Chris Smither - Still on the Levee (2014)

Country / Blues
Label: Signature

1. Devil Got Your Man (4:38)
  2. Don't It Drag On (3:12)
  3. No More Cane on the Brazos (1:57)
  4. Love You Like a Man (2:31)
  5. Rosalie (4:22)
  6. Lonesome Georgia Brown (2:26)
  7. Song for Susan (4:04)

met Rusty Belle

8. Another Way to Find You (3:31)
  9. Deed I Do (3:35)

met Catherine Norr

10. Link of Chain (4:15)
  11. Train Home (4:16)

met Allen Toussaint

12. Lola (3:54)
  13. Leave the Light On (3:31)

met Rusty Belle en Robin Smither

14. Hold On (3:48)
  15. Shillin' for the Blues (4:04)

met Eewb

16. No Love Today (4:47)

met Allen Toussaint

17. What They Say (2:44)

met Loudon Wainwright III

18. Slow Surprise (3:15)
  19. Can't Shake These Blues (3:52)
  20. Call Time (3:23)
  21. Up on the Lowdown (3:37)
  22. Seems So Real (4:42)
  23. Small Revelations (4:11)

met Eewb

24. Winsome Smile (4:12)

met Rusty Belle

25. Leave the Light On (4:23)

avatar van BenZet
Wordt bij elke luisterbeurt beter. Half puntje erbij!

kistenkuif
Mooie instapper om kennis te maken met deze bescheiden oude rot. Puurheid troef.

kistenkuif
Even wat rechtzetten. Dit leek mij een gewone compilatie van zijn vroeger werk maar is het niet. Chris Smither heeft het heft in eigen hand genomen na het failliet gaan van de labels waarbij hij voorheen onderdak vond (o.a. Hightone). Hij heeft er voor gekozen om 25 songs uit zijn lange loopbaan opnieuw te registreren. Dat is gebeurt met medewerking van een aantal topmuzikanten zoals David Goodrich (gitaar en productie), Billy Conway (drums), Kris Delmhorst (cello), Allen Toussaint (piano), Loudon Wainwright (gitaar), Jimmy Fitting (harmonica), Dana Colley (bariton sax), en nog wat onverdacht volk voor harmonies en aanvullende details. De kenmerkende kaal-op-het-bot-stijl van Smither's fingerpicking- en countryblues wordt op deze manier muzikaal heel subtiel ingebed. De songs winnen daarmee aan overtuigingskracht in vergelijking met de originele oudere versies. Met de jaren heeft zijn stem bovendien aan expressiviteit gewonnen. Ik vind het kortom een onweerstaanbaar en hartversterkend dubbelalbum. Komt bij dat het artwork met uitgebreid boekwerk, teksten en pics erg mooi verzorgd is.

avatar van Lura
Je noemt terecht Billy Conway en Dana Colley, kistenkuif, maar ik zie geen stemmen bij de albums van Morphine. Niet bekend met hun werk?!

kistenkuif
Tuurlijk wel maar nooit echt bij mij aangeslagen. Deze wel en hoe...

kistenkuif schreef:
Tuurlijk wel maar nooit echt bij mij aangeslagen.

kistenkuif
On topic: ben je net zo tevreden als ik met deze proeve van Smither?

avatar van Lura
Dat weet ik nog niet, want ik moet hem nog gaan beluisteren. Het aanbod is op het moment nog steeds zo groot, dat ik nog niet overal echt aan toe kom.

kistenkuif
Nou, dan wacht ik wel tot je zover bent

avatar van markvdsteen
Prachtige verzamelaar van een bescheiden rasartiest. Kabbelend tempo zonder te vervelen, ik vind zijn teksten over het algemeen prachtig en goed te begrijpen. Met zijn -inmiddels- doorleefde stem brengt Smither hier ook de ouwere nummers opnieuw tot leven. Zo vind ik het eerste nummer 'Devil Got Your Man' vele malen mooier dan de versie op zijn debuutalbum uit 1970. Mijn hoogtepunten zijn verder deze versies van 'Link of Chain', 'No Love Today' en uiteraard 'Leave the Light On'.

Ik vind het een aanrader. Maar ben behoorlijk fan van deze man, dus kan het wellicht niet meer helemaal objectief beoordelen.

kuifenco
Het gras is hierboven door een andere kuif al voor mijn voeten weg gemaaid. Errug mooi dubbelalbum.

kuifenco schreef:

Zijn binnenkort te verschijnen album is ook weer mooi.

kuifenco
Stuur je recensie-exemplaar maar naar mij op. En rap aub!