Texas Tornados - Texas Tornados (1990)

Roots
Label: Reprise

1. Who Were You Thinking Off (2:31)
  2. (Hey Baby) Que Paso (3:02)
  3. Laredo Rose (3:14)
  4. Man Can Cry (3:42)
  5. Soy de San Luis (3:45)
  6. Adios Mexico (2:44)
  7. If That's What You Are Thinking (3:55)
  8. She Never Spoke Spanish to Me (3:21)
  9. Dinero (2:51)
  10. Baby! Heaven Sent Me to You (2:29)
DutchViking
Dit Texaans ensemble, waarvan ik het vermoeden heb dat er ook wortels in Mexico zijn, verraste mij met dit eigentijdse debuut. Met een aanstekelijke mix van americana, country en texmex weten zij hier een heerlijk zomers sfeertje te creëren.

Het doet me nog het meest denken aan Los Lobos ten tijde van How Will the Wolf Survive?, maar dat niveau wordt hier nergens gehaald. Dat is geen schande, want tracks als Who Were You Thinkin’ Of,. Hey Baby Que Paso, Adios Mexico en Soy de San Luis zijn dik in orde. Misschien niet baanbrekend, maar wel erg fijn om eens te horen als americanaliefhebber. Iedereen die dit genre een warm hart toedraagt, kan ik dit album van harte aanbevelen. Van mij krijgt deze plaat vooralsnog een 3,5*, met kans op een halfje meer.

Father McKenzie
Bijzonde prettig tex mex ensemble met wijlen Dough Sam, Augie Meyers, Freddie Fender en de accordeonist Flaco Jiminez. Prima album dat voorbij is voor je er erg in hebt. Ik snap niet dat dit slechts door een handjevol users opgepikt wordt...

avatar van Red Rooster
Net weer eens gedraaid. Mexicaanse smartlappen, maar dan toch met een hoog 'feel good' gehalte. Aangenaam vermaak dus. De ster van het gezelschap is toch Flaco Jimenez, maar van hem hoor ik toch liever zijn soloalbums

avatar van nlkink
Deze plaat hoorde ik in de CD zaak en heb 'm meteen aangeschaft. Zeer aanstekelijke en feestelijk klinkende Tex Mex. Er kwam nog een opvolger maar de verrassing was er toen wel al een beetje af.

avatar van heartofsoul
Dezelfde sfeer als bijvoorbeeld La Pistola Y el Corazon van Los Lobos, maar dan meer voor een feestje. Doug Sahm heeft Augie Meyers (op orgel) meegenomen en samen met Flaco Jimenez (accordeon) en Freddy Fender maken ze er iets heel fijns van. De tex mex overheerst, maar dat vind in het geheel geen bezwaar. Snel verhoogd naar 4 ****, want dit album heb ik de afgelopen dagen met veel plezier beluisterd.

avatar van Pietro
Min of meer op de gok heb ik deze plaat ooit gekocht, want ik kende alleen wat van de muziek van Freddie Fender en Flaco Jimenez. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik dit debuut van Texas Tornados heb aangeschaft, want hij is iedere cent dubbel en dwars waard.

De Texaanse band met Mexicaanse wortels neemt je op dit album als luisteraar mee op een mooie reis door diverse muzikale landschappen, de ene nog fraaier dan de andere. Americana, folk, rock, texmex, country... alles komt langs. Jammer alleen is dat de plaat na 30 minuten al stopt, want de aanstekelijke combinatie van de genoemde stijlen deed mij al bij een eerste luisterbeurt naar meer verlangen.

Opgewekte composities zoals (Hey Baby) Que Paso en Adios Mexico worden moeiteloos afgewisseld met sfeervolle ingetogen songs als She Never Spoke Spanish to Me en If That’s What You Are Thinking. Het doet me soms denken aan Los Lobos, maar ook deze band heeft voldoende kwaliteit om te blijven boeien: 4*.

avatar van LucM
Inderdaad een uitstekende combinatie van country, Americana en Mexicaanse muziek gebracht door rasmuzikanten, ik kende die album allang maar heb ze pas enkele jaren geleden gekocht. Aanstekelijk en meestal vrolijk (al staan ook een paar ingetogen songs) ik maakte ook de vergelijking met Los Lobos.
Hun volgende album vind ik bijna zo goed, nadien was ik deze band vergeten (door de grunge en britpop).

Wat een aanstekelijk album is dit. Het klinkt allemaal wat melodieuzer dan Los Lobos naar wie ik de afgelopen maand veel heb geluisterd. Rock, country en texmex gespeeld door vier topmuzikanten. Ik heb de Engelstalige versie beluisterd, album is ook in het Spaans opgenomen. ‘Who were you thinking off’, ‘(Hey Baby) Que Paso’, ‘Laredo Rose’ en ‘Soy de San Luis’ vormen voor mij de hoogtepunten. ‘A Man Can Cry’ vind ik persoonlijk wat uit de toon vallen. Die stem van Dough Sam op (Hey Baby) Que Paso is zo retelekker man. Je zou bijna vergeten dat dit album pas in 1990 is opgenomen.

avatar van Twinpeaks
Met het fijne weer van de afgelopen weken deze ook maar weer eens opgesnord. Heerlijk zorgeloos plaatje met een hoge dosis vakmanschap en vrolijkheid. Aanstekelijk gebracht en soms lijkt het te lullig voor woorden , maar het werkt heerlijk met het zonnetje op de bol en een koele versnapering binnen handbereik. De plaat is vrij kort , maar noopt wel altijd om op repeat te drukken. 3 en halve ster

avatar van Tonio
Naar aanleiding van bovenstaande post ben ik dit album weer eens gaan luisteren, na vele jaren er niet meer aan gedacht te hebben.

En wat blijkt: inderdaad nog altijd een lekker album. Maar hoe fijn ik het ook vindt, en hoe graag ik ook Flaco Jiménez op zijn accordeon hoor spelen, na een half uur is het ook genoeg geweest.

Achteraf gezien mag je hier best spreken van een supergroep. Alle leden waren destijds grote namen in et TexMex-genre. Ze hebben later nog een aantal platen gemaakt, maar die konden niet tippen aan dit debuut.

Dit geweldige album is er overigens ook in een Spaanstalige versie. De muziek is hetzelfde, alleen dan Spaanse teksten:

Los Texas Tornados =

1. "En Que Pensabas Tu" Cathie Pelletier; Jim Glaser; Paul Gauvin 2:27