Ik vind het album zo leuk en verslavend, dat ik meteen een recensie heb geschreven:
-----
3voor12 is een waanzinnig initiatief en van onschatbare waarde voor de Nederlandse popmuziek. Dat komt onder andere door de jaarlijkse "de12van3voor12", een voorspelling aan het einde van het jaar van Nederlandse artiesten die we in het aankomende jaar in de gaten moeten houden. En die voorspellingen blijken vaak enorm goed, blijkt uit de lijst van vorig jaar waar onder andere Mozes & The Firstborn en Jacco Gardner opstonden. In de voorspelling van dit jaar is een van de artiesten conservatorium-studente Rita Zipora, en met haar blijven we nog even in het hokje van "de excentrieke singer-songwriters die balanceren tussen klein-kunst en pop-muziek". Ze wordt omschreven als de nieuwe Eefje (al is die nog niet zó lang bezig), met een muzikale omlijsting die doet denken aan Spinvis.
Nu is het al snel makkelijk om artiesten die in het Nederlands zingen, en zich daarbij niet beperken tot teksten als "spring maar achterop mijn fiets" of "moppie, moppie, moppie, je bent helemaal toppie", meteen in bovenstaand hokje te plaatsen. Zeker als het ook nog zo enorm vindingrijk klinkt als dit debuutalbum van Rita Zipora. Maar toch doen we dat gewoon met Rita, want dit album is daar zeer zeker in te plaatsen, vooral wat betreft de kwaliteit van de muziek.
Wat Rita anders maakt dan bijvoorbeeld Eefje is niet haar stem (die komt behoorlijk overeen, al is Rita wat beter te verstaan), maar de zeer talrijke elektronische arrangementen in combinatie met het heerlijke gebruik van op elk nummer steeds weer andere "akoestische" instrumenten. De intro van de briljante pakkende eerste single, Wasem, lijkt wel van het Atoms for Peace album van vorig jaar te kunnen komen, en liedje Katerdag groovet door als een malle en is continu spannend. Ook down-tempo komt Rita een heel eind met ontroerende en sfeervolle nummers, inclusief piano en strijkers, als bijvoorbeeld titelnummer Als Ik Kijk.
Het album kent enorm veel afwisseling en is bijzonder pakkend maar toch overheerst het gevoel dat er wel veel leentjebuur is gespeeld bij (overigens wel zeer diverse) artiesten, en het luistert wel heel makkelijk weg. En beginnen er ondertussen niet teveel artiesten in "het hokje" thuis te horen? Haar live-performance moet daarom gaan uitmaken of ze zich kan meten met bijvoorbeeld een Eefje, wiens live-optredens haar status mijns inziens ver boven dat van de studio-albums hebben uit weten te tillen. Maar om steeds de vergelijking te maken met andere artiesten is flauw, want voorop staat is dat Als Ik Kijk een bijzonder geslaagd en bovenal erg toegankelijk album is. 3voor12 slaat voor de zoveelste keer, de plank volledig raak.
Overgenomen van:
Pat-sounds: Album Rita Zipora - Als Ik Kijk (2014) - pat-sounds.blogspot.nl