Chantons Noël - Ghosts of Christmas Past (1981)

België
Rock / Pop
Label: Crépuscule

1. Aztec Camera - Hot Club of Christ (1:47)
  2. The Names - Tokyo Twilight (3:45)
  3. Paul Haig - Christiana (3:38)
  4. The Swinging Buildings - Praying for a Cheaper Christmas (3:09)
  5. Soft Verdict - For Christmas Only (3:40)
  6. White Birds - Possessed by the Stars (2:14)
  7. The Durutti Column - One Christmas for Your Thoughts (4:25)
  8. Cabaret Voltaire - Invocation (6:25)
  9. Tuxedomoon - Weinachtrap (4:00)
  10. Simon Topping - Peep Show International (3:58)
  11. Thick Pigeon - Silhouettes (3:26)
  12. Michael Nyman - Cream or Christians (2:47)
  13. Magazzini Criminali - Honolulu 25 Dicembre 1990 (6:11)
  14. The French Impressionists - Santa Baby * (3:04)
  15. The Pale Fountains - Benoit's Christmas * (2:46)
  16. Antena - Noëlle a Hawai * (3:26)
  17. Winston Tong - The Twelve Days of Christmas * (4:40)
  18. Hillcrest Club - Breakfast at Christmas * (3:28)
  19. The Arcadians - Write Your Letter * (3:56)
  20. Mikado - Message de Noël * (3:53)
  21. Paul Haig - Scottish Christmas * (2:48)
  22. The Durutti Column - Snowflakes * (4:12)
avatar van Poles Apart
Zeer interessante line-up! Maar eens opzoeken de komende dagen.

Poles Apart schreef:
Zeer interessante line-up! Maar eens opzoeken de komende dagen.

Zeker interessant !
Deze plaat heb ik in 1982 gekocht bij mijn platenboer, die precies op de hoogte was van mijn smaak. Ja, dat bestond toen nog !
In 1982 zat ik wat in een existentiële identiteitscrisis. Opgegroeid in een christelijk burgerlijk milieu, daarna meer de evangelische kant opgegaan. Maar voelde me steeds minder thuis in deze burgerlijk conservatieve omgeving. Dat kwam zeker naar voren met kerstmis, waar ik veel moeite had met de commerciële inslag en de overdaad van voedsel etc. Voor mij was boerenkool ook een optie met kerst. Vanzelfsprekend had ik ook weinig op met de gehele kerstmuziek en dit leek me een mooi alternatief. Dat is het zeker, de enige kerstplaat die je net zo goed zomers af kan spelen. Kritiek zul je krijgen, maar dat heeft niets met het kerst gehalte te maken.
Ik herkende heel wat groepen die in 1982 voor mij toch wel een bepaalde status hadden, wat te denken van Soft Verdict (met Wim Mertens), the Durutti Column, Cabaret Voltaire, Tuxedomoon, Michael Nyman. De andere namen zeiden me wat minder. Natuurlijk wel Aztec Camera, maar die kende ik niet zo goed. Deze begint met een nummer wat nog enige kerstachtergrond heeft, met een jazzy/gipsy begeleiding jassen ze er een aantal kerstliedjes doorheen in een bepaalde potpourie. De toon is gezet, maar de rest is wel wat anders. Alle artiesten hebben ergens een band met de Belgische indie platenmaatschappij Les Disques Du Crépuscule, een uitgeverij die veel ruimte geeft voor post punk, post rock maar ook neo klassiek en avant garde.
Na Atzec Camera komt the Names , een Belgische new wave band en zo klinkt het ook echt. Zeurderige zang omringd met synths , bas en gitaar. Echt begin jaren 80. Paul Haig was lid van Josef K een post punk band. Het nummer is een redelijk melancholisch depressief nummer. Jawel , we zijn begin jaren 80. Zowel van 'the swimming buidings 'als 'white birds' had ik nog nooit gehoord. Logisch, ze hebben enkel een nummer voor dit album geschreven. Beide Belgische bands met echte muziek uit die tijd. Daar tussen zit Soft Verdict met een prachtig neo klassiek nummer en the Durutti Colomn is bekend. Dit nummer zou prima passen op één van de eerste albums. Een verrassende a kant mag ik wel zeggen.
De b kant is avontuurlijker, expressiever, meer avant garde en nog minder kerst. Het begint al met Cabaret Voltaire, met een redelijk lang nummer. Avant garde pur sang. Tuxedomoon volgt daarna met een best pittig nummer, 'weinachtstrap' , een nummer in het Duits. Bizar, meer kan ik er niet van maken. Simon Topping is bekend van A Certain Ratio, ook een avant garde achtige band 'peep show international' heeft een wat Braziliaans geluid, dat kan er ook nog bij. En wat de titel met kerst te maken heeft, geen idee. Thick Pigeon (Miranda Dali) is een band uit New York en maakt ook weer zeer bijzondere (avant pop) muziek. Dan Michael Nyman , op dit moment een heel belangrijke componist (o.a. van de film 'the piano'), die soms ook wel in de minimale music (o.a. Philip Glass) wordt geduwd. Zijn nummer is hier een vreemd niemendalletje met een wel heel bizarre sfeer.
Dan het laatste nummer van Magazzini Criminali , een Italiaanse avant garde theatergroep, die voor een wel heel divers einde van de plaat zorgt.
Kerst plaat ? De titels . maar daar houdt het wel mee op. Verder laat het vooral zien hoe divers de platenmaatschappij wel niet was.
Kun je de plaat met kerst opzetten? Waarschijnlijk wel , als je alle gasten de deur uit wil werken, verder is het zeker geen achtergrond muziek en ook geen muziek om het kerstdiner mee te begeleiden. Enkel als dat bestaat uit boerenkool of water en brood. Succes !
Maar ik kan er nog steeds van genieten en het is uiteindelijk een redelijke cult plaat geworden.
Intussen ben ik mijn allergie voor kerstmuziek kwijt geraakt en kan ik genieten van een Herman van Veen, Keltische kerstmuziek en nog meer. Enkel niet de commerciële Amerikaanse troep van 'White Christmas' en 'Last Christmas' , dat trek ik nog steeds niet !

avatar van pygmydanny
Deze nog eens herbeluisteren. Destijds werd gespeculeerd dat The Swinging Buildings een vermomming van New Order was. Helaas zijn het de Belgische Bowling Balls. Net als Minny Pops staan ze incognito op deze plaat (White Birds = Minny Pops).
Op deze eerste persing is Soft Verdict exclusief te horen. Op latere persingen staan dan weer Antena en The Pale Fountains.