Strawbs - Ghosts (1975)

Label: A&M

1. Ghosts (8:28)
  2. Lemon Pie (4:02)
  3. Starshine / Angel Wine (5:12)
  4. Where Do You Go (3:04)
  5. The Life Auction (6:51)
  6. Don't Try to Change Me (4:26)
  7. Remembering (0:50)
  8. You and I (4:12)
  9. Grace Darling (3:56)
  10. Changes Arrange Us * (3:55)
Sfeervolle Strawbs plaat met het prachtige Remembering/You and I

avatar van ChrisX
De koek was nog net niet op na de 3 voorgaande albums maar toch merk je dat het na dit album snel bergafwaarts zal gaan met deze band. Het geluid word bij vlagen nog wat meer gestroomlijnd wat ze commercieel rond deze tijd geen windeieren legt in de VS. Als geheel blijft dit echter nog steeds een ijzersterk album.

avatar van heartofsoul
De Strawbs zijn ongetwijfeld een van mijn favoriete groepen uit de jaren '70. Tot en met Nomadness uit 1975 (hoewel naar mijn mening de zwakste uit de reeks) hebben ze me heel erg geboeid met hun mix van folk en prog, en al wordt hier alles wel tamelijk zwaar aangezet, de fantastische liedjes maken voor mij veel, zo niet alles goed. Bovendien ben ik een liefhebber van de stem van Dave Cousins, en songs schrijven kan-ie ook wel natuurlijk. Luister bijvoorbeeld naar zijn prachtige You and I, gelijk het hoogtepunt van het album. Wat mij verder opviel was het spel van pianist John Hawken (ex-Nashville Teens). Wat hij presteert op diverse keyboards en mellotron is zeer smaakvol. Prachtig opgenomen allemaal - ik zou zeggen: gaat dit album horen, liefhebbers van muziek uit de 70's.

avatar van Jaep
Goede plaat, de eerste plaat van Strawbs die ik leer kennen na het folky All Our Own Work. Wat dat betreft heel anders dan ik had verwacht, maar zeker niet verkeerd. Doet me een beetje aan Supertramp denken. Afgaande op de stemgemiddelden was er hierna nog een goed album en was het daarna wel afgelopen, toch eens zien of ik nog wat van hun eerdere werk kan vinden.

[quote]Jaep schreef:
Afgaande op de stemgemiddelden was er hierna nog een goed album en was het daarna wel afgelopen./quote]

Afgaan op stemgemiddelden vind ik niet altijd een goed idee. Zelf heb ik bijvoorbeeld een grote voorkeur voor de eerste twee albums van The Strawbs. Het naar mijn mening schitterende debuut heb ik begin jaren 70 op ouderwets vinyl gekocht en beluisterd, en de cd-re-release heb ik dus veel later, toen mijn plaat versleten was, noodgedwongen moeten aanschaffen. Maar het album dat je zeker zou moeten proberen is het prachtige Grave New World. Alles staat gelukkig op Spotify. Vanaf Deep Cuts pas zette het verval definitief in, zo is mijn mening.

Heeft Rick Wakeman ook nog op albums meegespeeld?

avatar van heartofsoul
Even uit mijn hoofd: Rick Wakeman is te horen op alle albums tot en met From the Witchwood, dus de eeste vier albums. Op Just a Collection af Antiques and Curios en From the Witchwood zeer prominent. Na Witchwood ging hij zijn kunsten bij Yes vertonen.

thanks, ik dacht inderdaad al zoiets een keer te hebben gelezen