Vital Element - Our Modern Age (2014)

1 stem

Uitgebracht in eigen beheer

1. (Re)Birth (2:41)
  2. Our Modern Age (6:45)
  3. The Well (6:45)
  4. The Golden Ratio (3:31)
  5. Makers (6:42)
  6. Red Wire (1:18)
  7. Whispers on the Wind (8:47)
avatar van Ayreonfreak
(ver)Korte samenvatting van mijn recensie op www.progwereld.org

De muziek die Vital Element maakt is eigenlijk eenvoudig te omschrijven. Sfeervolle gitaarrock met knipoogjes naar post-rock. De vergelijking met een andere band die vaak bij mij opkomt is Enochian Theory. Dit komt gedeeltelijk door de gitaar georiënteerde benadering van de muziek, maar ook vanwege de akoestische elementen, de met regelmaat vergelijkende zang tussen die van Vital Element’s Patrick Siffels en die van Ben Harris-Hayes, de soms wat donker aandoende programmering, de sferische aanpak en ga nog maar even door. Ook wisselt Vital Element net als Enochian Theory regelmatig een rustige benadering van de muziek af met ruige momenten, hoewel die stevige momenten bij Vital Element nooit echt naar een ‘metal’ benadering gaan, wat Enochian Theory juist wel doet. Gezapigheid ligt daardoor ook wat op de loer in de muziek van Vital Element, want echte power of agressiviteit ontbreekt zo hier en daar. Een mooi voorbeeld kan je vinden in de titelsong, waar ik de climax van het nummer na de vierde minuut wel wat pittiger had willen horen.

De stem van Patrick Siffels is zeker niet verkeerd maar moet je wel liggen. Hij zingt met gevoel en zuiver, maar er ontbreekt wat variatie. Ik heb het idee dat met de nodige zanglessen meer van hem te verwachten is, want hij heeft wel een uniek stemgeluid. De cd is door de band zelf geproduceerd en daar hoeven de heren zich niet voor te schamen, want die is prima in orde.