menu

John Mellencamp - Plain Spoken (2014)

mijn stem
3,58 (20)
20 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Universal

  1. Troubled Man (4:14)
  2. Sometimes There's God (4:34)
  3. The Isolation of Mister (5:34)
  4. The Company of Cowards (3:52)
  5. Tears in Vain (3:53)
  6. The Brass Ring (5:37)
  7. Freedom of Speech (3:52)
  8. Blue Charlotte (4:40)
  9. The Courtesy of Kings (3:33)
  10. Lawless Times (3:51)
totale tijdsduur: 43:40
zoeken in:
avatar van iggy
3,0
IK kijk er naar uit. Ik hoop wel dat Plain Spoken geen deel 2 is van No Better Than This!!

Hendrik68
Ik vrees voor je dat de Rock 'n' Roll periode echt voorbij is. Hij gaf aan daar wel een beetje klaar mee te zijn. Bovendien is T-Bone Burnett wederom de producer en er komen over het algemeen weinig stevige rock albums van zijn kant. Vind ik niet erg, maar jij vast wel een beetje. Aan de andere kant kon jij Life, Death, Love and Freedom wel waarderen. Ook geproduceerd door Burnett en ook zeer ingetogen. Ik vind het wel apart dat jij No Better Than This 2 volle sterren minder vond dan Life, Death and Freedom en in het begin zelfs nog meer. Zo enorm was het verschil nou ook weer niet. Maar goed, soms vallen dingen verkeerd. Wellicht dat deze dan weer net wel goed valt. Ik hoop het. Wat mij betreft mag er snel een tipje van de sluier opgelicht worden.

avatar van Joshua68
4,5
Las dit ergens; kleine indruk van een paar nummers:

Plain Spoken includes ten stunningly elegant and soul-searching Americana gems from "The Voice of the Heartland", John Mellencamp, while celebrating his skill not just as a song craftsman but as a world-class entertainer.
Plain Spoken commences on the acoustic guitar hum of "Troubled Man" as Mellencamp carries a pensive and poetic chorus. Organ and harmonica punctuate "The Isolation of Mister" with a sense of vibrancy, while "Tears In Vain" features a twanging guitar solo and the singer's unmistakable delivery. The haunting and heartbreaking beauty of "Blue Charlotte" lingers with emotion. There is "The Courtesy of Kings", which is driven by banjo and Mellencamp's poignant lyrics and the bluesy swing of the album's conclusion "Lawless Times" where his cinematic lyrics bristle with energy matched only by the six-string screech. Plain Spoken is set to be hailed as an unparalleled new chapter in Mellencamp's distinctive songbook.

avatar van iggy
3,0
Troubled Man (live) is al te vinden op Youtube zie ik net. Klinkt geinig!

avatar van iggy
3,0
Hendrik68 schreef:
Aan de andere kant kon jij Life, Death, Love and Freedom wel waarderen. Ook geproduceerd door Burnett en ook zeer ingetogen.


Ik zou per direct tekenen voor Freedom's Road en vooral Life, Death love and Freedom. Freedom net nog eens uit de boxen laten knallen. Dan begrijp ik weer helemaal waarom ik ABSOLUUT geen deel 2 wil horen van No Better!!!

Hendrik68
Nou, ik heb dat live nummer Troubled Man even gehoord en ik had het idee dat het wel weer iets terug richting Freedom's Road gaat, dus wie weet heb je geluk. Maar het was allesbehalve een heldere opname. Ik zie wel de accordeon weer. Dat doet me goed. Zou er op kunnen duiden dat het in ieder geval geen herhalingsoefening van het vorige album gaat worden.

avatar van iggy
3,0
Ondanks de inderdaad matige geluids kwaliteit krijg ik die indruk ook een beetje.
De clip zonder beeld klinkt trouwens iets beter.

Hendrik68
Hierbij een artikeltje met een link naar de studio versie van Troubled Man:

Hear John Mellencamp's 'Plain Spoken' New Single 'Troubled Man' | Rolling Stone - rollingstone.com

Hendrik68
Net als alle CD's is ook dit album met 15 procent korting te reserveren bij WOWHD. Slechts EUR 8,49. Actie loopt tot 12 uur vannacht.

avatar van Joshua68
4,5
Bedankt voor de tip. Maar met deze lage prijzen is de verleiding tot meer kopen groot en geef ik uiteindelijk meer geld uit...


avatar van iggy
3,0
Heb je hem al Hendrik?

