Hans Zimmer - Black Hawk Down (2001)

Duitsland

met Rachid Taha

3. Vale of Plenty (2:27)
  4. Chant (2:33)
  5. Still (4:48)
  6. Mogadishu Blues (2:53)
  7. Synchrotone (8:55)
  8. Bakara (3:12)
  9. Of the Earth (2:19)
  10. Ashes to Ashes (4:43)
  11. Gortoz a Ran - J'Attend (5:51)

met Denez Prigent en Lisa Gerrard

12. Tribal War (2:39)
  13. Leave No Man Behind (6:18)
  14. Minstrel Boy [Film Version] (5:42)

met Joe Strummer & The Mescaleros

15. Still Reprise (2:12)
avatar van Daan
Muziek is erg goed gecombineerd met de actie in de film. Jammer dat het in de film meer actie is dan muziek. 4 sterren

neo
Zimmer op zijn zoveelste tour de force, emotioneel dramatisch, adrelinepompend spannend... Grotendeels elektronische muziek met slechts kleine delen waarvoor ''echte'' instrumenten zijn gebruikt. Wat deze score zo bijzonder maakt is het Afrikaanse tegen het Amerikaanse, de rock gitaar tegenover de Afrikaanse zang en instrumenten. Perfect in balans wel te verstaan. Hoogtepunten: Leave No Man Behind en Gortoz a Ran. Leave No Man Behind, so simplistisch door het steeds herhalen in hogere toonhoogte naar een ''climax'' toe en dan weer lager en daar gaat ie weer. Vergelijkbaar met een van de thema's van Beyond Ragoon. Het verloop van de cd is ook zeer varierend, de afwisseling van actie tracks met emotionele tracks, jammer van bv Ministrel wat de cd eigenlijk verpest. Onder andere Pareira en Rona hebben hebben wat additional music gecomponeerd. Fowler deed de orchestratie. Overigens komt Zimmers score op dit album weer niet geheel goed over. Er zijn tal van bootlegs waarvan aan te raden is de expanded te kiezen. Chant is daarop bijvoorbeeld in zijn originele versie te horen. Voor de rest is er nog een promo, Live Demo (met oa. Zimmer en Pareira (jammend op zijn gitaar) in de studio) en niet te vergeten een More Music cd, waarop wat dialogen zijn inbegrepen. 5 sterren

avatar van Tommeh
Die combinatie van electrische gitaren met afrikaanse zang is wel erg mooi hoor.
Ministrel boy past inderdaad niet echt bij de rest van de tracks, maar om nou te zeggen dat het de cd verpest vind ik wel een beetje ver gaan.

Na de eerste luisterbeurt 4*

Minstrel Boy vind ik juist zeer mooi, en erg sterk in het toch al diverse geheel passen. Het enige wat ik er echt buiten vind liggen is Barra Barra.

neo
Barra Barra is trouwens het Somalische woord voor thuishaven.

neo schreef:
Barra Barra is trouwens het Somalische woord voor thuishaven.

Ik wist niet dat jij de Somalische taal beheerste.

Deze stond op 3,5* bij mij. :s
Vanwaar haalde ik dat idee zeg.

neo
Ik ben altijd geinterrreseerd in betekenissen van tracktitels, dus heb ik het ooit eens aan een Somalische man gevraagd

leroy*
neo schreef:
ik ben benieuwd wat ''Ashes to Ashes'' betekent ?

neo
Ash is stoffelijk overschot en wordt zo als ashes to ashes (dust to dust..) gebruikt bij begrafenissen.

Ik denk dat die opmerking enigzins sarcastisch was. Maar goed, Hans Zimmer, briljante man op gebied van soundtracks! Gladiator is nog zo'n prachtwerk!

Je moet eens op youtube zoeken naar Black Hawk Down en dan zie je pas echt dat de muziek goed tot z'n recht komt onder de 'echte' beelden en gecompileerde beelden.

avatar van cinefiel
Een heel goed album dat de sfeer van de film ook wel weet vast te nemen en 'Minstral Boy' past misschien niet bij de rest maar ik vind het wel een goed nummer dat in de film trouwens goed gebruikt wordt. De rest is natuurlijk ook fantastisch met als hoogtepunten 'Hunger' en 'Leave No Man Behind'.
Kortom, een fantastische score bij een fantastische film.
4,5 *

avatar van Metalhead88
Ik heb dit album (original motion picture soundtrack) in combinatie met een andere van Black Hawk Down, ook van Hans Zimmer, maar dan een dubbel-cd(The complete motion picture score), en ik moet zeggen dat ik die vaker luister, sommige heb ik daardoor dubbel, maar de tracklengte verschilt dan wel soms ruim anderhalve minuut of langer. Een aantal tracks ervan missen dus op deze cd. Maar dat even terzijde.

