menu

Tuomas Holopainen - Music Inspired by the Life and Times of Scrooge (2014)

mijn stem
4,12 (25)
25 stemmen

Finland
Folk
Label: Nuclear Blast

 1. Glasgow 1877 (6:27)
 2. Into the West (5:01)
 3. Duel & Cloudscapes (4:50)
 4. Dreamtime (4:47)
 5. Cold Heart of the Klondike (6:52)
 6. The Last Sled (5:40)
 7. Goodbye, Papa (6:27)
 8. To Be Rich (3:22)
 9. A Lifetime of Adventure (6:16)
 10. Go Slowly Now, Sands of Time (4:41)
 11. A Lifetime of Adventure [Alternative Version] * (6:00)
 12. Glasgow 1877 [Instrumental Version] * (6:27)
 13. Into the West [Instrumental Version] * (5:01)
 14. Duel & Cloudscapes [Instrumental Version] * (4:50)
 15. Dreamtime [Instrumental Version] * (4:47)
 16. Cold Heart of the Klondike [Instrumental Version] * (6:52)
 17. The Last Sled [Instrumental Version] * (5:28)
 18. Goodbye, Papa [Instrumental Version] * (6:26)
 19. To Be Rich [Instrumental Version] * (3:22)
 20. A Lifetime of Adventure [Instrumental Version] * (6:17)
 21. Go Slowly Now, Sands of Time [Instrumental Version] * (4:35)
toon 11 bonustracks
totale tijdsduur: 54:23 (1:54:28)
zoeken in:
avatar van The_CrY
4,5
Het meesterbrein achter Nightwish komt met een concept album over... Scrooge McDuck, oftewel Oom Dagobert. Moet niet gekker worden, maar benieuwd ben ik zeker.

avatar van musicborst
4,0
Nou, ik ook! Ik zie dat je gedecideerd "Metal" ingevuld hebt....
Nou, dat is wat voorbarig misschien. Het persbericht zegt over de muziek: The music will be of soundtrack / classical / folk genre in the vein of Vaughan Williams, Michael Nyman, James Newton Howard and Enya.
De vraag is hoeveel hij uit zijn verleden heeft meegenomen voor deze cd of heeft hij echt zijn kop kunnen resetten???
Meewerkende artiesten zijn trouwens: The London Orchestra, The Metro Voices (a choir from London) and four lead vocalists: Alan Reid, Johanna Kurkela, Johanna Iivanainen & Tony Kakko. Other guest appearances include Troy Donockley (uilleann pipes, low whistles, bodhran), Mikko Iivanainen (guitars & banjo), Teho Majamäki (Didgeridoo), Jon Burr (Harmonica) and Dermot Crehan in the solo violin.

Traditionele Keltische muziek denk ik dan.....

avatar van The_CrY
4,5
Klinkt des te interessanter... Dat had ik inderdaad niet gelezen, maar ik wacht de muziek even af voordat ik een correctie indien.

avatar van jasper1991
4,5
Tja... origineel concept. Genoeg om mij geïnteresseerd te maken in ieder geval. Ik merk wel of het rock, puur traditioneel Keltisch of wat dan ook is.


avatar van jasper1991
4,5
Erg mooi... catchy en betoverend sfeervol.

avatar van The_CrY
4,5
Nightwish light

MotleyKoen
Na alles wat hierover gezegd en geschreven is ben ik toch wel heel benieuwd.

avatar van jasper1991
4,5
Het heeft niets met rock of metal te maken: ik heb een correctieverzoek ingediend om het genre te veranderen naar score, hoewel er natuurlijk geen film bij hoort.

avatar van The_CrY
4,5
Misschien kan het dan beter naar folk worden veranderd.

avatar van jasper1991
4,5
Mijn correctie is er niet doorgekomen, dus jij bent wat mij betreft aan de beurt.

Als iemand me vraagt hoe het klinkt, ben ik wel snel geneigd de naam Hans Zimmer te laten vallen.

avatar van jasper1991
4,5
Gaaf ding. Voor de Nightwishliefhebbers was het al bekend dat Tuomas Holopainen geïnteresseerd is in scoremuziek en zijn adoratie van iemand als Hans Zimmer. Op Imaginaerum waren de orkestrale elementen geweldig verwerkt in de metal als je het mij vraagt; ditmaal neemt Holopainen volledig afstand van rock of metal - op een gitaarsolo in A Lifetime of Adventure na - en ook het product in deze stijl staat wat mij betreft als een huis.

Het Dagobert Duckconcept houdt het wat luchtig, maar de muziek wordt nergens kinderachtig. Wat er te horen is, is in de kern orkest, maar ook Keltische muziek met haar gebruikelijke instrumenten doet haar intrede.
De zangbijdragen zijn sterk van Kakko in Cold Heart of the Klondike en wat dames die ik even niet bij naam weet te noemen.

