Laura Veirs - Troubled by the Fire (2003)

Roots / Rock
Label: Bella Union

1. Lost at Seaflower Cove (3:40)
  2. Bedroom Eyes (4:17)
  3. The Ballad of John Vogelia (2:41)
  4. Song My Friends Taught Me (4:32)
  5. Cannon Fodder (5:51)
  6. Tom Skookum Road (2:28)
  7. Tiger Tattoos (5:28)
  8. A Shining Lamp (1:27)
  9. Ohio Clouds (3:58)
  10. Devil's Hootenanny (5:03)
  11. Midnight Singer (4:38)
Best oké album, maar na eerst de recentere van haar gehoord te hebben (Carbon Glacier, Year of Meteors) valt deze toch een beetje tegen... Ik weet niet precies wat het is maar het Veirs-gevoel ontbreekt vaak.
Krijgt 3.0

Vreemd eigenlijk, dat hier maar 11 mensen op deze plaat hebben gestemd en dan ook nog niet heel erg hoog. Terwijl dit echt een pareltje is in de wereld van Laura Veirs.
De eerste twee platen had Laura zelf geproduceerd en uitgegeven, maar hier heeft ze de productie uit handen gegeven aan Tucker Martine, die ook een plaat ven Jesse Sykes prachtig produceerde.
Wat verder opvalt dat de plaat niet wordt uit gegeven door een folk platenmaatschappij, maar door Bella Union-label van Cocteau Twin Robin Guthrie.
En dan hebben we het nog niet gehad over de muzikanten : Bill Frisell (!!!) op (soms fretloze) gitaar, de experimentele violist Eyvind Kang , Steve Moore soms op een pomp of hammond orgeltje. Dan moet er toch wel iets bijzonders ontstaan. En dat gebeurt dan ook.
Want de belangrijkste persoon zijn we nog vergeten : Laura Veirs -singer-songwriter extra-ordinaire, zoals ik het ergens las. Dat is de beste omschrijving voor Laura Veirs. Zij schrijft en speelt prachtige songs op deze plaat op het raakvlak van folk en Americana, maar die worden op een moderne en bijzondere manier aangekleed.
Met dit album combineert Laura een nieuwe folk/country-rock-benadering met soms wat ruimtelijke achtergrondbehandelingen. Haar zachte stem onderstreept de prachtige teksten, eigenlijk unieke lyriek. Het is moeilijk om mevrouw Veirs in een categorie te plaatsen. Ze heeft wel wat van Gillian Welch, maar ze gaat over de Appalachian grenzen heen. Lucinda Williams ? , maar ook hier maar bij benadering. En ook connecties met Karen Carpenter en Sinead O Connor heb ik gezien. Maar daarvoor is ze te uniek. Een nummer als 'Ohio clouds' een herinnering aan haar oma die altijd een geur en wolk van nicotine om haar heen heeft of bij een nummer waarop ze wat jodelt. Het kan allemaal in het universum van Laura Veirs.
De recensies waren in 2003 allemaal jubelend en volgens mij terecht.
Dat het album hier zo weinig respons heeft, ik zou niet weten waardoor het komt.
Een ieder met een folk/roots hart die buiten de lijnthes durft te kleuren, luister naar dit album !

avatar van TheFatSkier
Ik sluit me aan bij de tekst van Teacher. Unieke zangeres deze mevrouw Veirs. Veel muzikale variatie, wat mij betreft. En fijne productie, voor zo ver ik daar verstand van heb...