Michael Wollny Trio - Weltentraum (2014)

Duitsland
Jazz
Label: ACT

1. Nacht (3:35)
  2. Be Free, a Way (3:50)
  3. Little Person (3:43)
  4. Lasse! (4:36)
  5. Fragment an Sich I (1:11)
  6. In Heaven (3:34)
  7. Rufe in der Horchenden Nacht (5:38)
  8. When the Sleeper Wakes (4:00)
  9. Hochrot (3:48)
  10. Mühlrad (3:52)
  11. Engel (4:20)
  12. Un Grand Sommeil Noir (3:46)
  13. Fragment an Sich II (2:48)
  14. God Is a DJ [Live] (8:43)
avatar van Tony
Prachtige piano jazz, begeleid door drums en (contra?)bas. Stevige fundamenten van herkenbare en goed te volgen melodieën, maar niet verzandend in liftmuziek, door de weirde sfeer-, leadinstrument- en tempowisselingen die je voortdurend op het verkeerde been zetten. Soms lijkt het of ze Gustav Mahler aan het citeren zijn, op andere momenten lijkt het of ze een bekend popdeuntje coveren, maar ik krijg er nooit precies de vinger op gelegd, want hup, daar transformeert het complete nummer weer in een typische free jazz compositie en word je weer een heel andere luisterrichting opgeslingerd. Fascinerend.

Ben wat jazz van na de hoogtijdagen (die liggen wel zo'n beetje voor 1970) aan het checken, loop ik hier tegenaan in een of ander top lijstje op het www. Het album laat me niet los, blijf hier maar naar teruggaan op Spotify, dus misschien, wie weet, gaan anderen wel hetzelfde ervaren. Denk hierbij een beetje richting Keith Jarrett. Dit zou mijn tip voor jazz album van de week zijn, voor degenen die het interesseert...

avatar van spoon
Fijn plaatje ja.

Als je dit lekker vind klinken zou ik het ACT label nog wat verder uitpluizen Tony. Veelal melodieuze jazz met pop en rock invloeden.
De afgelopen jaren is er ook op jazzgebied veel moois en nieuws gebeurd, maar het ligt niet echt voor het oprapen. Op het Jazzland label is ook geweldige en nieuw en anders klinkende jazz uitgebracht. Clean Feed is ondertussen ook legendarisch aan het worden maar is vooral meer voor de hardcore vrije improvisatie liefhebber Maar probeer van dat label de band Angles eens. Een soort Liberation Orchestra, maar dan toch echt weer anders.

Zojuist Muhlrad gehoord, nu Engel....dit klinkt echt lekker!! Ga het zeker nog vaker luisteren

Bedankt voor de tip!

avatar van Tony
Jij ook bedankt voor de tips spoon. Ga ik zeker uitchecken.

ACT is n mooi label inderdaad. Wollny's band EM ook aan het ontdekken en Esbjorn Svensson Trio (E.S.T.) ook al vandaan geplukt. Ook top jazz allemaal. ECM is ook zo'n label.... Ach man, nog zoveel te ontdekken. Hoe meer je je verdiept, hoe meer je je realiseert dat je eigenlijk nauwelijks iets kent. Mooi en frustrerend (beetje dan) tegelijk. Maar we gaan gewoon door met ontdekken, in alle onwetendheid, met passende nederigheid, maar dat ontdekken van nieuwe muziek, bands, platenlabels, dat is alleen maar mooi, bloedmooi.

avatar van Broem
Inderdaad een prachtig label met een mooie herkenbare sound. Niet alles kan mij bekoren maar de albums van bv Dhafer Youssef, Paolo Fresu, Lars Danielsson, E.S.T enz zijn werkelijk de moeite waard. Leuk om in te duiken Tony