Watchtower - Energetic Disassembly (1985)

Label: Zomba

1. Violent Change (3:22)
  2. Asylum (3:48)
  3. Tyrants in Distress (5:59)
  4. Social Fears (4:41)
  5. Energetic Disassembly (4:39)
  6. Argonne Forest (4:38)
  7. Cimmerian Shadows (6:35)
  8. Meltdown (3:59)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Watchtower is een naam die ook al lang ronddwaalt, ergens in mijn hersenpan, en over de jaren heen heb ik enkele dingen van hen beluisterd. De stijl is progressieve technische Thrash met een geweldig drukke gitarist en een zeer hoog zingende zanger. Meer dan eens heb ik gedacht aan de groep Toxik, ook uit het land van Uncle Sam, hun songs ligger echter makkelijker in het gehoor. Ik ben nog altijd niet onder de indruk omwille van de hoge zang hierop, maar de andere muzikanten hebben verdomd veel in hun mars, wat ze duidelijk laten horen in de niet zo makkelijk te volgen songs.

avatar van Edwynn
Druk, compact en vooral onstuimig. Qua fundament sloot Watchtower aan bij (of kwam voort uit) de Amerikaanse speedmetalgolf maar de band ging veel verder dan dat. Op de vierkante centimeter vechten drie muzikanten en een gilzanger om elk beetje ruimte om hun kunnen te etaleren. Dat is opletten geblazen natuurlijk.

Hoewel er veel techniek schuilgaat in het debuut van Watchtower, lijkt de band op Energetic Disassembly nog een ruwe diamant. Dat is enerzijds de charme van het album en tegelijkertijd snak je naar verbetering op het compositorische vlak. Toxik biedt een aardig referentiekader maar toch vind ik Watchtower (net als Toxik overigens) heel eigenzinnig.

Vooral op het gebied van technische metal was Watchtower van behoorlijke invloed. In die zin is het relatief obscure bandje denk ik best wel essentieel.

avatar van RuudC
Een cultplaatje, maar ik kan er verdraaid weinig mee.

avatar van namsaap
Watchtower kende ik lange tijd alleen van het fantastische Control And Resistance. Gisten heb ik de rerelease van het debuut via High Roller Records in huis gehaald. Ik moet zeggen dat het even schakelen was.... De productie is wat kaal en vraagt enige gewenning, maar geeft wel ruimte aan alle muzikale acrobatiek.

De vergelijking met Toxik is voor de hand liggend en er zijn zeker parallellen te trekken tussen de muziek van beide bands. Met name natuurlijk de hoge zang, maar ook het gitaarspel van Jarzombek vertoont overeenkomsten met dat van Josh Christian. Beiden kiezen er ook voor geen slaggitaren achter de leads in te spelen, maar ruimte voor de basgitaar te laten. Wel vind ik Toxik ten tijde van World Circus compositorisch sterker dan Watchtower op Energetic Disassembly.

Desondanks vind ik dit een erg genietbare plaat!

High Roller Records heeft ook een opnieuw gemixte versie van dit album uitgebracht. Iemand bekend mee?