Scorch Trio - Luggumt (2004)

Noorwegen
Jazz / Avant-Garde
Label: Rune

1. Kjøle Høle (12:38)
  2. Synnja Vegga (5:08)
  3. Brennj Fynnj (6:37)
  4. Furskunjt (6:16)
  5. Snækje Rojnd Nævinj (4:45)
  6. Luggumt (12:26)
Stekelige, hectische en op sommige momenten snoeiharde experimentele jazz. Geweldig album van deze gasten uit Noorwegen. Het album is zonder edits, dubs of wat dan ook opgenomen in een lekker ouderwetse studio. En dat is te horen ook, het geluid is super! Op sommige momenten hoor je ze ver op de achtergrond wat mee zingen op de muziek terwijl ze hun gitaren en drums tot het uiterste drijven.

Deze gaat de laatste tijd steeds vaker en vaker de cd-speler in merk ik. Ik vond 'm in het begin al erg goed, maar op 1 of andere manier ben ik 'm pas sinds een maand of twee echt gaan begrijpen. Geweldige hoes ook overigens!

avatar van Fianosther
Ik deze cd net voor mn verjaardag gehad, het klinkt me tot nu toe allemaal ontzettend lekker in de oren!

avatar van Fianosther
Zeer goede jazz-rock plaat, soms erg heftig maar soms ook ingetogen. Het eerste nummer grijpt je direct bij de strot. Niet voor mensen die niet houden van een electrische gitaar want dit album staat er compleet vol mee. tot in de perfectie ingespeeld, deze gasten kunnen er wat van!

Fianosther schreef:

Blijft een tof album, luister er nog steeds graag naar.

Heb onlangs 8 improvisations van Plotkin / Wyskida gekocht, heeft wel wat weg van de rustige passages van Luggumt.

Prachtig..

zal er ooit nog meer erover zeggen..

avatar van Nakur
3,5*? dit moet minimaal 4* zijn. Gave cd die mooie balanceerd tussen waanzinnige en ingetogen jazz.

avatar van THEMARSVOLTA
Waanzinnige CD, Kjole Hole is echt heerlijk! Kijk iig al erg uit naar Brolt.

Van begin tot het eind een stoot adrenaline. Vooral de drummer is erg goed, maar het hele trio is ook geweldig. Potentieel top10-materiaal!

ok maar es mn top in gegooit dus.

avatar van Gajarigon
Met wat valt dit te vergelijken?

hmm ik denk met niks waar jij op stemt, het heeft best een eigen sound eigenlijk niet met heel veel te vergelijken. gewoon luisteren

avatar van Nakur
Ik heb Luggumt veel te lang in de kast laten staan. Van 3,* naar 4* en toch naar 4,5*. Fantastisch georchestreerd, fijne productie en heel veel energie

avatar van Paap_Floyd
Mooi gemiddelde, en dan zit er nog een 1,5 tussen de scores ook. Ik ga dit toch eens pindakazen

dit album is niet normaal. pure perfectie

avatar van Nakur
De vinylversie is inmiddels onderweg naar mijn deurmat! Gatefolded 2LP, gelimiteerd tot 500 stuks en met een andere hoes'. maar ik doe het puur en alleen voor de 4 bonustracks! Al weet ik bij god niet hoe die klinken

Nakur schreef:
Gavefolded 2LP

Vetgaaf gevouwen?

De hoes is iets anders inderdaad, meer een variant op bovenstaande cd versie. Ziet er erg tof uit moet ik zeggen. En op vinyl klinkt het natuurlijk net even wat heftiger. Heb 'm zowel op cd als op vinyl dus kan goed vergelijken.

en de bonustracks?

Ik luister vrijwel enkel naar de vinylversie dus voor mij zijn er geen bonus tracks, de cd houdt gewoon voortijdig op.

Maar serieus, ze zijn erg tof, net als op Brolt overigens. Ik geloof dat de bonusnummers op kant 4 staan, al kan het best zijn dat er ergens anders ook nog wat is tussengevoegd omdat de reguliere nummers in een compleet andere volgorde op de lp staan.

avatar van Nakur
Ik zla het wel merken, evenals Brolt! Die is ook op weg naar mijn deurmat. Thanks!

avatar van Nakur
De dubbel elpee kwam vandaag binnen. Prachtig artwork, toffe bonustracks, een evenwichtigere chronologie van de nummers en...een compleet vebrijzelde linkerbovenhoek, wat nog storender is als de gatefolded LP opengeklapt wordt. Jammer

sxesven
Vervelend euvel inderdaad, kapotte hoekjes wanneer LP's via de post komen.

avatar van The Scientist
Jammer jammer... inderdaad prachtig artwork ja.. wat houdt ons trouwens tegen die op MuMe te zetten... de een is niet officieler dan de ander, en die die er nu niet op staat is gewoon mooier (vind ik dan)

The Scientist schreef:

De lp kwam pas twee jaar ofzo na de cd dus in dat opzicht is het artwork van de cd net even iets officiëler.

avatar van The Scientist
oh okee.. niks gezegd dan

avatar van Nakur
Maar extra tracks van de LP kunnen er wel bij

avatar van Tha)Sven
Ik heb de LP ook maar meteen besteld, kan niet geloven dat ik hier nog niet op had gestemd. Nu nog maar 1 stem voor de lijstjes

pretfrit
zo dan...hebben we dat ook weer gehad

oh ja...voor iedereen die dit al vet/gaaf/cool vindt probeer eens wat van Nels Cline (ook bekend als The Nels Cline Singers en natuurlijk als gitarist van Wilco) is naar mijn idee een streepje interessanter en afwisselender...en weet ook boeiender geluiden uit zijn gitaar te krijgen zonder dat het op "kijk mij eens geweldig zijn" gaat lijken

Ik zal die 0,5 weghalen ...als ik hier wel een beoordeling zou moeten geven zou hij niet veel hoger uitvallen...vind er echt geen hol aan

hdk-nl
Iemand die mij iets soortgelijks kan aanraden, enkel de elektrische gitaar vervangen voor een sax? Heerlijk dat hectische.

Aap
hdk-nl schreef:

Wat dacht je van John Zorn?
Bijvoorbeeld deze of deze of deze.

sxesven
Ik zou zeker Marc Ribot - Asmodeus aanraden daarbij, en van Electric Masada de livedubbelaar.

Aap
Crossed my mind as well, sterker nog, toevalligerwijs heb ik het album juist op staan terwijl ik dit typ. Maar Asmodeus leunt wel erg sterk op de elektrische gitaar; sterker nog, zonder de elektrische gitaar kan Marc Ribot wel naar huis.
De dubbelCD van Electric Masada staat in m'n top 10, overigens. En elke keer als ik het album weer eens integraal heb geluisterd wordt dat bevestigd. Dus wat mij betreft idd. ook een aanrader.