Curtis Mayfield - Back to the World (1973)

Soul / Funk
Label: Curtom

1. Back to the World (6:49)
  2. Future Shock (5:20)
  3. Right on for the Darkness (7:29)
  4. Future Song (Love a Good Woman, Love a Good Man) (5:02)
  5. If I Were Only a Child Again (2:54)
  6. Can't Say Nothin' (5:17)
  7. Keep on Trippin' (3:17)
E
goei plaat!

avatar van Sig Ramsmouth
zeker weten!

avatar van ewalk
Meesterlijke plaat van deze miskende artiest die door vele artiesten als inspiratiebron werd gezien.

"Right on for the darkness" enig in zijn soort! Ooit gesampled door Gangstarr en K-Solo.

tondeman
Toch vind ik deze wat minder dan z'n voorgangers. Het niveau is redelijk, maar nergens zo goed als op ''Curtis'' of ''Roots''. Future Shock vind ik wel wel één van z'n beste nummers, dus toch maar een 4.0*

tondeman
Hmm, er zit ook achter deze plaat meer dan ik in eerste instantie wou toegeven... ''Right on for the Darkness'' idd... uniek gebruik van strings. Een dikke 4* toch nu, zeker .

avatar van ewalk
Tja, Curtis' muziek is erg goed door hem uitgedacht en idd. is de compositie van Right on for the Darkness geweldig!

avatar van Reijersen
Sterke plaat van Mayfield. Voor mij wel wat minder als bijvoorbeeld Curtis of Superfly, maar ik heb zo'n gevoel dat deze man zo muzikaal en doordacht muziek maakte dat hij geen zwak album heeft afgeleverd.

avatar van iggy
De eerste 3 platen van curtis zijn van een ongelooflijk hoog nivo. En dat nivo valt hooguit te benaderen. Naar mijn idee heeft curtis dat eigenlijk nooit meer echt gedaan. Sommige nummers als future shock en vooral right on for the darkness kunnen zich gemakkelijk meten met het beste werk van zijn vorige 3 platen. En in mindere mate keep on trippin. Bij mij ligt de meetlat nu eenmaal erg hoog bij deze artiest. Als je 3 platen maakt die volgens mijn oortjes tot de beste soul behoren die er ooit gemaakt is dan zit je op het el barca nivo. Het beste voetbal dat ik ooit gezien heb. En niet dat de rest van de plaat slecht is maar ook weer niet die klasse heeft waarvan ik bij curtis denk verdorie wat een soul. Barca wint met 2-0 terwijl je op 5-2 gehoopt had of zoiets ha.

avatar van Madjack71
Een soort van What's Goin On Mayfield style. Zijn typerende hoge soul stem komt heel natuurlijk over en heeft een heerlijke 'flow' over zich. De muzikale back up doet mij ook wat aan die van Gaye op zijn top denken. Fijne soul van een regelrechte legende.

avatar van lennon
Fijne plaat van Curtis. Lekker funky vooral. Over de tracklist kan ik nog even niks zeggen, want mijn LP heeft een andere indeling op het label, dan op de hoes. Beetje verwarrend dus.

De afsluiter vind ik het enige minpuntje van dit verder erg fijne plaatje.

avatar van Minneapolis
Het lekker lange Right on for the Darkness is voor mij een laat ontdekte favoriet uit Curtis' oeuvre.
Back to the world heeft ook een lekkere flow.