Altan - Another Sky (2000)

Ierland
Wereld / Folk
Label: Virgin

1. Beidh Aonach Amárach (There's a Fair Tommorrow) (4:20)
  2. Green Grow the Rushes (3:57)
  3. The King of Meenasillagh / Lamey's / The High Fiddle Reel (2:49)
  4. Island Girl (4:09)
  5. Eoghainín Ó Ragadáin (3:48)
  6. Ten Thousand Miles (3:06)
  7. Gusty's Frolicks / Con's Slip Jig / The Pretty Young Girls of Carrick / The Humours of Whiskey (5:07)
  8. Girl from the North Country (3:28)
  9. The Verdant Braes of Screen (3:26)
  10. The Dispute at the Crossroads (3:18)
  11. Tiofaidh an Samhradh (Summer Will Come) (3:36)
  12. The Oopik Waltz (4:47)
  13. The Waves of Gola (3:45)
DutchViking
Altan is een Ierse band die folk met wereldmuziek combineert. Over het algemeen schrijft Altan sterke songs en maakt het vijftal originele platen. Enige minpunt is voor mij de zang, die mij erg tegen staat.

De zang van Maircád Ní Mhaonaigh is namelijk mierzoet en past m.i. niet echt bij de muziek. Zij doet me bij tijd en wijle denken aan Kate Bush, hoewel laatstgenoemde mij meer kan overtuigen.

Another Sky is geen slechte plaat, maar gaat na een tijdje - als ik net een beetje gewend ben geraakt aan de zang - toch wel enigszins vervelen.

avatar van jorro
Altan is een Ierse folkband die in 1987 is opgericht. Het album "Another Sky" van de band is een diverse verzameling van reels en jigs, gekenmerkt door uitstekend vakmanschap.

De kracht van Altan als groep komt met name naar voren in de ballades, geleid door violiste en vocalist Mairéad Ní Mhaonaigh. Drie van de nummers zijn in het Engels gezongen, waaronder een cover van Bob Dylan's "Girl from the North Country", terwijl de rest in het Gaelic is.

Ik kon geen specifieke Britse of Ierse recensies vinden voor Altan's "Another Sky". Het album wordt echter over het algemeen goed ontvangen, met name vanwege de mix van Keltische folk en meer, traditionele folk.

Het album toont Altan's bekwame muzikaliteit en staat dus vooral bekend om de al gememoreerde ballads. Het album vertegenwoordigt een breed scala aan Keltische muziek, met zowel traditionele als hedendaagse elementen. Er is soms wat kritiek op de zang. Ik deel die kritiek niet.

Persoonlijk hebben de wat vlottere nummers mijn voorkeur (op dit album zijn dat de medleys). Daar hadden er wel wat meer van op het album mogen staan.