Ik vind de muziek van de film echt helemaal geweldig, precies zoals ik had verwacht van mr. Zimmer. Het heeft veel invloeden van The Gladiator, waarschijnlijk ook omdat het georiënteerd is op het mediterrane/midden-oosten. Hans Zimmer heeft voor het maken van deze filmscore zeer weinig tijd gekregen, en ik vind het een knappe prestatie om dan toch iets authentieks te maken zoals dit.

Nog even de tracklijst van de dubbelcd die ik heb voor de verzamelaars onder ons: http://www.hans-zimmer.com/fr/disco_detail.php?id=252
Deze link, in combinatie met het album dat hier wordt besproken geeft alles bij elkaar ongeveer wel de complete score.

Ashes To Ashes is mijn favoriet trouwens.

neo
Vind het wle meevallen met invloeden van Gladiator, want buiten de duduk is er teveel verschillend. Zou ook maar eens de More Music gaan zoeken van Black Hawk Down opzoeken, die is nog wat anders als die bootleg die je aanhaalt.

avatar van thomzi50
Vind het ook wel meevallen, slechts een paar keer dat het me (lichtelijk) aan The Gladiator deed denken. Ik vind deze soundtrack overigens een stukje minder. Moeilijk om mijn vinger op de zere plekken te leggen; het geheel grijpt me gewoon minder aan, de gezongen nummers vind ik wat overdreven en de muzikale stukken missen vaak nét iets. Zeker niet onaardig, maar ik ken een flink aantal betere Zimmers.

avatar van thomzi50
Doe er toch maar een halfje vanaf: Heb een stuk meer met de emotionele kant van Zimmer met veelal strijkers dan deze stevige gitaren en Afrikaanse invloeden.

Het ietwat pathetisch melangolische van gladiator wordt ingeruild voor korte golven elektrische gitaren en ritmisch Afrikaanse melodielijnen. Zimmer balanceert tussen spanning en emotie op een wijze die hem voor de zoveelste keer niemand nadoet. *****

geen slecht score van Hans Zimmer. zitten een paar heel moooie nummers bij. nummer 13 is wel een van de betere. ik zal alleen de film nog eens moeten bezien.

avatar van stuntman_jasper
Vandaag binnengekregen van Bol.com. Nu beluisteren!

avatar van Broem
In mijn zoektocht naar popmuziek met oosterse invloeden kwam ik op deze soundtrack uit van Hans Zimmer. Ik vind Zimmer vaak wat te bombastisch maar moet zeggen dat deze score prima te verteren is. Mooie oosterse instrumenten en afwisselend in tempo en heftigheid. Kon me de soundtrack niet meer goed herinneren (vind de film wel goed maar destijds onvoldoende op de muziek gelet blijkbaar) maar krijg zin om de film weer eens te bekijken.

avatar van tbouwh
Deze score van Zimmer intensief beluisterd n.a.v. de film, die ik geweldig vond. In combinatie met de beelden is de muziek vele malen indrukwekkender, los is het voornamelijk een sterk karkas dat blijft staan. Hunger, de opener, is erg mooi, maar daarna is het voor muziek die me echt wat doet toch vooral wachten tot het einde van de score. Daar vinden we namelijk Leave no Man Behind (een eenvoudig motief, maar het wordt fantastisch opgebouwd richting een emotionele climax) en Gortez no Run (een al evenzo prachtige track, met zang van Lisa Gerrard overigens). In tegenstelling tot sommige voorgangers vind ik Minstrel Boy wel een erg mooi nummer, en vind ik het ook niet uit de toon vallen. Voor Barra Barra gaat dat dan eerder op wmb, maar dat nummer past dan weer goed bij de film. De Afrikaanse zang vind ik erg mooi, maar als ik de mechanische sound van Zimmer op deze score hoor besef ik dat ik waarschijnlijk toch iets liever zijn meer emotionele scores hoor, met grote thema's. Op Leave No Man Behind horen we dat dan weer wel geweldig terug.
Even getwijfeld, maar ik geef deze score toch gewoon 4*.