Herman van Veen - Kersvers (2014)

Label: Universal

1. Uitgerekend (3:07)
  2. Rosa (3:01)
  3. Iemand (3:45)
  4. Hier Is het Geweest (3:36)
  5. Allerhande (2:33)
  6. Spiksplinterlief (2:58)
  7. Meneer (4:38)
  8. Waar Ben Je (3:03)
  9. Voor Ik het Vergeet (4:03)
  10. Slaap Niet (3:15)
  11. Dagreizen (2:06)
  12. Verdwenen (2:51)
  13. Alors on Danse [Speciale Nederlandse Uitvoering 2014] * (2:54)
Peter1234
Ja eindelijk weer een nieuwe cd van Herman van Veen. Vanaf 19 september te koop bij bol.com en ik ben weer erg benieuwd naar zijn nieuwe nummers.
Bijzonder dat hij op zijn 69ste nog steeds met nieuwe muziek komt.

avatar van Bonk
Ik vind het een wat teleurstellend album. Ik ben wat meer afwisseling en dynamiek van Herman gewend. Het lijkt geregeld wat op elkaar en pakt me toch wat minder dan gewoonlijk. Hij zingt voor zijn doen ook wat te gelijkmatig, waardoor het weinig doorleeft overkomt.

avatar van E-Clect-Eddy
Is ff wennen dat openingsnummer, niet alleen de muziek maar ook de stem. Vind het wel geinig dat hij deze weg is ingeslagen. De minimale electronics houd de aandacht op zijn stem die halverwege meer vertrouwd klinkt.

Een album met werkelijk fantastische nummers, heerlijk om naar te luisteren. Soms een vrolijke noot en dan weer serieus met veel diepgang. Klasse Herman !

avatar van goldendream
Op een Nederlandse site stel je vast dat deze van Herman 6 stemmen telt en U2's laatste op 238 stemmen staat. Onderwaardering voor eigen supertalent. Diepe zucht.

avatar van Bartjeking
Gisteren op audientie geweest in Carré en uiteraard was het verschrikkelijk mooi; wat een schitterend mens. 0.5* erbij na deze ervaring. Opvallend moderne productie trouwens, inmiddels is zijn uitvoering van Stromea's Alors on Danse als bonustrack op spotify te vinden.

Waar Ben Je vind ik echt een van de nummers die er bovenuit steken bij dit album, Uitgerekend valt me daarnaast wel weer tegen.

avatar van Madjack71
Een aardig album van de krasse Harlekijn. Niet bovenmatig gedragen gezongen, want dat ging mij juist de laatste jaren steeds meer tegenstaan. De muziek is bij vlagen vlot en de teksten steken goed in elkaar.

avatar van frisow
Heerlijk album met voornamelijk kleine muzikale gedichtjes op een verrassende begeleiding met minimalistische beats en elektronische geluiden, natuurlijk naast het vertrouwde instrumentarium van gitaar en piano. Het leuke van dit album is, is dat veel mijn jonge leeftijdsgenoten het ook oppakken. De liedjes zijn catchy en gaan over leuke 'kleine' dingen. 'Meneer' gaat echter over hoe de naam van god misbruikt wordt en heeft een grote impact. 'Waar ben je?' is een prachtige ballad over het begrip 'de dood' door kinderogen bekeken. Heerlijk vlot en modern, echt één van zijn beste albums, en dat in 2015!

avatar van hrmnbstr
Ik vind het een ontzettend zwak album, zowel muzikaal als tekstueel. Dance-muziek, of alles wat daar naar neigt, vind ik eigenlijk niet om aan te horen. Dit album is daarop geen uitzondering. De lelijke, neppe geluiden, de harde drums en de eentonige motiefjes die uit den treure worden herhaald, maken deze plaat tot een koppijnproductie. (Ik weet de dance op dit album -als het al dance mag heten- behoorlijk soft is. Kun je nagaan wat ik van échte danceproducties vind.) Dit soort muziek vind ik gewoon niet mooi en het doet niets met me. Het ontroert me niet, het laat me volledig koud.
De tekst is grotendeels bagger. Herman van Veen schreef vrijwel alle teksten. Rosa is een tekst van Martinus Nijhoff. Dagreizen werd geschreven door Bernlef en Van Veen. Niet dat Herman van Veen nooit goede teksten geschreven heeft. In de jaren zeventig schreef hij mooie teksten als Wat ik mis en Alles wat ik heb. Zijn teksten zijn vaak gedichten zonder vaste vorm waar één idee centraal staat dat met vele voorbeelden verteld wordt, met meestal aan het einde nog een "kwinkslag". Echter kunnen zijn teksten onmogelijk een heel album dragen. In de jaren zeventig zong Van Veen dan ook vooral teksten van Rob Chrispijn, en later veel van Willem Wilmink. Dit zijn beiden grote schrijvers die -ofschoon ze veel van elkaar verschillen- echt een album dragen konden. Dit iin tegenstelling tot de quasi-poëtische prulteksten die Herman ons hier voorschotelt. Wat wil hij zeggen in Iemand? Zowel de boodschap als de uitwerking zijn onorigineel. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere teksten op dit album. Het zijn bijna allemaal holle, inhoudsloze woorden.
Hermans zang is ook niet wat het geweest is. Vroeger was de oprechtheid duidelijk te horen. In de jaren zeventig zong hij nog met gevoel. Het is begrijpelijk dat zijn stem naarmate hij ouder wordt, verandert. Dit neemt echter niet weg dat ik het geen mooie stem meer vindt. Tegenwoordig zingt hij vanuit zijn buik, en dat maakt zijn stem irritant, naar mijn mening.

Herman van Veen maakte in de jaren zeventig geweldige albums. Deze plaat, daarentegen, haalt bij lange na niet dat niveau. De muziek is eentonige herrie en de teksten zijn veelal holle woorden.

avatar van goldendream
Ik ben een echte fan van Herman, maar dit album valt me wat tegen, net als zijn andere albums vanaf pakweg 2000. Zeker niet slecht, maar slecht zelden weet een nummer me te ontroeren. De cover van Stromae (het hier niet vermelde bonusnummer) is het dieptepunt.

avatar van dynamo d
Ik ben ook zeker een liefhebber van het werk van Herman van Veen maar vind dit album zowel muzikaal als tekstueel tegenvallen. Zelfs één van zijn minste albums. Beetje te veel Klaas Vaak en mindere melodietjes.