Kris Kristofferson - Jesus Was a Capricorn (1972)

Country
Label: Monument

1. Jesus Was a Capricorn (2:30)
  2. Nobody Wins (3:09)
  3. It Sure Was (Love) (2:54)
  4. Sugar Man (4:02)
  5. Help Me (3:25)
  6. Jesse Younger (2:42)
  7. Give It Time to Be Tender (3:29)
  8. Out of Mind, Out of Sight (3:01)
  9. Enough for You (3:08)
  10. Why Me (3:26)
avatar van jurado
Deze schalplatte is uitgebracht in 1974 naar mijn weten..staat op de hoes die ik voor mij heb .
Desalnieteplus een erg aangenaam country-rock album

0,5
Hij is echt uit 1972...

avatar van jurado
hoe ken dat?

Harald
deze als ook Silver Tongued Devil en Me and Bobby McGee hoort in iedere serieuse verzameling

avatar van Slowgaze
Ligt het nou aan mij of lijkt Kris' stem in sommige gedeelten van Why Me wel als twee druppels water op die van Leonard Cohen?

avatar van Metalhead99
De plaat begint echt enorm sterk met de titeltrack. De rest van plaat is ook best sterk, maar haalt helaas nergens het niveau van dit nummer. Hier en daar verslapte mijn aandacht zelfs en verdween de plaat wat meer naar de achtergrond.
3* sterren voor de plaat, maar vanwege het geweldige Jesus Was a Capricorn geef ik het nog een halfje extra.

avatar van AbleMable
Na de slechte ontvangst van de pers en ook de commercieele flop van zijn vorige album, Border Land, besloot men snel weer een nieuw album uit te brengen. Alleen ook nu was de ontvangst weer flauwtjes maar leverde het album wel een megahit op met Why Me. Later door veel andere gecoverd en kreeg dan vaak de titel Why Me Lord.
En ik vind het zelf een wat wisselvallig album. Het album opent sterk met de John Prine achtige, Jesus Was A Capricorn. Het nummer was van de hand zelf van Kristofferson maar hij vond zelf dat hij met dit nummer zo beinvloed was door John Prine dat hij er owned by John Prine bij liet zetten.
Ander hoogtepunt is het venijnige Jessie Younger waarin hij min of meer wraak neemt op zijn ouders die hem verstootte toen hij het leger verliet om zich op het muzikale pad te begeven.
Ook kreeg zijn toekomstige echtgenote, Rita Coolidge, een grote rol op dit album. Wat uiteindelijk ook zou resulteren in 3 albums die ze samen zouden maken.
Ook nam in deze periode ook zijn interesse in filmrollen toe maar leed hij ook erg aan depresssie's wat zich uitte in een steeds groter wordende alcohol inname en dit leidde weer tot zijn eerstvolgende soloalbum......
Ik vind het zeker geen slecht album maar wel zijn minste tot nu toe. Ik kan me niet aan het idee onttrekken dat dit album toch met wat haast in mekaar is gezet.

avatar van Larzz
Pat Garrett and Billy the Kid uit 1973 van Sam Peckinpah. Geweldige hoofdrol voor Kris als Billy the Kid. Bob Dylan zorgde voor de soundtrack waaronder Knocking on Heaven's Door. Klassieker!

avatar van potjandosie
de titel "Jesus Was a Capricorn" is een kwinkslag naar het sterrenbeeld Steenbok (23 december t/m 20 januari) ervan uitgaand dat Jezus op 25 december zou zijn geboren, hoewel dat nooit in de Bijbel heeft gestaan.

dit vierde album dat country met folk en gospel invloeden laat horen, werd tot dan toe het grootste commerciële succes voor singer/songwriter/acteur Kris Kristofferson. op dit album staan 7 "originals" van de man zelf plus 1 nummer "Help Me' van Larry Gatlin, bekend van het vocale country trio Larry Gatlin & The Gatlin Brothers" en 2 co-written nummers 7) met Donnie Fritts en met Stephen Bruton.

het titelnummer dat veel weg heeft van het John Prine nummer "Grandpa Was a Carpenter" is 1 van de sterkhouders, samen met de duetten met Rita Coolidge met wie hij een jaar later zou trouwen, het mid-tempo "It Sure Was (Love)" en de ballad "Give It Time to Be Tender".

ook de mid-tempo nummers "Help Me" met leadzang van Larry Gatlin, wiens stem aan die van Jesse Winchester doet denken en Rita Coolidge en "Out of Mind, Out of Sight" overtuigen, waar "Jesse Younger" dat minder doet.

de ballad "Nobody Wins" werd door zowel Frank Sinatra als Brenda Lee gecoverd. het country gospel nummer "Why Me" (Lord) dat door velen werd gecoverd, o.a. door Johnny Cash en Elvis Presley en 1 van zijn grootste hits werd, sluit dit album met fraaie, meerstemmige zang af.

onder de sessiemuzikanten bevinden zich vele toppers uit die tijd o.a. Stephen Bruton, Mac Gayden, Chip Young (guitars), Weldon Myrick (steel guitar), Mike Utley, David Briggs, Bobby Emmons (piano, organ), Norman Putnam (bass), Kenny Buttrey, Andrew Newmark (drums) en "Uncle Josh Graves" (slide dobro).

Album werd geproduceerd door Dennis Linde & Fred Foster
Recorded at Quadrafonic Sound Studios & Monument Recording Studio, Nashville, Tennessee

Kris Kristofferson werd 88 jaar (R.I.P. 28-09-2024)