Guardians of the Galaxy (2014)

Alternatieve titel: Awesome Mix, Vol. 1

Label: Marvel

1. Blue Swede - Hooked on a Feeling (2:54)
  2. Raspberries - Go All the Way (3:22)
  3. Norman Greenbaum - Spirit in the Sky (4:03)
  4. David Bowie - Moonage Daydream (4:42)
  5. Elvin Bishop - Fooled Around and Fell in Love (4:37)
  6. 10cc - I'm Not in Love (6:04)
  7. Jackson 5 - I Want You Back (3:00)
  8. Redbone - Come and Get Your Love (3:28)
  9. The Runaways - Cherry Bomb (2:19)
  10. Rupert Holmes - Escape (The Piña Colada Song) (4:38)
  11. The Five Stairsteps - O-o-h Child (3:15)
  12. Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain't No Mountain High Enough (2:29)
avatar van tbouwh
Heerlijke combi van oude, vergeten en soms niet vergeten songs en bombastische filmmuziek.
In de film zien we hoe de half menselijke Star-lord een walkman vol guilty pleasures meeheeft in het sterrenstelsel. Dit zorgt voor een heerlijke ´awesome mix vol 1´ en een aantal prachtige momenten in de film. Favorieten: Pina Colada Song, Hooked on a Feeling, Come and Get Your Love, O oh Child.
De score van Bates is degelijk; de opeenstapeling van korte fragmentjes vind ik minder.
Het main theme is vrij standaard en het brede middenstuk is niet ontzettend interessant, maar het sterke begin en mooie einde zorgen voor een ruim voldoende en prima luisterplezier.
The Ballad of the Nova Corps en Groot Cocoon zijn hier de favorieten.

Bij mijn beoordeling ben ik uitgegaan van de muziek van de Deluxe 2LP, met the Awesome Mix Vol.1 en hoogtepunten van de Original Score van Tyler Bates:
Various - Guardians Of The Galaxy Deluxe Vinyl Edition (Vinyl, LP, LP) at Discogs

De Mix staat vol met heerlijke met name jaren '70 nummers, met van alles wat. Van giganten als Bowie & the Jackson 5 tot 1 hit wonders. Mijn favorieten zijn: Blue Swede, Norman Greenbaum, Bowie, Redbone & Rupert Holmes.
Het voordeel van de vinylversie is dat de beste stukken uit de soundtrack van Tyler Bates, goed geselecteerd en in een mooie volgorde op de LP staan. Juist het nadeel van het brede middenstuk, zoals tbouwh hierboven beschrijft verdwijnt hierdoor en maakt het een pakkend geheel. Een score met een aantal mooie rustige momenten, maar vaker enigszins pompeus en dat mooi in de afwisseling. Deze zeer geslaagde combi van mixtape en score, draai ik daarom erg graag.

Het is me gelukt voor bijna de normale prijs deze oh zo fraaie versie van Mondo & Marvel te kopen:
Various - Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (Vinyl, LP, Album) at Discogs

Screen printed hoes en "Infinity Stone" Purple/White Marbling Vinyl. Echt schitterend mooi!

avatar van Peterjan
leuke soundtrack album ! verheug me op de volume 2

avatar van gaucho
tbouwh schreef:

Ik vermoed dat je de film gezien moet hebben om deze collectie op waarde te kunnen schatten. Met die beelden in het achterhoofd krijgt het dan wellicht een zekere meerwaarde. Dat moet het zijn, want anders zou ik het succes van deze compilatie niet kunnen verklaren.

Want zo op het oog is dit toch een verzameling volstrekt willekeurig bij elkaar geraapte jaren zeventig-nummers zonder ook maar enige samenhang? De helft van de nummers (10cc, Norman Greenbaum, Marvin Gaye & Tammi Terrell, Rupert Holmes, Elvin Bishop, Jackson 5) is al doodgecompileerd; ze staan op talloze andere verzamelaars. De andere helft bevat soms leuke vergeten pareltjes (the Five Stairsteps met name) en zijn leuk om eens terug te horen, maar meer ook niet.

En het is geen mix, toch? Aan de hand van de speelduur vermoed ik dat het gewoon om de volledige nummers gaat, zonder franje. Waarschijnlijk zit de meerwaarde van deze verzamelaar vooral in de score van Tyler Bates, maar die vind je niet op de CD, maar alleen op de (dure) dubbel-LP. Moeten die er dan niet als bonus tracks bij geplaatst worden? Als verzameling losse songs uit de jaren zeventig vind ik deze compilatie allesbehalve 'awesome'.

Vol. 2 heeft door de bank genomen betere nummers en een hoger 'rarities'-gehalte. Maar die heeft dan weer David Hasselhoff....

avatar van tbouwh
Nee, het is inderdaad een verzameling losse songs die de hoofdpersoon doet denken aan zijn tijd op aarde, zijn verloren ouders etc. Bij sommige nummers zie je ook dat ze uitgekozen zijn voor de choreografie/het gebruik in een specifieke scène. Ik ben van film naar muziek gegaan ipv andersom. Kan me voorstellen dat het allemaal wat willekeurig overkomt als je de film niet zag

Van 2 vind ik de soundtrack persoonlijk minder. Daar trouwens net zo goed doodgecompileerde nummers natuurlijk (ELO, FM).