Muddy Waters - The Best Of (1957)

Blues
Label: Chess

1. I Just Want to Make Love to You (2:50)
  2. Long Distance Call (2:39)
  3. Louisiana Blues (2:52)
  4. Honey Bee (3:20)
  5. Rollin' Stone (3:05)
  6. I'm Ready (3:02)
  7. (I'm Your) Hoochie Coochie Man (2:49)
  8. She Moves Me (2:55)
  9. I Want You to Love Me (3:01)
  10. Standing Around Crying (3:19)
  11. Still a Fool (3:12)
  12. I Can't Be Satisfied (2:41)
avatar van Jelle78
Voor het eerst uitgebracht in 1958, was dit één van de eerste LP's die het Chess label uitbracht. Het bestaat uit een verzameling van singles die Muddy Waters in de voorafgaande jaren had uitgebracht. Zoals bekend was Muddy Waters van grote invloed op de muziek van artiesten als The Rolling Stones, Jimi Hendrix en Led Zeppelin en de kans is groot dat dit album (samen met At Newport 1960 ) hun eerst introductie tot de muziek van Muddy was.
Dit gold zeker voor Keith Richards. In het boek According To The Rolling Stones vertelt hij het volgende over dit album: "By the time I met Mick on the train at Dartford, I'd already heard one or two tracks by Muddy Waters, but I didn't actually own any of his records. Mick had a copy of 'The Best Of Muddy Waters' - which is still probably the best of Muddy Waters."
Ik vind eigenlijk dat Keith wel gelijk heeft. Hoewel er inmiddels vele compilaties van Muddy zijn uitgekomen die veel completer zijn, bevat deze plaat alles wat Muddy zo'n geweldige en opwindende artiest maakte. Het nadeel van sommige oude bluesmuziek wil nog wel eens zijn dat het na een tijdje allemaal wat op elkaar gaat lijken. Dat probleem speelt op deze plaat absoluut niet. Dus wil je een compacte verzameling van de essentie van Muddy Waters, dan zit je met deze plaat wel goed.
Overigens is dit album later opnieuw uitgebracht onder de titel Sail On, met een andere cover en volgorde van de tracks.

avatar van Jelle78
In het kader van De MuMe Top 40 #8: 50s wil ik de aandacht vestigen op dit album. Het aantal blues artiesten in die lijst is altijd vrij beperkt geweest en Muddy Waters heeft er nooit ingestaan. Waarschijnlijk komt dat omdat hij in de jaren 50 nooit een "regulier" album heeft uitgebracht, alleen deze best of plaat. Alleen moeten we niet vergeten dat bijvoorbeeld Berry is on Top ook gewoon een verzameling singles van de jaren daarvoor is. Feitelijk dus ook een verzamelalbum en die eindigde in 2017 in de bovenste regionen van de lijst. Dus zou ik graag een lans willen breken voor deze plaat. Een aantal van zijn beste en meest invloedrijke nummers staan erop en voor een verzamelalbum klinkt het opvallend coherent. Voor de mensen die nog een lijst voor de top 40 van de jaren 50 willen inleveren (kan alleen vandaag nog), overweeg eens om deze plaat erin te zetten. Als je dat niet van plan bent, luister deze plaat dan eens, hij staat op Spotify (en ongetwijfeld ook op andere streamingdiensten).

eens met bovenstaande posters. Zonder Muddy hadden er geen Stones, Hendrix, Zeppelin bestaan, geldt net zo voor the Beatles trouwens zeker in het begin in hun skiffle periode.
Ik denk ook dat dit zijn beste is, prachtige verzameling, ik heb in ieder geval niet meer nodig dan deze lp, ik heb de versie heruitgebracht onder de Original Chess Masters.

Zonder Muddy Waters mogelijk ook geen Faces/ Rod Stewart, deze Schotse zanger heeft zich laten inspireren door Otis Redding, Sam Cooke en Muddy Waters. Dat heeft zich geuit in een loflied op het album A Spanner in the Works. Jelle 78 en Groothaas hebben me trouwens hiermee wel getriggerd om achter dit album aan te gaan. Bedankt voor de tip!