East of Eden - Jig-a-Jig (1971)

Label: Deram

1. Jig-a-Jig (3:41)
  2. Nymphenburger (6:15)
  3. Medley (6:15)
  4. Northern Hemisphere (4:31)
  5. Gum Arabic (8:20)
  6. Isadora (4:18)
  7. Leaping Beauties for Rudy (7:02)
Harald
"Jig-a-Jig" van "East of Eden" is een plaat voor de muzikale fijnproever. Volgens mijn inschatting hebben ze zich na een roman van "John Steinbeck" genoemd, East of Eden dus, maar ik weet het niet zeker.

Deze band werd in 1967 opgericht in Bristol (1967) door Dave Arbus (fluit, sax, trompet), Ron Caines (alto sax) en Geoff Nicholson (gitaar, vocals).

Dave Arbus heeft "Jean Luc Ponty" live in Paris gezien en begreep vanaf dit moment welke mogelijkheden er zijn met een electrisch versterkte viool.

Hun muziek is een een hoogst verwarrende, maar uiteindelijk aanstekelijke mix van jazz, blues, rock en Oosterse invloeden. Hun song "Nymphenberger" is een absoluut klassieke song en ook de highlight van deze plaat waarin Arbus maar liefst zes verschillende violen ter hand neemt en waarin Nicholson een gitaarduel met zichzelf uitvoert.

De grote doorbraak was niet voor hun bestemd, in de Londonse scene waren ze destijds meer een Underground band en ze zijn ook tot op vandaag een cult band voor insiders gebleven.

avatar van shinybeast
volgens mij is dit een- best of- verzamelaar; uitgebracht naar aanleiding van de instrumentale "hit" Jig-A-Jig

en wederom dekt de genre term "rock " hier niet de lading..

avatar van Toon1
Inderdaad, ik zag ook al dat dit een compilatie was. Wat moet ik me voorstellen bij die "hit", shinybeast? Ik ken alleen de eerste twee albums van East of Eden...

avatar van shinybeast
Toon1 schreef:

het is een top 10 nummertje geweest in Engeland
country-achtig (zie hoes) met een opzwepende viool en is in die zin afwijkend van de overige nummers

Harald
Dit is wel een verzameling, het zijn meestals tracks van hun Snafu album maar toch wordt deze plaat allgemeen als hun beste plaat begrepen.