Metal Archives vermeldt dat dit een officiële bootleg is, uitgebracht door Metal Blade. Het optreden dateert van 25 december 1989, Kerstmis dus, tijdens de toer voor het vierde album Nosferatu. Met gerust gemoed kan ik zeggen dat de periode 1984-1989 de topperiode was van deze geweldige US Metal groep met een kanjer van een zanger James Rivera. De andere groepsleden zijn Larry Barragan (gitaar), Jerry Abarca (bass), Frank Ferreira (drums) en André Corbin (gitaar). Dit zijn namen die de fans maar al te bekend in de oren klinken.
Per album vermeld ik nog even de herkomst van de nummers op deze opname. Van het tweede album Remnants of War komen Evil Reign en Angel of Death, van het derde album A Distant Thunder komen The King is Dead, Abandon Ship en Scorcher, de rest komt van het vierde album Nosferatu. Niets van het eerste album? Inderdaad, geen enkel nummer van de cultklassieker Burning Star, wat mij laat vermoeden dat dit geen volledige registratie van het optreden is. Let ook op de fade outs tussen de nummers door.
Dat het internet een geweldige uitvinding is, wordt nogmaals bevestigd door deze link:
Helstar Concert Setlist at Backstage, Houston on December 25, 1989 | setlist.fm. Het bevat de volledige setlist van dit optreden in de Backstage Club, Houston Texas in de US of A. Mijn vermoeden wordt dus bevestigd. Wij ontberen hierop vier songs. Het geluid is dan wel van veredelde bootleg kwaliteit doch aanvaardbaar goed met veel galm op de geweldige zang van James Rivera en een onevenwichtige mix van de verschillende instrumenten. De heren muzikanten zijn in vorm, superstrak wordt er gespeeld en de setlist is niet mis doch weliswaar onvolledig. In 1988 heb ik ooit Helstar gezien in het voorprogramma van Yngwie Malmsteen tijdens zijn toer voor Odyssey, dat was in het Sportpaleis in Gent. Ik kan getuigen dat Helstar live een beleving was.
Je kunt zeggen dat het geluid niet 100% is maar hoeft dat? Je moet wel toegeven dat dit live is zonder overdubs en allerhande Protools bewerkingen. Waardevol is het alleszins als eerste livealbum van deze geweldige groep, het doet mij watertandend verlangen naar hun jubileum livealbum 30 Years of Hel. Spijts het geluid toch een beetje dicteert het metalen nostalgisch hartje mij een vier te geven want Helstar was klasse!