Bodychoke - Five Prostitutes (1996)

Rock / Metal
Label: Freek

1. From Hell (3:56)
  2. The Delivery Man (2:56)
  3. Whore (2:53)
  4. Hole (2:27)
  5. I Can't Wait (2:47)
  6. Stain (1:52)
  7. Skin Flick (3:14)
  8. Sperm Burner (7:29)
  9. Head in a Jar (2:58)
  10. Any Way You Want It (3:58)
  11. Anal (2:32)
  12. Cripple (3:09)
  13. How Much Can You Take (6:06)
  14. The Red Sea (15:50)
How much more do you think you can take?
You're not supposed to enjoy it!!!

Nu met een klein beetje meer interesse voor deze band, ook hier maar een verhaaltje neerknallen. Ik zeg het maar gelijk, dit album is namelijk nog emotioneler, nog meer macaber, nog strakker, nog meer experimenteel en nog meer noisey.

Wat dit album al gelijk een stuk meer creepy maakt is het losse concept wat dit album kent. Five Prostitutes duidt in dit geval op de vijf vrouwen die Jack The Ripper vermoordde. Het album speelt met onderwerpen zoals het domineren van vrouwen, mishandeling, verkrachting, mutilatie en nog meer van die gezellige onderwerpen. Echter, het treedt zelden echt op de voorgrond en zowel, zijn de teksten wat mij betreft vaak multi-interpretabel

Daar komt dus de sfeerschepping vandaan en het is soms echt beklemmend. Wat te denken van de ballad "I Can't Wait" met de simpele, maar doeltreffende lyric
You took my last breath
You took my last kiss
I can't wait to see you fall
I can't wait to see you crawling away

Qua songstructuren begint het album vrij normaal, voor noiserock begrippen, maar halverwege slaat het album steeds verder door naar de experimentele kant. Noise wordt gebruikt om soundscapes te maken, soms dubby (Sperm Burner), ongestructureerd en vrij (Any Way You Want It) en hopeloos doordreinend (How Much Can You Take?)

Wie na afsluiter "The Red Sea" niet heel erg verbluft achter blijft en schrikt van de plotselingen stilte opeens, die doet duidelijk wat verkeerd. Een opbouwende muur van noise geweld, die climax op climax stapelt. Steeds als je denkt dat het niet harder kan, gooit de band er nog een schepje bovenop. Genadeloos harde afsluiter vol gitaarmuren, noise, een piepende cello en apocalyps oproepende (samen)zang. Horen is geloven!

Rest me nog te zeggen dat deze parel is geproduceerd door meneer Steve Albini, dat moet voor de liefhebber ook al nieuwsgierigheid opwekken,

Meesterwerk!

Voor de mensen die de band net leren kennen, sla dit album niet over. itchy , Paalhaas , niels94, McSavah, bennerd, eightynine , sxesven, jeko en wie zich nog meer aangesproken voelt....ga hier (en de opvolger) ook eens achteraan.

avatar van bennerd
Staat genoteerd, album loopt nu binnen. Je beschrijving maakt me razend benieuwd!

Linus Van Pelt
En je vergeet weer sutcliffe jugend in je prima stuk . Band is dus een zijproject van deze legendarische noiseformatie.

avatar van McSavah
Naar aanleiding van de berichten aldaar gisteren Cold River Songs al gepindakaasd, blijkt deze opeens nog beter te zijn. Goed, deze kan er ook nog wel bij.

avatar van eightynine
De hele zwik in .flac binnengesleept met de groetjes uit Rusland. Ik ben zeer benieuwd.