Willy Vlautin - A Jocky's Christmas (2008)

Folk
Label: El Cortez

1. Trying to Get Back Home (6:29)
  2. Dinner with Mom (4:32)
  3. The Brother In-Law (2:46)
  4. The Drunk Uncle (2:29)
  5. The Crying Sisters (4:52)
  6. The Roofers & the Casinos (5:26)
  7. Christmas Dinner with a Broken Nose (5:10)
  8. The Track (3:15)
  9. The 5th Race (4:25)
avatar van Ducoz
Ik was er nog niet eerder toegekomen om dit EPtje, wat netzogoed een album had kunnen zijn als we naar de speelduur kijken, toe te voegen.

Wat hebben we hier voor ons?

Het betreft een gelimiteerd EPtje(1000 stuks) van Richmond Fontaine frontman Willy Vlautin.
Wie bekend is met Richmond Fontaine zal weten dat ieder album, ieder nummer zelfs, een verhaal verteld. De teksten scheppen beelden en gaan over de levens van fictieve personen op hun reis door het leven in de VS. Soms gezongen, soms verteld.
Mijn inziens altijd de moeite waard en erg goed.
Daarnaast wordt de muziek gekenmerkt door een folky/country inslag met een dosis alternatieve rock.

Nu deze Ep. Willy Vlautin schrijft boeken aan de lopende band. Dit jaar komen er drie boeken van hem uit, of dat om nog niet eerder gepubliceerd materiaal gaat weet ik niet, maar veel zijn het er wel.
Op deze LP verteld Vlautin het verhaal van dronkaard JD, het verhaal zal ik niet spoilen want dan hoef je net zo goed niet meer naar deze plaat te luisteren. Het gaat er om dat JD een alcoholist is met een eigen bedrijfje dat balanceert op de rand van de afgrond, hij vergokt al zijn geld.

Op ieder nummer wordt Vlautin begeleid door een gitaar en pedal steel. Soms komen daar nog wat instrumenten bij kijken. Zo wordt hij op The Track begeleid door een saxofoon en krijgt dat nummer een wat jazzysfeer mee.

De hele EP, met uitzondering van The Track, is spokenword en de sfeer zit er goed in. Een soort van lusiterboekje waarin een short novel wordt opgelezen.

Erg de moeite waard voor de liefhebber van Richmond Fontaine. Het zal niet erg makkelijk zijn er een in de winkel te vinden, maar vraag er naar bij de betere platenzaak die kunnen hem nog bestellen. De verkoop is niet hard gegaan en er zijn nog versies beschikbaar. Deze kosten ongeveer 8,50 tot 10 euro.

De reden dat ik niet hoger geef dan 4 sterren is omdat ik vrees dat ik dit niet heel veel meer zal draaien dan twee keer omdat het verhaal dan wel in mijnn hoofd zit.