Beyond Creation - Earthborn Evolution (2014)

Canada
Label: Season of Mist

1. Elusive Reverence (4:15)
  2. Sous la Lueur de L´Empereur (5:26)
  3. Earthborn Evolution (5:35)
  4. The Great Revelation (2:37)
  5. Neurotical Transmissions (5:07)
  6. Abstrait Dialog (3:06)
  7. The Axiom (4:10)
  8. L´Exorde (2:08)
  9. Theatrical Delirium (6:50)
  10. Fundamental Process (7:13)
avatar van DargorDT
Virtuoos, spetterend, progressive, origineel en verrassend goed! Erg goed zelfs. Tweede luisterbeurt nu, meteen na de eerste. Dat zegt al iets. Wat hebben we hier? Melodieuze death metal uit Canada met Zweedse invloeden, maar met voldoende eigen smoelwerk om zich te onderscheiden van de massa. Er zijn meer bands die het proberen, om met variaties op bekende thema's boven het maaiveld uit te komen. Beyond Creation uit het Canadese Québec slaagt erin.
Er valt van alles te beleven. Solo's gaan de heren bijvoorbeeld niet uit de weg, ze durven gas terug te nemen op z'n tijd en de nummers zitten vol verrassende hooks en breaks. Geen denderende trein, eerder een tochtje op een rivier waar op onverwachte momenten ineens een waterval of stroomversnelling opdoemt. Ze houden je geboeid.
De productie is top, niet onbelangrijk. Alles klinkt helder, geen instrument overheerst echt, en de muziek is ook niet dichtgetimmerd. Wat transparantie her en der vergroot het luisterplezier. De zang is typisch voor dit soort melodieuze metal, maar is bovengemiddeld. Datzelfde valt te zeggen over het spelniveau, want deze heren beheersen hun instrumenten tot in perfectie. En ook het speelplezier spat ervan af. Ga dit eens luisteren, als je houdt van serieus goede death metal vol diepgang en variatie.

avatar van trebremmit
Klinkt interessant, staat ook erg hoog bij de 2014 lijst van RYM.
Vanavond eens even opzoeken.

Edit: Erg vermoeiende metal dit, veel te volgepropt. Zanger is ook niet echt geweldig.