Rick Wakeman - No Earthly Connection (1977)

Electronic
Label: A&M

1. The Warning (7:52)
  2. The Maker (4:12)
  3. The Spaceman (3:57)
  4. The Realisation (4:15)
  5. The Reaper (7:51)
  6. The Prisoner (6:59)
  7. The Lost Cycle (7:19)
beaster1256
flauwe plaat van rick zonder inspiratie , slechte zang zoals meermaals bij rick, en compleet het noorden kwijt , zwak , zwak zwak

De zang is inderdaad een smet op het geheel. Rick begon zijn solocarrière flitsend, maar hij was hier toch wat teruggezakt. De sfeer en muziek doen soms nog denken aan Arthur en met de toetsenpartijen an sich is niet veel mis, maar het is inderdaad wat flauwer. Een andere zanger had het al een stuk beter kunnen maken.

WPE
Ja. wel mee eens. Maar toch zet ik dit album zo nu en dan wel eens op, want het heeft toch ook wel een heel eigen sfeer. Echter...niet te tippen aan the six wives en king arthur.

avatar van B.Robertson
Dit album werd begin '76 al opgenomen. In die tijd werkte Rick Wakeman aan een solocarrière, alvorens weer tot Yes toe te treden (de Yes-Leden waren rond die tijd ook actief met solo-albums). No Earthly Connection heeft met voormalig Warhorse zanger Ashley Holt dezelfde vocalist als op 'Arthur' (The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table). Kwam dit album tegen in de platenkast waar het spoedig na aanschaf ook niet meer uitkwam. Meestal zet ik The Six Wives of Henry VIII op of Journey to the Centre of the Earth, maar dit album is toch zeker niet verkeerd. Vreselijke hoes, dat dan wel weer, maar interessant om te horen wat voor over het hoofd geziene prog het herbergt.

Mssr Renard
Op de hoes moet je een aluminium koker zetten, dan zie je het effect eigenlijk pas.

avatar van B.Robertson
Die aluminium koker is niet meer in mijn elpee aanwezig (de bedrukte binnenhoes dan weer wel). Had er vannacht ook iets over gelezen: De originele LP bevatte een klein vierkant vel reflecterend plastic dat in een cilinder kon worden gebogen, waardoor de kijker, wanneer deze op de voor-cover werd geplaatst, de cover-tekening onvervormd en met een 3D-achtig effect kon zien. Staat onder 'release' op Wikipedia. Heeft met massaconsumptie te maken dat er een 'hap-slik-weg'-beluistering ontstaat zonder veel verdieping in achtergronden.

Mssr Renard
Ik heb de beschrijving om een stukje folie tot een koker te vouwen in mijn lp-hoes zelf. Maar ook geen stukje folie meer helaas. En omdat we klimaatdenkers zijn, hebben we het ook niet thuis. Zit je met zo'n hoes waar je niks mee kunt

Wat bedoel je met massaconsumptie?

avatar van B.Robertson
Ik schaf meer muziek aan dan ik echt goed kan beluisteren voor mijn gevoel. Neem nou dit album van Rick Wakeman, na aanschaf vermoedelijk twee keer gedraaid en hup, op naar de volgende aankoop. Ik heb dusdanig veel muziek verzameld dat ik er bij regelmatig draaien van mijn levensdagen niet meer doorkom.

Iets van de laatste tien jaar. Daarvoor werd er in een ook vrij hoog, maar iets rustiger tempo muziek aangeschaft en meer tijd vrijgemaakt iets te leren kennen.

Mssr Renard
En toch vind ik fysieke exemplaren kopen en per ongeluk vergeten een stuk beter dan een release op een streamingdienst luisteren en vergeten, want die laatste vind je dus nooit meer terug.

Ik vind het wel leuk om zo nu en dan een plaatje te vinden in mijn collectie en deze weer eens aandacht te schenken.

avatar van B.Robertson
Dit album heb ik opgescharreld uit tweedehandsaanbod in het dorp, zou een volgende keer zo weer een onbekende Wakeman meenemen. Hier zit nog een bepaalde herinnering van het moment van aanschaf aan, bij doelgericht online bestellen is dat minder het geval.

Streaming zou ik een kans geven als het huis bv. zou afbranden en ik overnieuw moest beginnen.

Mssr Renard
Streamen doe ik wel, want anders heb ik geen muziek voor onderweg of voor op kantoor.
Maar thuis gewoon het liefst alles op lp. En soms is dat best duur, maar dan koop ik een keer gewoon niets en dan zet ik een lp op die ik wel heb, en soms is dat dan ineens meneer Wakeman