Lightnin' Hopkins - "Live" at the Bird Lounge (1964)

Blues

4. I'm Gonna Meet My Baby Somewhere
  5. Don't Treat That Man, Way You Treat Me
  6. There's Good Rockin' Tonight
avatar van AdrieMeijer
Geweldige mooie plaat (niet op cd, voor zover ik weet), maar zie 'm maar eens te vinden. Er staan slechts zes nummers op en Lightnin' neemt zijn tijd. Elk lied krijgt zijn eigen gesproken introductie en nergens maakt Sam haast. Het publiek (zo te horen een man of tien) zit op het puntje van de stoel. Ik heb me altijd afgevraagd of hij hier voor een volledig 'zwart' publiek speelde. Ik zou me zo maar kunnen voorstellen dat Lightnin' het blanke publiek doorgaans trakteerde op een gezellige show met was grapjasserij en wat up tempo nummers (Mojo Hand, Baby Please Don't Go) terwijl hij zijn sombere blues bewaarde voor mensen die wisten waar hij het over had. Maar misschien sla ik de plank helemaal mis.
Hoe dan ook: een prachtige elpee. Als je 'm niet kunt vinden, geeft YouTube uitkomst, al is dat wel een zeer beroerde geluidskwaliteit.

avatar van heartofsoul
Het album staat ook op Grooveshark, en op dit moment ben ik aan het luisteren. Helaas is het geluid nogal matig, net als op Youtube, en bovendien is er in geknipt.
Ik ga ervan uit dat hij dit voor een blank publiek speelde, voor zijn eigen mensen speelde hij vaker wat meer blues, met bas en drums, terwijl zijn blanke luisterpubliek, dat puristische opvattingen had hem meer als een folkartiest zag, en dan paste hij zijn repertoire enigszins aan.

Vind dit album best de moeite waard, het is tenslotte Lightnin' Hopkins, en ik houd zeer van zijn stem en voordracht. Liever grijp ik echter naar albums zoals The Complete Aladdin Recordings uit zijn begintijd,maar dat album is helaas niet meer leverbaar.

Zag trouwens zojuist dat Bol.com Live at the Bird Lounge op duur vinyl aanbiedt. Prijs: euro 35,02, en uitgever/label Cleopatra.

avatar van AdrieMeijer
Raar hoor. Ik betaalde voor mijn fonkelnieuwe vinylversie destijds f 6,50. Maar dat was eind tachtiger jaren, geloof ik.

avatar van Supersid

Bij mediamarkt gekocht rond 20€, dus dat scheelt!