Partner - On Second Thoughts (1979)

Label: Philips

1. Quitting the Fools Parade (4:16)
  2. Running Around (3:18)
  3. Wish I Was Back (4:40)
  4. I'll Be Waiting for You (3:38)
  5. Throw It All Away (3:29)
  6. A Song May Tell (3:17)
  7. Another Night (4:14)
  8. Look over Your Shoulder (4:44)
  9. Never Told Her (4:18)
  10. Your Smile (4:58)
avatar van Lonesome Crow
Op CD verschenen samen met het debuut en terecht want Partner leverde kwalitatief hoogstaande popmuziek af en bestond uit muzikanten die hun instrumenten uitstekend beheersten.
Wat steviger en meer down to earth dan het debuut en dat bevalt me wel.
De eerste 2 songs zijn echte rocksongs die meteen blijven hangen en waar alles aan klopt !
Vooral "Running Around" staat als een huis van mij hadden ze deze stijl wel op het hele album mogen tonen (stevige rock dus).

Dan lijkt "Wish I Was Back" in eerste instantie wat tegen te vallen (lijkt wel een slaapliedje) maar de stevige solo op het eind maakt het toch de moeite waard.
Partner klinkt af en toe wat te braaf en dat is jammer, "I'll Be Waiting for You" heeft flauwe zanglijnen maar het instrumentale jazzy tussenstuk is dan weer van grote klasse.

De volgende 4 songs zijn gedegen MOR songs waar de gitaarsolo's van Bert Bessems het zaakje regelmatig boven de middelmaat uittillen en waar "Look over Your Shoulder" toch wel knap in elkaar zit.
Met "Never Told Her" is er weer een compacte rocksong te horen wat ik toch liever van ze hoor, daar lijkt het begin van "Your Smile" ook op te wijzen maar helaas zwalkt het alle kanten op had volgens mij meer in gezeten.

Voor liefhebbers van Nederpop interessante band, veel te goed om links te laten liggen.

avatar van vigil
Toch wat minder dan de voorganger, het is wat minder spannend allemaal. Het gaat een beetje richting de symfopop jaren van Kayak. Ook qua stem komt hij dicht bij die van Edward Reekers.

Running Around had/heeft alles in zich om het tot een grote hit te schoppen maar het mocht niet zo zijn.

avatar van gaucho
Eens met vigil: een tikje minder dan het debuut, waarschijnlijk vooral omdat de verrassing er een beetje af was. Die eersteling had ook enkele langer uitgesponnen tracks met symfonische trekjes. Maar het blijft hoogstaande, zijn het wat veilige poprock., met uitstekend gitaar- en toetsenwerk en prima samenzang.

Inderdaad, toen ik dit album gisteravond terugluisterde, kwam bij mij ook de vergelijking met de latere Kayak op, omdat de lead vocals van zowel keyboardspeler Erwin Musper als drummer Ab van Goor wel wat weg hebben van die van Reekers. Daarnaast is deze geproduceerd door Pim Koopman, dus ook geluidstechnisch gaat de vergelijking wel een beetje op.

Ben het ook met je eens dat Running around als single wellicht meer kans gehad zou hebben dan de uiteindelijke keuze Throw it all away. Al vermoed ik dat ze uiteindelijk allebei niet verder gekomen zouden zijn dan de tipparade.

Toch heb ik altijd een zwak gehad voor deze band, en ik was blij dat de eerste twee albums een paar jaar terug op CD werden uitgebracht. Een verlate erkenning voor een band die per saldo niet meer is dan een voetnoot in de vaderlandse popgeschiedenis. Al schopte keyboardspeler Erwin Musper het uiteindelijk tot (ook internationaal) veelgevraagd producer.

avatar van sq
sq
Ik kan me wel bij bovenstaande aansluiten, maar dan wel met een iets lagere waardering. Instrumentbeheersing en productie is inderdaad prima, en ik kan me ook nog wel herinneren dat dat indertijd ook als hoog werd aangeschreven. Het is de 'veilige poprock' zoals gaucho dat zo treffend noemt die de plaat bij mij onder de 3 sterren doet zakken. Vooral kant 1 (ik heb de LP) is behoorlijk 'ouwe-zakken rock', met slappe composities uit een tijd die bruiste van de creativiteit (topjaar voor de new wave, disco/rap, reggae/ska). Album bijna plichtmatig omgedraaid om helemaal te luisteren en toen ontdekte ik in tracks 8 en 9 ineens twee aardige popnummers; iets meer melodieuze vrolijkheid, iets meer spanning in de opbouw. Was het hele album maar zo!