Nazareth - Razamanaz (1973)

Label: Mountain

1. Razamanaz (3:53)
  2. Alcatraz (4:26)
  3. Vigilante Man (5:25)
  4. Woke Up This Morning [New Version] (3:54)
  5. Night Woman (3:30)
  6. Bad, Bad Boy (3:58)
  7. Sold My Soul (4:51)
  8. Too Bad, Too Sad (2:56)
  9. Broken Down Angel (3:44)
In een recensie werd deze groep in 1973 aangeprezen als 'the next Deep Purple'. Dat had alles te maken met de producer, Roger Glover. Voor mij reden om jarenlang alle platen van Nazareth te kopen ondanks dat ze nooit echt de status van Deep Purple hebben bereikt. Achteraf kan ik stellen dat deze plaat het begin is geweest van de meest succesvolle periode tot en met 'Hair Of The Dog'.

avatar van The Wep
Hassikidee schreef:

Helemaal mee eens !
Dit album raakte mij met lekkere eigentijdse hardrock.
Na Hair of the dog was het voor mij afgelopen.

avatar van Dibbel
Schotse hardrockgroep die in de jaren 70 ook in Nederland wel wat succes had.
De echte hardrockstem van zanger Dan McCafferty heeft wel wat weg van die van Brian Johnson van AC/DC.
Het is hardrock met een scheut soul en blues en dikwijls slidegitaar.
Wellicht dat bij de wat oudere jongeren de nummers Razamanaz, Woke Up This Morning (beste nummer van de plaat) en Broken Down Angel nog ergens een belletje doen rinkelen.
Dat zijn dan ook hele aardige nummers.
Ook de cover van Woody Guthrie's Vigilante Man is goed gedaan.
De rest kan er zeker mee door.

Vanaf 1977 ging Nazareth steeds slappere en zoutelozere muziek maken, met ook steeds minder succes.
Toch zijn ze steeds doorgegaan en de laatste 2 albums (uit 2008 en 2011) schijnen best weer de moeite waard te zijn.
Op vinyl.

avatar van Jaep
Solide hardrockalbum van Schotse bodem. Het klinkt niet wereldschokkend of heel erg vernieuwend, redelijk typische 70s hardrock sound, dat zal zoals hierboven gezegd met de productie van Roger Glover te maken hebben. De A-kant springt er voor mij uit, met name de Woody Guthrie cover Vigilante Man en Woke Up This Morning.

avatar van DeWP
Geweldig album, echt waar! Nazareth op zijn sterkst (samen met Rampant en Loud 'n Proud dan...)

avatar van Brutus
Ik vind dit nog het minste album van Nazareth tot nog toe. Er staan op de heruitgave twee bonus tracks die het album niet gehaald hebben. Die hadden hier niet op misstaan. Het gaat om:
Hard Living en Spinning Top.
Woke up this morning staat ook op Excercises, op dat album vind ik het ook al het beste nummer.

avatar van B.Robertson
Nazareth - Hard Living - discogs.com

'Hard Living' / 'Spinning Top' was een single uit 1972. Ik stuitte erop bij 'Loud & Proud! - Anthology' (3 CD) en op zich de moeite ware het niet dat dat eigenlijk een update is van de 2CD 'Anthology' uit 2009 en sinds behoorlijke tijd in mijn collectie. De laatste tijd een stuk of zes albums tweedehands opgescharreld en 'Razamanaz' is in ieder geval een album dat ik alles wel goed vind. 'Sold My Soul' is het mooiste nummer en daar zit wel wat doom in. 'Too Bad, Too Sad' blaast me redelijk omver. Ongekend fel voor latere Nazareth-begrippen en vrij snel ook. Ook het leuke aan een reeks oude platen eens verder luisteren dan de bekende hitjes. Alleen 'Rampant' vertegenwoordigde tot voor kort de studioalbums in mijn collectie.