Sanvoisen - Soul Seasons (1997)

1 stem

Duitsland
Rock / Metal
Label: Noise

1. Spirits (3:24)
  2. Mindwars (4:25)
  3. Behind My Dreams (5:15)
  4. The Difference (3:50)
  5. Soul Seasons (6:07)
  6. Against the Fears (5:16)
  7. Broken Silence (3:45)
  8. Waiting for the Rain (5:00)
  9. Somebody's Stolen My Name (3:36)
  10. Alone * (3:50)
avatar van BlauweVla
Sanvoisen is al jaren uit elkaar, maar verdomd wat een goed tweede album hadden ze gemaakt.

Vette riffs openen deze plaat. Waarom zou je een dergelijk album snel moeten openen zoals vele ander bands in dit genre doen? Dat gebeurt dus ook niet met het toon zettende "Spirits". Het laat mij horen hoe het album "No Exit" uit 1988 van Fates Warning had moeten klinken qua productie. Maar dat is zoveel jaren later misschien wat oneerlijk om te zeggen...

Die snelheid komt wel met "Mindwars". Een vergelijking met Queensrÿche is snel gemaakt dankzij de zang van Vagelis Maranis, maar hij klinkt ook wat als Ralph Scheepers (Gamma Ray en Primal Fear). "Mindwars" is één van de beukers op het album.

"Behind My Dreams" opent met enigszins jazzy gitaarwerk dat snel overgaat op funky. Dat de zang van Vagelis veelzijdiger is als bovengenoemde zangers hoor je al snel.

Een eigenwijze gitaar melodie die tegelijkertijd ook wat dramatisch klinkt is te horen op het melancholische "The Difference". Hier is geen metal gitaar op te bekennen. Weer valt de zang op, die dus ook op een pop achtig nummer als dit zeer goed werkt.

Het titelnummer heeft een goede opbouw naar de mooie refreinen toe. En het heeft een sterk middenstuk met een prachtige gitaarsolo. Wat ook mooi is, is het smaakvol gebruik van synthesizers.

Nog een beuker. "Against the Fears" opent zeer gaaf en blijft verder ook gaaf.

Nog een vreemd nummer is "Broken Silence". Het doet zeer akoestsich aan, maar er zijn wel degelijk ook weer toetsen op te horen, en weer smaakvol. Dit nummer zal wel zo folky klinken omdat zanger Vagelis Maranis van Griekse afkomst is, en ook omdat Sanvoisen niet louter alleen metal wilde spelen. Kijk daar hou ik wel van.

Een dreigende bas intro op "Waiting for the Rain". Dit is van het niveau van de opener en ook het titelnummer. Meeslepend en mooi opgebouwd nummer.

"Somebody's Stolen My Name" is een snel happy metal nummer in de stijl van Helloween. Stiekem het minste nummer van het album, maar nog steeds niet heel verkeerd.

"Alone" ken ik niet, staat niet op mijn versie.

Sommige stukken zijn redelijk kort en bondig, andere wat langer maar het volgt elkaar sowieso allemaal snel op. Als totaal vind ik het album zeer goed, de wat korte duur deert mij niet, tenminste niks langdradigs hierop.

MindRuler
Onvoorstelbaar dat hier zo weinig berichten staan. Ik heb niets toe te voegen aan de recensie van BlauweVla, alleen nog even onderstrepen dat het verdomd jammer is dat deze band niet meer bestaat. Ze hebben 2 kwaliteitsvolle prog metalplaten gemaakt waarvan deze toch wel de beste is. Destijds gekocht na een lovende recensie in Aardschok.
1997 was trouwens een fantastisch muziekjaar, deze Soul Seasons eindigde in mijn Top 10