Mjuman schreef:
Weet nog heel goed dat ik net een nieuwe tuner had geïnstalleerd en toen ging ik luisteren naar de cd-show van de Tros (Wim van Putten). Op de radio klonk toen Nightshift en ik was volkomen overweldigd door kwaliteit van het geluid, de dynamiek. Vormde voor mij toen de aanleiding om 1,5 jaar na verschijning de Philips CD 200 aan te schaffen, voor de helft van de introductieprijs. Niks muzikaal rampjaar, mijn eerste cd-speler
Nou vooruit, laat ik er maar een soortgelijke ontboezeming tegenaan gooien. Mijn eerste CD-speler kocht ik 'pas' in 1987, maar ik kan me herinneren dat mijn ogen voor de mogelijkheden van kraakhelder digitaal geluid werden geopend in 1985. Immers, voordat ik een speler aanschafte, had ik al een tiental CD's gekocht. Ook bij mij was het Wim van Putten die mij wees op de opnamekwaliteiten van de albums Boys and girls van Bryan Ferry en Shamrock diaries van Chris Rea. En die behoorden dan ook - ik denk een jaar later, want ik begon in '86 CD's te kopen - tot mijn eerste digitale aankopen.
Dat waren inderdaad prachtige producties, en daar had 1985 er veel van. In dat opzicht was het allerminst een rampjaar, en ik denk dat het puur muzikaal ook allemaal wel meeviel. Wat ik echter ook merkte, is dat er rond die tijd een stevige toename was van machinaal aangestuurde producties, die ondanks hun ruimtelijke karaker allesbehalve levendig klonken. Dat kwam door drummachines en synthbassen, die vaak onnatuurlijk hard in de mix stonden.
Vooral de dance-, soul- en R&B-sector hadden daar last van, en dat soort producties begon ik van meet af aan vervelend te vinden. Het zou in de navolgende jaren alleen maar erger worden, al blijven de jaren tachtig door de bank genomen heilig als je ziet wat er in het nieuwe millennium aan geluidstechnische bagger is geproduceerd (en ook hier geldt: natuurlijk zijn er zat uitzonderingen).
On-topic: deze plaat van de Commodores is met name op de drukke nummers een goed voorbeeld van die muzikale en productietechnische verarming. Maar zoals ik al schreef, in de rustige nummers valt het nog wel mee. En de titelsong blijft natuurlijk een eighties-topper. Maar voor mijzelf was het veelzeggend dat ik dit album wel op LP heb, maar nooit de moeite heb genomen om het op CD aan te schaffen. Grappig: tegenwoordig zouden veel muziekliefhebbers dat omdraaien als ze een album maar zo-zo zouden vinden.
Twee sterren is trouwens wel erg streng, bedenk ik me nu. Vooruit, ik doe er een halfje bij. Maar het is nog steeds geen voldoende.