Magna Carta - In Concert (1971)

Folk
Label: Vertigo

1. Airport Song (5:18)
  2. Time for the Leaving (4:52)
  3. The Boatman (4:17)
  4. Sea and Sand (5:06)
  5. Banjo (5:36)
  6. Old John Parker (3:37)
  7. Seven O'clock Hymn Midwinter (13:33)
  8. Country Jam (2:04)
  9. Ring of Stones (5:40)
Pieter Paal
Wel leuk dat de aankondiging van Liesbeth List aan het begin niet weggelaten is. Op de achterzijde staat vermeld dat dit album ook aan haar opgedragen is. Volgens mij stond Magna Carta toen in het voorprogramma van Liesbeth List.
Dit album laat prima horen dat deze folk-rockgroep live net zo goed is als op hun studio-albums. De live-versie van 'Ring of stones' is voor mij het absolute hoogtepunt.
Volgens mij staan 'The boatman' en 'Banjo' (een cover van Kaleidoscope) niet op de reguliere albums.

avatar van postman
inderdaad prachtig album. 0.5 erbij sinds ik betere apparatuur heb hoor ik de ook hoe goed de begeleiding is.

avatar van postman
5 stemmen is wel bedroevend weinig.

Een van mijn favourites uit het stenen tijdperk. ‘Met een live introductie van Liesbeth List. “Seasons” was toch wel de beste plaat vind ik. Draai het al heeeeel lang niet meer.

avatar van Tonio
Ik draai het wel nog, zo nu en dan. Blijf het nog altijd fris vinden. Fijne concertsfeer.

Als redelijk fan van Magna Carta, blijf ik de groep volgen en stond deze plaat altijd nog op mijn verlanglijstje. Vorige week op een kleine platenbeurs te vinden voor 5 euro, nog gaaf vinyl, dus toch maar meegenomen. In 1971 was Magna Carta nog niet zo bekend, dus zoals elders staat dat ze in het voorprogramma van Liesbeth List zouden staan klopt waarschijnlijk wel. De plaat is ook opgedragen aan haar 'dedicated to our friend Liesbeth List". Wat verder opvalt voor zowel een voorprogramma als een vinyl uitgave, de lengte. Bijna 52 minuten, bij de latere jaren 80 new wave optredens gebeurde het vaak genoeg dat een hoofdprogramma's dit niet haalde. Op de hoes staat verder dat veel tracks al bekend zijn van eerdere uitgaven, maar dat de live uitvoering nog een mooier effect kunnen geven.
De uitvoering is van de beste bezetting van Maga Carta, een trio met Chris Simpson, Davey Johnstone en Glenn Stuart. Voor de toen nog onbekende Davey Johnstone was het het eerste concert met Magna Carta, want hij was pas bij de band. Dat is absoluut niet te horen, het lijkt of hij al jaren lid is van de groep. Hij blijft ook maar een jaar in de band en volgens mij is dit ook de enige plaat van MC waar hij op speelt. Alle nummers zijn door de leden zelf geschreven, enkel 'Banjo' is een traditional. 'Airport Song' is bekend en heeft ook lang in de Top 2000 gestaan. En hoort daar nog steeds in, naar mijn bescheiden mening. 'Time for the leaving' is een zeer psychedelisch nummer geworden, mede door de muzikale aankleding. Bij veel nummers is de samenzang echt het handelsmerk van de groep. Verder speelt op deze live plaat de sitar toch wel een redelijk grote rol. Je bent snel in hippie sferen : rol het tapijt maar uit en steek de wierook maar aan.
Op kant 2 staan één lang nummer, maar dat is een samenvoeging van 2 andere nummers van de eerste lp van de band. Het is wel een ongelooflijk mooi geheel geworden.
De plaat werd goed ontvangen, goed verkocht (goud). De hele enscenering in het concert gebouw werkte daar aan mee. Natuurlijk ook het nette publiek dat voor Liesbeth List kwam, bijna geen gehoest en geen geklets, dit alles zorgde voor een bijna magische uitvoering. Je kunt niet zeggen dat bestaande nummers beter of minder zijn, maar live hebben ze hier iets magisch.
Eén van de beste live platen en jammer dat dit wat in de vergetelheid is geraakt.
Magna Carta had veel wisselingen, enkel Chris Simpson is al die jaren van de partij geweest. Ze hebben ook al vele malen hun afscheid aangekondigd, maar het bloed stroomt waar het niet kan gaan. Chris Simpson kan volgens mij niet zonder publiek. In september 2022 komt Magna Carta weer naar Nederland, maar dan niet naar het concert gebouw.
Maar als je de echte kwaliteit van Magna Carta nog wilt horen, luister naar deze plaat.