Fungal Abyss - Bardo Abgrund Temple (2011)

1 stem

Label: Translinguistic Other

1. Arc of the Covenant (20:11)
  2. Year of the Bones (13:06)
  3. Timewave Zero (10:20)
  4. Fungal Debrist (24:06)
Zephyr
Fungal Abyss is een zuster project van de leden van stonermetal band Lesbian uit Seattle.

De muziek die we hier aantreffen op dit album, is tot stand gekomen na het gebruik door de 5 leden van, en dus onder invloed van de Teónanácatl paddestoel. Met als uitkomst 4 geimproviseerde, wijd uitgesponnen tracks, met een zwaar psychedelische lading. De basis van het gebodene is in eerste instantie gewoon Rock. Met metal heeft het op de keper beschouwd maar heel weinig tot niets te maken.

Dwarrelende gitaren, die af en toe heerlijk vredig klinken, maar op zijn tijd ook zwaar worden aangezet. Het volume gaat omhoog, en met veel feedback en disortion wordt de voortgebrachte 'sound' aangedikt. Vocalen ontbreken op dit album volledig, maar die heb ik geen moment gemist. Wel wordt her en der spaarzaam een synthesizer ingezet om het geluid te 'verrijken'.

Vooral de laatste track Fungal Debrist is een prachtige, ruimtelijke trip, en je hebt dan ook helemaal geen drugs en drank o.i.d. nodig om in hoger sferen te geraken, eerlijk gezegd. Op het eind van deze laatste track sterft het geluid langzaam weg, en hoor je vogels fluiten. Einde van een heerlijke, ruim 67 minuten durende reis door : ja; door wat eigenlijk ? En zijn we nu in het paradijs aanbeland ? Het lijkt er best wel een beetje op, met wat fantasie.

Trefwoorden : LSD, spacerock, psychedelica, invloeden van Hawkwind, Sula Bassana, een vleugje progrock, en ook wel wat raakvlakken (in de verte) met de wat hardere songs van Ash Ra Tempel.

Dit album is lang niet voor een, laten we zeggen, gemiddelde (rock)muziek-liefhebber weggelegd, maar voor wie houdt van van lange, instrumentale, psychedelische en geestverruimende rock-nummers, lijkt me dit toch echt wel een aanrader van jewelste !

Leuke wetenswaardigheid : dit album is alleen op een cassette uitgebracht, in een gelimiteerde oplage van 250 stuks.