'Hic Abundant Leones' stond er te lezen in de bovenhoek van een map uit 1025, van de hand van Tiberius. Letterlijk betekent het iets als 'hier zijn veel leeuwen'. Nochtans was dat niet noodzakelijkerwijze het geval. De Latijnse uitdrukking werd gebruikt om onontgonnen, nog niet in kaart gebracht gebied aan te duiden, waar avontuur en mysterie nog wachtten. Wie er zin in had, kon deze oorden opzoeken om er de grote sprong in het duister te wagen en er allerlei nieuwe dingen te ontdekken. In de archeologie gebruikt men deze uitdrukking op een soortgelijke manier, met name om onbekend terrein uit de geschiedenis aan te duiden: een deel van het verleden dat nog schatten herbergt. Precies dát hebben de leden van The Tower gedaan met hun naar deze Latijnse vers genoemde debuutplaat: ze hebben de tijdmachine genomen en zijn teruggekeerd naar het Woodstock tijdperk om er te speuren naar parels en paddestoelen die er over het hoofd gezien zijn. Alles wat ze 'op hun trip' gevonden hebben, brachten ze mee naar 2014 en het resultaat daarvan is het anachronisme dat deze CD 'Hic Abundant Leones' geworden is.
In de officieel meegestuurde biografie lezen we het verhaal over de broers Erik en August die in 1938 samen met hun vriend Victor zuidelijker in Zweden gingen wonen en er in Uppsala kennis maakten met Tommie, een vluchteling uit de Sovejet-Unie. Een vertwijfeld rekensommetje leert ons dat er een loopje met ons wordt genomen, en een blik op de bandfoto's bevestigt dit. Neen, The Tower is geen band die aan zijn reunie in het bejaardentehuis is begonnen. Hoewel: zo autentiek als deze plaat klinkt ... men zou even kunnen getwijfeld hebben. In werkelijkheid hebben we te maken met een zijproject van Tommy Eriksson, gewezen drummer van Nocturnal Rites en ooit ook actief bij Therion, naast zijn rol in Ligament en Saturnalia Temple. Toch komt geen van dat voorgaand werk in de buurt van wat The Tower speelt. 'Hic Abundant Leones' is geen metal CD, zelfs bezwaarlijk een 'Rock' album. Als we er dan toch één woord op moeten plakken, dan is dat gewoon kort en bondig 'Woodstock'.
lees meer :
The Tower - Hic Abundant Leones - Snoozecontrol.be