Railroad Earth - Last of the Outlaws (2014)

Roots / Folk
Label: Black Bear

1. Chasin' a Rainbow (4:07)
  2. The Last of the Outlaws (6:32)
  3. Grandfather Mountain (8:57)
  4. All That's Dead May Live Again: Introit, Tuba Mirum, Lacrimosa, Dies Irae (11:28)
  5. Face with a Hole: In Paradisum (9:22)
  6. Monkey (4:01)
  7. Hangtown Ball (8:42)
  8. When the Sun Gets in Your Blood (5:59)
  9. One More Night on the Road (5:40)
  10. Take a Bow (5:48)
Als er al iets zou bestaan als een progressieve country/folk/bluegrass plaat, dit zou het zijn.Kan mijn vinger er nog niet echt op leggen. Later meer, of zo.

kistenkuif
Aha, dit is een echt muzikaal avontuur. Daar houden we hier wel van. Het album gaat daarom wel eerst een flink aantal luisterbeurten krijgen voor het verdict. Merci Hendrik68

avatar van Lura
Dit album heb ik al veel gedraaid, Kistenkuif. Zeer afwisselend!

Goed bezig kistenkuif, een beetje al de gemiste "pareltjes"langs? Deze is zeker de moeite.

avatar van Supersid
Hola, dit is sterk spul!

Op een onbewaakt moment, vooral tijdens Hangtown Ball, hoor ik zelfs een snuifje "Waterboys". In mijn geval is dat reden tot juichen...

Voor mij was deze groep totaal onbekend, toen ik deze cd van een of andere rommelzaak meenam. De hoes trol mijn aandacht, foto's afbeeldingen uit het oude Amerika, het oude Wilde Westen, de 'outlaws'. Railroad Earth is een door bluegrass beïnvloede Americana-band die in 2001 werd opgericht in Stillwater, New Jersey. De muziek van de band combineert elementen van progressieve bluegrass, folk, rock, country, jazz, Celtic en andere Americana-invloeden, zo begreep ik uit verschillende bronnen. Ze zien zich zelf ook als voortzetting van de traditie van Grateful Dead, geïmproviseerde en genre omvattende muziek. De naam van de groep komt uit een gedicht van Kerouac.
Maar nu de muziek. Het eerste wat me opviel was de lengte van de plaat, want je krijgt waar voor je geld. Meer dan 70 minuten ! Ik moet daar altijd wel aan wennen, soms heb je na zo'n 30-40 minuten wel weer behoefte aan iets anders. En vooral de zang is niet verkeerd, maar is niet van zodanig dat die automatisch de aandacht vast houdt. Het moet dus echt wel komen van de kwaliteit van de songs en vooral de kwaliteit van de muziek. Zeker dat laatste is echt wel in orde, ook de afwisseling van hun americana/roots muziek. Het wordt allemaal redelijk subtiel gebracht en je hebt hier te maken met klasse muzikanten.
Alle nummers zijn door de leden zelf geschreven. En daar zitten pareltjes tussen.
Een kritiekpuntje zou kunnen zijn dat ze hun traditionele roots wat los hebben gelaten en het meer 'mellow folk rock' is geworden, zoals iemand schreef dat ze hierdoor hun fanbase zouden vergroten en niet enkel de (oude) hippies voor hun zien.
Maar zeker een aanrader voor een ieder die zich zelf liefhebber noemt van americana/roots, dit kun je blind aanschaffen en/of beluisteren.