Maggie MacNeal - When You're Gone (1997)

Alternatieve titel: Greatest Hits

Label: Rotation

1. Only Love (3:53)
  2. A Night in the City (3:43)
  3. Dr. Brian (5:37)
  4. When You're Gone (4:28)
  5. Life Is Going On (3:58)
  6. Love Was in Your Eyes (3:57)
  7. Nothing Else to Do (3:14)
  8. You and I (2:51)
  9. Fools Together (3:00)
  10. (I Want the) Nighttime (3:11)
  11. Amsterdam (2:30)
  12. The One and Only (2:50)
  13. Ooh (3:16)
  14. Why Your Lady Says Goodbye (3:55)
  15. Together (3:30)
  16. If I Only Knew Your Name (3:08)
  17. I've Got You (You've Got Me) (4:00)
  18. Still Can't Believe It (3:45)
  19. You Are My Hope (3:21)
  20. Terug Naar de Kust (4:35)
Leuk, dit album geeft een mooi overzicht van alle Engelstalige solosingles die Maggie heeft uitgebracht. Met als extra tracks de single 'Only love' en de bijbehorende B-kant 'A night in the city'. Mede dankzij dit album werd ik nieuwsgierig naar haar gehele repertoire

Helemaal compleet is deze 'singles collection' niet, want er missen een paar singles, waaronder het mooie 'Be my friend'. Dat is wel jammer!

Ja, Be my friend mis ik ook echt op deze verzamelaar, want dat was een prachtige single.

Wat overigens wel heel leuk is; track 16, 'If I only knew your name', was een outtake van het album Fools together uit 1977 en tot deze verzamelaar nooit uitgebracht. Het lag nog op de plank en werd met deze CD voor het eerst de wereld ingeslingerd. Leuk! Mooi nummer.

Arbeidsdeskundige
Dit is een heerlijk album vol met nostalgische en weemoedige nummers, zoals When You're Gone, Love Was in Your Eyes, Amsterdam en Terug Naar de Kust

avatar van gaucho
Leuk dat deze nog eens langskomt in de updates. Dit is inderdaad een heel aardige CD. Sjoukje van 't Spijker bewees na Mouth & McNeal dat ze meer in huis had dan de commerciële meezingers van het duo. Midden jaren zeventig bracht ze twee LP's uit die behoorlijk goede popmuziek bevatten. Een flink deel van dat repertoire schreef ze zelf, al dan niet in samenwerking met anderen.

Die twee albums had ik graag nog eens als een 'twofer' op één CD gezien; qua speelduur kan dat gemakkelijk. Maar zover zal het wel nooit meer komen. Dan is dit het meest aantrekkelijke alternatief, en ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen ik deze voor 4,95 euro tegenkwam in de uitverkoopbak van de plaatselijke boek(!)handel.

Ook ik mis wel een paar nummers, zoals My lovely friend, waarvan ik trouwens niet eens kan achterhalen of dat ooit een single was. En haar ijzersterke versie van Blackbird van The Beatles had ik er ook wel op willen hebben. Gelukkig staat de Engelstalige versie van Terug naar de kust (Dr. Brian) er wel op.
Maar door de bank genomen is dit toch een heel aardige verzameling al dan niet georkestreerde luisterpop met af en toe rock- en funkinvloeden. Een enkel nummer (I've got you) is hoorbaar in de jaren tachtig opgenomen, en een nummer als Ooh! klinkt alsof het uit en musical komt, maar het leeuwendeel stamt uit de jaren zeventig en dat maakt deze CD per saldo tot een even coherente als aangename luisterervaring.

avatar van gaucho
Deze weer eens gedraaid afgelopen weekend, en ditmaal werd mijn aandacht vooral getrokken door het nummer The one and only, dat me voorheen nooit zo was opgevallen. Mooie melodie, dat ik ook kende in de uitvoering van Gladys Knight & the Pips, die het in hetzelfde jaar uitbracht (1978). Toch lijkt Maggie er eerder mee te zijn geweest. Sterker nog: al googelend kwam ik er achter dat zij dit nummer opnam voor een Amerikaanse film met dezelfde titel.

Het nummer lijkt volgens Discogs zelfs alleen in de VS en Canada op single te zijn verschenen en dat vind ik eigenlijk wel heel opmerkelijk voor een Nederlandse zangeres. Natuurlijk had ze als de helft van Mouth & MacNeal al enkele Amerikaanse hits gehad, maar ik vind het toch opmerkelijk dat de keuze voor de titelsong aan een Nederlandse zangeres werd gegund. Al was ze ook weer niet helemaal de eerste, want kennelijk werd het nummer (van songschrijvers Alan en Marilyn Bergman en gearrangeerd door niemand minder dan Jay Graydon) begin van dat jaar voor het eerst opgenomen door ene Casey Cisyk, voor de theateruitvoering van dezelfde film.

Daarna probeerde Maggie het in Amerika te maken door in 1979 het disco-album Nighttime op te nemen met de Amerikaanse producer Michael Lloyd, maar dat mislukte jammerlijk. Zelfs in Nederland flopte dat album.

avatar van johan de witt
Ze had meer Nederlandstalig moeten opnemen.
Dat blijft toch haar beste werk.