Marvin, Welch & Farrar - Marvin, Welch & Farrar (1971)

Label: Regal Zonophone

1. You're Burning Bridges (4:03)
  2. A Thousand Conversations (2:17)
  3. Brownie Kentucky (2:35)
  4. My Home Town (3:18)
  5. Silvery Rain (2:34)
  6. Throw Down a Line (3:20)
  7. Baby I'm Calling You (2:48)
  8. Faithful (2:22)
  9. Mistress Fate & Father Time (3:16)
  10. Take Her Away (1:59)
  11. Wish You Were Here (3:24)
  12. Mr. Sun (2:47)
avatar van gaucho
Nog geen berichten bij dit album? Dat geeft eens te meer aan dat dit een vergeten pareltje uit de popgeschiedenis is. Dit gezelschap wordt gevormd door twee voormalige leden van The Shadows (Hank B. Marvin en Bruce Welch), aangevuld met de Australische singer-songwriter John Farrar. Het drietal leerde elkaar volgens de overlevering kennen via de toen nog piepjonge Olivia Newton-John, die destijds een relatie had met Bruce Welch (de bofferd ) en die op haar beurt weer mevrouw Farrar kende. Later zou John Farrar nog jarenlang de belangrijkste liedjesschrijver en platenproducer van Olivia worden.

In 1970 hielden The Shadows tijdelijk op te bestaan en kwamen Marvin en Welch met deze nieuwe groep op de proppen. En dit keer geen instrumentale gitaarmuziek, maar - helemaal in de geest van de tijd - semi-akoestische popnummers met een sterke nadruk op de samenzang. Dat laatste is vreemd als je bedenkt dat The Shadows voornamelijk instrumentaal werk afleverden, maar verdorie, ze blijken uitstekend te kunnen zingen. Het drietal levert perfecte close harmony-pop in de beste traditie van America, CSN en vooral The Hollies. Want de leadzang van Farrar heeft wel wat weg van Hollies-zanger Allan Clarke.

Een heel andere muzikale richting dus, die maar een kort leven was beschoren (een tweede album, ook op MuMe, en een duoplaat van Marvin en Farrar). Het publiek bleef bij optredens nl. roepen om het oude Shadows-werk, zodat die groep in 1973 aan een tweede leven begon. In feite zijn deze albums (door reissue-label BGO op een dubbel-cd uitgebracht) dus slechts een voetnoot in de Shadows-geschiedenis, maar het zijn twee bovengemiddeld goede platen, met zonder uitzondering sterke liedjes, goede arrangementen en bovenal uitstekende samenzang.

Faithful was een kleine hit in ons land (en alleen hier, als ik het goed begrepen heb), net zoals Lady of the morning van de volgende plaat. Mooi voorbeeld van wat je hierop zult aantreffen, al is het over het algemeen net wat pittiger dan dit nummer doet vermoeden.