Hendrik68
Nee, nog niet. Ik heb hem wel gereserveerd. Ik zie hierboven dat de releasedatum volgende week is. Dat is een week eerder dan eerder aangekondigd, dus dan zal ik hem binnen 2 weken wel hebben.

avatar van iggy
3,0
Zijn stem klinkt wel behoorlijk hees/doorleefd.

Hendrik68
Dat is inderdaad goed te merken bij dit 2e nummer. Dat hoeft geen probleem te zijn natuurlijk. Wel hoop ik dat de overige songs qua compositie iets meer overtuigen. Ik vind de eerste 2 nummers prima hoor, daar niet van, maar hij kan veel beter. Maar misschien bouwt hij het rustig op.

avatar van iggy
3,0
In ieder geval al stukken beter dan zijn vorige ha.

Hendrik68
Vandaag zou Plain Spoken uit moeten komen. Misschien als ze aan de overkant van de plas wakker worden dat hij op Spotify komt. Voorlopig kan ik behalve de 2 eerder vertoonde nummers nog niks vinden. Ik heb geduld.

avatar van Joshua68
4,5
Je bent weekje te vroeg Hendrik.. Volgens mij komt ie pas de 23e uit..

Hendrik68
Hierboven zag ik 16 september staan, ik twijfelde ook al aan de juistheid daarvan. Inmiddels is de datum verdwenen, maar bij de statistieken zie ik bij de releasedatum nog steeds de 16e staan. Ik ging tot voor kort ook uit van de 23e. Nou ja, dan wachten we nog een weekje langer.

Hendrik68
Op de website van Mellencamp zie ik ook de 23ste staan als releasedatum. Dus gewoon nog even geduld. Om hem te zien optreden zullen we nog meer geduld moeten hebben. Tot augustus volgend jaar steekt hij de plas niet over. Wellicht in het najaar.

avatar van heartofsoul
Mellencamp ben ik pas aan het ontdekken, en ik ben zeer benieuwd naar Plain Spoken.
Troubled Man vind ik namelijk erg mooi, al zegt dat uiteraard te weinig over het hele album.

avatar van Mr. B
4,0
Ik heb hem binnen en staat nu op. Beetje het gevoel dat deze tussen Freedom's Road en Life Death Love And Freedom inzit. Bevalt me goed tot nu toe. En die stem blijft zo heerlijk rauw!

Hendrik68
Staat inmiddels op Spotify. Ik klik even snel een stel nummers aan, want het is al laat. De eerste indruk is dat het gewoon weer een lekker album is. Wat ontspannener dan de vorige 2, maar artistiek gezien net even een tandje minder. De prijsnummers lijken zo op het eerste gehoor Blue Charlotte en The Courtesy of Kings te worden. Mellencamp biedt wederom waar voor zijn geld, zoveel is nu al zeker.

avatar van Mr. B
4,0
Lawless Times had bijna op een Tom Waits album kunnen staan.

avatar van frolunda
4,0
Sterke,ingetogen Roots plaat van Mellencamp die muzikaal vrij sober is ingevuld maar dat wordt weer goed gemaakt door zijn steeds beter wordende teksten.En daar past zijn-tegenwoordig-vrij rauwe stem uitstekend bij.Beste voorbeeld;het briljante the Isolation of mister.

avatar van iggy
3,0
Net voor het eerst kunnen beluisteren. Heel erg onder de indruk ben ik helaas niet. Zijn stem is er ook niet beter op geworden vind ik.