Verder een dynamisch geheel met bombast, sfeer en mooie, melancholische melodieën. Ik zet zelf nog weleens echte scoremuziek op, maar die heeft nog weleens als nadeel wat te muf te zijn, waardoor je behoefte krijgt aan de bijbehorende beelden. Dit album heeft wat dat betreft voor op de gebruikelijke orkestrale filmmuziek, dat het wat vlotter wegluistert. Holopainen laat voor mij ook via deze weg horen een uitstekende songwriter te zijn en ik ben benieuwd naar meer.

avatar van Flurk
4,5
In 1 woord : meesterlijk !

avatar van andnino
4,5
Vanaf het moment dat ik van deze combinatie hoorde wist ik dat dit geweldig kon gaan worden, en ik was dan ook een beetje bang dat het tegen zou vallen. Misschien onterecht, want eigenlijk ben ik van mening dat Holopainen nog nooit slecht of zelfs matig werk heeft afgeleverd. De sfeer van de avonturen van Dagobert (waar ik er eigenlijk nog veel te weinig van heb gelezen) komt wat mij betreft goed terug in de muziek. En die hoes, prachtig! Net als sommige nummers, overigens. Ik hou echt van het sfeertje dat hier gecreëerd wordt, en verwelkom ook alle tips voor meer van dit soort muziek. Music Inspired by the Life and Times of Scrooge gaat zeer waarschijnlijk mijn jaarlijst halen.

avatar van Flurk
4,5
Ik hou echt van het sfeertje dat hier gecreëerd wordt, en verwelkom ook alle tips voor meer van dit soort muziek.


Onlangs verschenen : 'The Diary' van The Gentle Storm bevat hetzelfde sfeertje.

avatar van Rinus
4,0
Mooi album. Mooi geproduceerd, goede vocalisten, mooie melodien en sfeer.Het luistert als een soort van soundtrack, of als een klassiek "light" album, met wat cross-over invloeden uit de pop/rock.

avatar van freitzen
4,0
Flurk schreef:
(quote)


Onlangs verschenen : 'The Diary' van The Gentle Storm bevat hetzelfde sfeertje.

Interessante vergelijking, maar dan vind ik dit album toch wel een klasse beter. Holopainen trapt hier in elk geval niet in de val om teveel in zijn muziek te stoppen, zoals bij de latere Nightwish. Hij houdt het mooi klein, de speelduur beperkt en de uitbarstingen van orkest en gitaar zijn spaarzaam en daarom zeer welkom. Arjen Lucassen borduurt echter met The Gentle Storm voort op het feit dat de bijdragen van Anneke van Giersbergen hoogtepunten op de desbetreffende Ayreon-albums waren. Helaas blijft het songmateriaal domweg achter en het feit dat Anneke nu op elk nummer te horen is laat de magie ook snel verdwijnen. Hoewel een uniek concept klinkt dat album voor mij tamelijk automatische piloot, terwijl Holopainen hier toch een vrij unieke prestatie neerzet.

Veel nummers op dit album staan ook op zichzelf erg sterk. Hoogtepunten voor mij zijn Into the West en Cold Heart of the Klondike, met dat fijne Nightwish-achtige intro.

avatar van Kronos
4,0
Grappig. Dit jolige pseudoklassieke folkplaatje staat wel op The Metal Archives.

Maar Rammstein? Daar willen de metaalhoofdige puristen niks van weten.

avatar van Yestsida
4,0
Beeldmooi.

Sinds een paar jaren hou ik me ook bezig met een nieuwere hobby: het lezen en verzamelen (en recentelijk ook recenseren) van stripboeken, voornamelijk die dat gericht zijn op het volwassenpubliek. Al ettelijke jaren volg ik De Stripvlogger op YouTube en vorige zomer had hij een filmpje gemaakt waarin hij deze LP liet zien. Door zijn enthousiasme én de prachtige cover was ik geïntegreerd. Van de artiest had ik nog nooit gehoord en ik wist eigenlijk niet echt wat te verwachten.

Dit album is een score geworden, maar niet van een film. Deze muziek is gemaakt om de 12-delige comicreeks The Life and Times of Scrooge McDuck te accompagneren. Die comics vertellen het levensverhaal van, je raad het al, Scrooge McDuck... bij ons in België en Nederland ook wel bekend als Dagobert Duck. Dat epische verhaal is geschreven en getekend door Don Rosa, dezelfde artiest dat ook deze prachtige albumcover gemaakt heeft.

Met die rijke Disney-eend was ik uiteraard wel bekend maar die boeken kende ik nog niet waardoor ik ook geen referentiepunt had. Dit is een prachtig staaltje muziek geworden hoor. Tuomas Holopainen mag dan eigenlijk een Metal-artiest zijn maar daar is weinig van te merken, hij zou zo zijn brood kunnen verdienen als filmcomponist. Het plaatje klopt. De composities zijn beeldschoon, vocalen zijn matig aanwezig maar wel mooi geïncorporeerd als ze er wel zijn en het voelt allemaal heel episch en cinematografisch aan. Van filmmuziek kan ik tijdens films uitermate genieten maar enkel die van mijn all-time favorite films, The Lord of the Rings, zet ik als muziekalbum op. Dit mag dan niet op dat niveau zijn maar ik vind dit toch echt subliem hoor.

Een favoriet segment aanduiden is moeilijk omdat dit gewoon één prachtig geheel is. Het tweede gedeelte van Duel & Cloudscapes maakt me steeds wel heel wat vrolijker.
Heel leuk ook dat Scrooge zelf heel sporadisch te horen is op Music Inspired by The Life and Times of Scrooge McDuck!

De Stripvlogger had me geïnspireerd om dit album te beluisteren en kort daarna inspireerde deze muziek me om The Complete Life and Times of Scrooge McDuck aan te schaffen. Ik kan iedereen aanraden om die boeken een kans te geven en vervolgens (of tijdens) dit weer op te zetten, dat maakt de ervaring enkel beter. Nu hoor ik echt van waar hij zijn inspiratie gehaald heeft en kan ik elk nummer wel plaatsten bij een hoofdstuk en levensfase van Scrooge.

Dikke 4* met een absolute kans op een verhoging in de toekomst!

Gast
geplaatst: vandaag om 06:06 uur

geplaatst: vandaag om 06:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.