David Douglas - Moon Observations (2014)

Dance / Electronic
Label: Atomnation

1. Far Side of the Moon (3:33)
  2. Higher (3:35)
  3. Selene (3:10)
  4. Sweet Moonflower (4:23)

met Petter Carlsen

5. Chenab River (3:17)
  6. Piano and Flute (1:05)
  7. California Poppy (4:04)
  8. Romanticism (5:27)
  9. White Heat Blood (3:44)

met Blaudzun

10. Je Ne Sais Pas (4:27)
  11. Moon Observations (4:55)
ohmusica
verse kraut en frensh fries...
:: Het verhaal van de Utrechtse producer David Douglas is er een uit de Spinvis-hoek: na een tienertijd “als drummer in bandjes” bouwt hij zeven jaar lang in zijn eentje tot diep in de nacht met analoge synths en samples aan een kosmische ambiance van dromerige elektronica. Gezien de support op Pitchfork, Xlr8r, Electronic Beats, THUMP etc. lijkt de rest van de wereld er nu ook klaar voor te zijn. :: (VPRO luisterpaal)

avatar van midnight boom
Dikke kans dat je ooit al een videoclip van de hand van de Utrechtse David Douglas hebt gezien. Zo zijn de beelden bij Blaudzun's 'Solar', John Coffey's 'Romans' of Daniel Bedingfield's 'Rocks off' zijn werk. Diezelfde Douglas is ook werkzaam als muzikant. Dat juist het Berlijnse platenlabel Atomnation zijn eerste plaat uitbrengt blijkt tekenend voor de muziek die David Douglas produceert. Net op het moment dat hippe artiesten als Bonobo en Moderat volle zalen trekken komt Douglas met een plaat die het geluid van het moment vangt. Moon Observations staat bol van de ontspannende elektronica waarbij gesamplede vocalen, snufjes jazz en hip-hop rustig de revue passeren. De plaat ligt niet al te lastig in het gehoor maar er gebeurt ondertussen veel in de gelaagde nummers. Diepe bassen, soundscapes en zoete melodieën; de plaat staat er vol mee. Blaudzun en Petter Carlsen zingen mee als gastvocalisten op respectievelijk 'White Heat Blood' en 'Sweet Moonflower'. Het zijn de enige meezingbare nummers op de plaat en ze hebben wel wat van Wild Beasts weg. Hoogtepunt van de plaat is het prachtige titelnummer, waarin lome, ingehouden blazers de toon zetten. Net wanneer je de climax verwacht gaat de plaat op verbluffende wijze als een nachtkaars uit. Hoe fraai ook, soms ontbreekt het op dit debuut wat aan dynamiek of spanningsopbouw. Hoe gaaf een 'Selene' of 'Higher' ook mogen klinken, ze eindigen dikwijls op een soortgelijke wijze als ze begonnen. Moon Observations is dan ook een plaat die vooral op sfeer inspeelt en daarnaast het juiste geluid op het juiste moment weergeeft.

Van: Daans Muziek Blog

avatar van Musicdiscover
Higher!

Heerlijk nummer ja.

Afgaande daarop is dit ook wel wat voor al die mensen die Thomas Azier leuk vinden.

avatar van -SprayIt-
We beginnen met een hele dikke 4*. Echt heel erg lekker.