zegt het al bijna) en Lope schieten de sax en trompet heerlijk het experiment in, maar houdt de sterke ritme-sectie het mooi in toom. Ook het duidelijk aanwezige rock-geluid dankzij de bas van Barr, ook kenmerkend voor die hedendaagse jazz-scene, geeft het album ondanks de free-jazz invloeden een hele luchtige sfeer. De blazers vullen elkaar bovendien ontzettend sterk aan, en de kracht van deze plaat is bijvoorbeeld zeer goed op Antilope te horen: een ijzersterk en a-ritmisch basloopje en bijzonder krachtig geïmproviseer van het hele kwartet; het geluid springt heerlijk heen en weer en blijft continu verrassen, vooral op die vreemde outro van het nummer.
Dit alles maakt dat Lope and Antilope een ontzettend toegankelijke, maar tegelijkertijd een enorm spannende plaat is geworden. Hier wordt het vernuft en de geheimzinnigheid van de Bristol-sound gecombineerd met gevarieerd jazz-vakmanschap. Een aanrader voor iedereen die van instrumentale muziek houdt, en niet alleen van jazz.
Pat-sounds: Album Get The Blessing - Lope and Antilope (2014) - pat-sounds.blogspot.nl