Frank Zappa & The Mothers of Invention - Unmitigated Audacity (1991)

Alternatieve titel: Live at Notre Dame University May 12, 1974

Rock / Avant-Garde
Label: Rhino

1. It Can't Happen Here (3:12)
  2. Hungry Freaks, Daddy (2:46)
  3. You're Probably Wondering Why I'm Here (2:45)
  4. How Could I Be Such a Fool (3:42)
  5. I Ain't Got No Heart (2:20)
  6. I'm Not Satisfied (2:19)
  7. Wowie Zowie (3:19)
  8. Let's Make the Water Turn Black (2:24)
  9. Harry, You're a Beast (0:53)
  10. Oh No (8:15)
  11. More Trouble Every Day (7:53)
  12. Louie Louie (1:56)
  13. Camarillo Brillo (5:06)
avatar van platedraaier
1,0
dit is een bootleg die zappa zelf heeft gereleased in een box, Beat the Booties
Zijn 2 delen van en alleen interessant voor echte fans (freaks)
De kwaliteit laat dus te wensen over. Ik heb ze toen wel aangeschaft, maar dit is dus niet om aan te horen.

avatar van freakey
Wel goede zet van Zappa, ik vind echter wel dat ie wat meer respect voor zijn fans had mogen hebben en wat betere opnames voor dit soort projecten had mogen gebruiken, hij had nog meters banden liggen.....

avatar van kaztor
Interessant om de 1974-line-up al die oude Mothers-nummers te horen spelen.
Het geluid is bar, maar het optreden is geweldig.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Meer uitleg omtrent deze plaat staat op de wiki-link, Beat the Boots - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org en op deze link, FZ discography - globalia.net. Dit is de vierde plaat uit een collectie van 8 albums onder de naam “Beat the Boots”.

Bij Unmitigated Audacity gaat het om opnames van “Frank Zappa & The Mothers of Invention” uit 1974 tijdens een optreden in de Universiteit van Notre Dame op 12 mei 1974 naar aanleiding van een korte US toer voor hun tienjarig bestaan. In de line-up zitten onder andere Napoleon Murphy Brock en de onlangs (05/08/2013) overleden George Duke (R.I.P.).

Het is maar dat ik de hele reeks heb kunnen plukken uit de grote virtuele wereldbibliotheek want ik heb het niet zo op bootlegs begrepen en de geluidskwaliteit van deze bootleg bewijst nog maar eens waarom. Toch is het wel interessant want volgens mij bestaan er niet zoveel live-opnames uit die tijden: Roxy & Elsewhere, Fillmore East Juni 1971 en Just Another Band From L.A. Ik had in het verleden mijn bedenkingen bij sommige albums van The Mothers, maar hier zijn we wel goed (muzikaal) bezig, er staat voor hun doen weinig tot geen “gekte” op, de periode van Flo & Eddie ligt achter ons. Opmerkelijk is de fade-out na nog geen minuut in Harry You”re a Beast. Mooi zijn Oh No en de aangepaste en uitgebreide versie van Trouble Every Day. Alleen dat geluid, hé.

avatar van Stalin
Een show van deze line-up van een paar dagen eerder (Live from Edinboro, PA – May 8, 1974) komt in juni van dit jaar uit als onderdeel van de nieuwe Zappa/Erie 6 CD box.

Son Of Orange County en More Trouble Every Day van dit optreden staan al op Roxy & Elsewhere, nu dus eindelijk ook de rest van de ''Elsewhere'' opnames.

De versie van Dupree's Paradise van 8 mei schijnt iets van een half uur lang te zijn...zin in dus !
Tevens erg benieuwd hoe deze opnames uit 1974 klinken ten opzichte van de befaamde Helsinki show op YCDTOSA Volume 2, die door de digitale reverb getrokken is.
Volgens Mark Pinske (engineer van Zappa) is bovendien toen de bass drum van Chester Thompson voor de Helsinki release vervangen door die van Chad Wackerman door middel van het gebruik van een zogenoemde Disco Boombox van fabrikant DBX.
Dus na bijna 50 jaar zullen we eindelijk weten hoe Chester zijn bassdrum echt klonk