Tommy Castro and The Painkillers - The Devil You Know (2014)

Blues
Label: Alligator

1. The Devil You Know (4:22)
  2. Second Mind (3:24)
  3. I'm Tired (4:01)
  4. Center of Attention (3:11)
  5. The Whale Have Swallowed Me (3:41)
  6. When I Cross the Mississippi (3:55)
  7. Mojo Hannah (3:38)
  8. Two Steps Forward (4:07)
  9. She Wanted to Give It to Me (3:45)
  10. Keep on Smilin' (6:03)
  11. Medicine Woman (3:56)
  12. That's All I Got (3:41)
  13. Greedy (4:17)
avatar van Ronald5150
Tommy Castro levert met ”The Devil You Know” een swingend bluesalbum af. Castro is een hele fijne gitarist en zijn totaalgeluid is een mooie mix van blues en rock. Blues heeft absoluut de overhand, maar van wat stevig gitaarwerk is Tommy Castro niet vies. De bonga en percussie ondersteunen het drumgeluid en zorgt voor een zomers tintje. Dat Castro resideert in Miami wordt zo dan ook nog eens versterkt. ”The Devil You Know” staat bol van de gastartiesten. Zo scheurt Joe Bonamassa heerlijk mee op ”I’m Tired”. Daarnaast wordt Castro regelmatig bijgestaan door een zangeres. Tasha Taylor zorgt voor zwoele vocalen op ”The Whale Have Swallowed Me”. Een heerlijk nummer, dat ik ook ken in een andere uitvoering van de eerder genoemde Joe Bonamassa. Deze versie is compleet anders, maar zeker niet minder fraai. Ook Marcia Ball en Samantha Fish leveren erg waardevolle bijdragen. Over het algemeen vind ik de combinatie tussen Castro en een zangeres wat beter uitpakken dan de mannelijke vocalisten. Niets ten nadele van die songs, die zijn namelijk prima en orde, maar de dynamiek in de liedjes met zangeressen is net even wat beter. ”The Devil You Know” bevat de nodige verwijzingen naar de klassieke bluesstreken van Amerika. ”When I Cross The Mississippi” spreekt voor zich en ”Mojo Hannah” verhaalt over Louisiana en refereert aan Muddy Waters. Castro’s band The Pain Killers is een groovende bluesmachine. De ritmesectie is strak en de bas is lekker zwaar en vet. Daar hou ik van, vooral in de blues. Naast de eerder genoemde percussie ronkt er ook met grote regelmatig een Hammond B3 orgeltje op de achtergrond en dat zorgt voor dat extra vollere totaalgeluid. Samenvattend is ”The Devil You Know” een klasse bluesalbum vol gevarieerde liedjes waar de verschillende nuances binnen het bluesgenre allemaal wel even aan bod komen.

Hendrik68
Tommy Castro werd op 15 april 1955 geboren in San Jose, California in de zogeheten Bay Area. Ondertussen woont hij al weer enkele tientallen jaren in het nabij gelegen San Rafael California in de streek Marin County. Daar is het blijkbaar goed toeven, want in datzelfde Marin County wonen o.a. ook Lars Ulrich en Huey Lewis en nog veel meer bekenden.

Castro is ook veelvuldig te bewonderen op de diverse bluescruises die jaarlijks georganiseerd worden. Zo heeft Castro een enorme populariteit verworven onder zowel publiek als ook onder collega artiesten. The Devil You Know werd opgenomen in het ook in de Bay Area gelegen Sausolito en geproduceerd door Castro zelf en Bonnie Haines. The Painkillers bestaan uit bassist Randy MacDonals, drummer Byron Cage en toetsenist James Pace. De kwaliteit spat werkelijk van de intrumentalisten af. Allen krijgen de ruimte te excelleren, maar wel in dienst van de nummers. 9 nummers schreef Castro zelf of samen met anderen en 4 zijn covers.

Het rijtje gastartiesten is indrukwekkend. Zo speelt Joe Bonamasse mee op I'm Tired, Tab Benoit speelt mee op When I Crossed The Mississippi, Tasha Taylor (dit jaar veelvuldig in de buurt te bewonderen als onderdeel van The Blues Caravan) in The Whale Have Swallowed Me. Hoogtepunt is, hoe kan het ook anders, de bijdrage van Samantha Fish die op Medicine Woman brutaal het initiatief van Castro overneemt met haar "bitchy vocalen" en haar uit miljoenen herkenbare gitaarspel. Het hele album door ligt het tempo hoog, maar nergens wordt het teveel en dat is een compliment waard. Castro houdt van goed instrumentaal werk, maar beseft heel goed dat het de song zelf is die het verschil moet maken. Een op en top vakman.

Castro bewijst dat California soms net zo goed de blues heeft als Mississippi.

buizen
Hendrik68 schreef:

... Samantha Fish ....
...... en haar uit miljoenen herkenbare gitaarspel....

Ok. Een uit miljoenen herkenbaar gitaarspel?
Staat op de wachtlijst voor beluistering.

Hendrik68
Ik heb je laatst Wild Heart van Samantha Fish aanbevolen. Die zou ik dan eerst beluisteren. Als je dan vervolgens Medicine Woman hoort dan weet je wat ik bedoel.