Al Jolson - 20th Century Masters (2001)

Alternatieve titels: The Millennium Collection | The Best Of

Label: Geffen

1. Swanee (1:53)
  2. California, Here I Come (2:25)
  3. April Showers (3:05)
  4. My Mammy (2:54)
  5. Rock-A-Bye Your Baby with a Dixie Melody (2:52)
  6. You Made Me Love You (I Didn't Want to Do It) (2:37)
  7. Anniversary Song (3:04)
  8. Alexander's Ragtime Band (2:59)

met Bing Crosby

9. Sonny Boy (3:06)
  10. Liza (All the Clouds'll Roll Away) (2:10)
  11. Toot, Toot, Tootsie! Goodbye (2:09)
  12. When You're Sweet Sixteen (3:03)
Ben dit weekend gestuit op een voor mij nog onbekend fenomeen... Al Jolson.... de man die grote invloed had op toch niet misselijke namen als Bing Crosby, David Bowie, Rod Stewart en Bob Dylan... hetzij als zanger, hetzij door zijn expressieve manier van optreden.

Op Spotify staat trouwens veel werk van deze zanger/entertainer...... gaan we eens lekker rondneuzen

Zijn optredens/concerten moeten vooruitstrevend, uitdagend en uniek zijn geweest en daarmee de weg /de ogen geopend voor talloze artiesten.... naast het al het al eerder genoemde rijtje was ook Neil Diamond, Jerry Lee Lewis en Judy Garland groot bewonderaar... voldoende aanleiding voor nog meer speur- en luisterwerk.

Op Spotify staan zowel uit 2014 als uit 2015 een hele rits albums/ verzamel/ best of albums van deze artiest..... geeft dat een indicatie voor zijn voor zijn invloed op de huidige pop/rockmuziek, is het puur toeval of een latere erkenning van de betekenis van zijn werk.......snap inmiddels waarom hij zo rond 1930 zo populair was... Al Jolson gaf het begrip concert een hele nieuwe dimensie....

avatar van nlkink
Al Jolson was toch ook de eerste artiest die in een film zong? Dat was op het omslagpunt van 'stomme' film naar geluidsfilm. Opgeschilderd als neger nog wel. Dat hoef je tegenwoordig ook niet meer te proberen.

avatar van Lura
Klopt, hij zong aan het einde van de eerste geluidsfilm het nummer Mommy :

Mammy - Al Jolson (Jazz Singer performance) - YouTube

Heb dit jaar geweldige concerten mogen meemaken, met prachtige en ontroerende beelden die regelmatig op mijn netvlies verschijnen als herinnering. De feitelijke grondlegger ( of tenminste iemand die daar een flinke rol in heeft gespeeld ) van het fenomeen optreden voor een zaal met dolenthousiaste mensen krijgt hier nauwelijks aandacht. Bijzonder, bijzonder jammer.

Blijft heerlijke melancholieke en zwijmelende muziek, met elkaar snel opvolgende liedjes. Heel geschikt bleek gisterenavond voor een fijne zondag/zomeravond met vrienden.

Vanavond geen Kerstsfeer, lichtjes, boom, wel een soort van Kerstgedachte, maar dan anders. Een muziekavond met de 4 musketiers, vrienden. Mijn bijdragen; dit album, Portrait of a Legend/ Sam Cooke en Auld Lang Syne/ Gitar and Bigpipe versie.

Opgeschilderd als neger nog wel, aldus Nlkink, Bijzonder moedig, vanaf de tijd kregen de 'concerten' steeds meer cachet en entertainment.

Buiten kil, grauw, grijs, binnen schrijven tot vrienden tegen de avond binnen vallen. Deze gaat, for sure, weer voorbij komen. Blijft enorm spijtig dat de muziek van deze legend in totaal maar 5 stemmen kent en hij hier als zo goed als unknown ( ja voor ieders tijd en geboren in de negentiende eeuw) door het musicmeter leven gaat.

Net even op Spotify rond wezen neuzen. Al Jolson top 10 is een heerlijk alternatief als je niet aan bovenstaand album kunt komen, krijgt gevonden. Kort ( 25 min, 10 songs), krachtig en prachtig.