King Tuff - Black Moon Spell (2014)

Label: Sub Pop

1. Black Moon Spell (4:53)
  2. Sick Mind (2:10)
  3. Rainbow's Run (3:25)
  4. Headbanger (3:28)
  5. Beautiful Thing (2:39)
  6. I Love You Ugly (1:02)
  7. Magic Mirror (2:58)
  8. Madness (2:55)
  9. Demon from Hell (1:30)
  10. Black Holes in Stereo (1:53)
  11. Radiation (1:18)
  12. Eyes of the Muse (4:13)
  13. Staircase of Diamonds (4:47)
  14. Eddie's Song (3:50)
avatar van pet
pet
King Tuff is het project van Kyle Thomas die eerder in bands zat als Feather en Witch (met J Mascis op drums). En Thomas is nu toe aan zijn derde album onder de naam King Tuff. Voor mij tot nu toe nog een compleet onbekende. Maar ik las ergens dat Ty Segall ook mee werkte op dit album. Aangezien Ty Segall garant staat voor kwaliteit, moest dit dus ook maar eens aan een luisterbeurt onderworpen worden.

Black Moon Spell begint met gierende, oversturende gitaren, die al meteen een fijne herkenbare riff voort brengen. Vervolgens de doffe drums en die bijzondere stem van Kyle Thomas. Je moet er even aan wennen, maar dan is hij wel erg lekker. Goede gitaar solo aan het eind en je hebt eigenlijk het recept voor de rest van het album te pakken, want bijna ieder nummer is er hetzelfde patroon namelijk. En het knappe is: nergens wordt het vervelend. Rainbow's Sun is eigenlijk een ontzettend fijn pop-nummer dat ideaal is voor op de radio met zijn lengte van 3:25. Headbanger wat er meteen op volgt knalt er ook heerlijk in met dat heerlijke gitaar-geluid. Het is een soort Ty Segall meets jaren '70 glam-rock, maar de tering, wat is het allemaal fijn. Het rammelt, schuurt en zit overal net tegen het 'over-de-top' gevoel aan... maar is het toch nergens. Wederom een nummer dat eigenlijk zo op de radio gegooid kan worden. En zo gaat het maar door. Ieder nummer is werkelijk catchy-as-hell. Het enige nummer dat ik eigenlijk een stuk minder vind is I Love You Ugly, wat meer klinkt als een demo opgenomen met een crappy cassette-bandje. Daarnaast is het tempo hier wat langzamer, wat de flow uit het album haalt. Gelukkig wordt dit aan het einde van het album helemaal goed gemaakt met mijn favoriete nummer: Eyes Of The Muse. Subtiele gitaar, lekker laid back gezongen, jaren '60 gevoel in het refrein ook.

Dit is zeker geen hyperintelligente muziek waarbij je iedere keer weer mee nieuwe dingen opvallen, maar precies het tegenovergestelde. Gitaar, drum, bas en 13 ontzettend catchy nummers. Ty Segall, de jaren '70, punk en glam zijn nooit ver weg, en het balanceert continue op het randje tussen top en 'over-de-top'. Maar man, wat is dit lekker zeg.

Pat-sounds: Album King Tuff - Black Moon Spell (2014) - pat-sounds.blogspot.nl