Hendrik68
Ik hou persoonlijk nogal van dat doorleefde tegenwoordig. Maar ik heb ook een tijd gehad dat die ouwe krakende stemmen niets voor me waren. Sinds ik de stem van Dylan heb geaccepteerd en juist heel erg ben gaan waarderen, haalt geen krakende stem me meer uit mijn evenwicht. Zo vind ik ook Mellencamp's stem prima, hij is ook de 60 gepasseerd en dan hoort dat er een beetje bij vind ik. Ook Hiatt heeft dat heel erg op zijn laatste album. Jammer dat hij jou niet zo bevalt na de eerste keer, terwijl je de eerste nummers wel kon waarderen. Ik vind het persoonlijk na die eerste 2 nummers alleen maar beter worden. Vooral tekstueel wordt hij steeds beter.

avatar van iggy
3,0
Ik ben ook niet vies van een wat doorleefde stem. Een van de betere voorbeelden wat dat betreft is Jim Morrison. Op de laatste Doors plaat vind ik hem namenlijk ook het beste klinken. Ook iemand als Iggy Pop vind ik een stuk beter en mooier klinken dan in zijn midden en begin jaren. Maar ben een beetje bang dat John zijn stem hierna naar de klote gaat. Of in ieder geval kan gaan. En jij weet ook dat Mellencamp een zware kettingroker is. Maar goed dat is afwachten geblazen. Mijn eerste gevoel zegt in ieder geval dat ik zijn stem er niet mooier op geworden vind. Meschien dat het effe wennen geblazen is.
Verder ga ik absoluut nog geen oordeel vellen over deze plaat. Ik hoop dat Plain gaat groeien. Maar bij de strot gegrepen heeft deze plaat me niet.

avatar van iggy
3,0
frolunda schreef:
Sterke,ingetogen Roots plaat van Mellencamp die muzikaal vrij sober is ingevuld maar dat wordt weer goed gemaakt door zijn steeds beter wordende teksten.


Aardige, ingetogen Roots plaat wil ik daar van maken. Want meer is het niet wat mij betreft. Een plaat zonder echte knallers. Ieder nummer wordt min of meer op hetzelvde lome tempo gespeeld. Waardoor er maar weinig echte variatie onstaat. Af en toe laat Plain me overgens aan Dylan denken.

Wat me het meest stoort is dat Mellencamp er staat te zingen zonder echt te (ont)vlammen. Hij lijkt het wel goed te vinden. Ik bespeur geen Mellencamp die pissig en/of oprecht ontevreden is. En dat vervolgens ook uitkwaakt. Hij maakt een wat uitgebluste indruk op mij. Slaat de tekst van The Company Of Cowards niet een beetje op hem zelf ?

I saw you with Mr. Struggle Must Go On
In a bar down in the Keys
He was old and slow and couldn't throw a punch
And you looked so musical last night in the breeze
You were showering him with your tender protection
With no regard for me
I was dining alone on the bread of sorrow.

Plus dat ik zijn stem er echt niet mooier op vindt geworden. Een stem die kracht en vooral overtuiging mist.

avatar van frolunda
4,0
Ik kan jou redenering wel volgen en kan er zelfs een heel eind in meegaan,met als uitzondering dat ik the Isolation of mister toch wel echt een knaller vind (ook al is het een vrij rustig nummer).

avatar van Madjack71
Plain Spoken is een goed gekozen titel voor deze rechttoe rechtaan gemaakte muziek zonder veel opsmuk. Zijn stem klinkt wat meer als een krasse knar, maar goed zijn leeftijd is er onderhand dan ook naar. Tekstueel vind ik hem minder spitsvondig als leeftijdsgenoot Springsteen en ook minder charismatisch. Maar Mellencamp is wel minder bombastisch en theatraal en dat heeft ook wel zijn charme.

avatar van Mr. B
4,0
Best wel raar dat deze een lager gemiddelde heeft dan bijvoorbeeld No Better than this. Deze is destijds een klein beetje aan mij voorbij gegaan, omdat ik voorgenoemd album een beetje tegen vond vallen.

Maar ik vind dit echt een heel mooi album en staat de laatste tijd vaker op. Tears in Vain is prachtig!

Zijn rauwe rafelige stem klopt perfect bij de ingetogen nummers. Een album om tot bezinning te komen.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Prachtige ingetogen plaat van John Mellencamp.
Hij klinkt hier vocaal als Bob Dylan in topvorm.
Vind zijn doorleefde wat hese stem erg fraai.
Tekstueel ook indrukwekkend, vooral de eerste 3 nummers zijn ijzersterk.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:12 uur

geplaatst: vandaag om 15:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.