Barón Rojo - Metalmorfosis (1983)

Spanje
Label: Chapa

1. Casi Me Mato (3:43)
  2. Rockero Indomable (4:00)
  3. Tierra de Vándalos (3:45)
  4. ¿Qué Puedo Hacer? (4:31)
  5. Siempre Estás Allí (6:32)
  6. Hiroshima (6:47)
  7. El Malo (5:27)
  8. Diosa Razón (4:19)
  9. Se Escapa el Tiempo (4:55)
avatar van Kronos
Voor de opnamen van dit derde album van Baron Rojo reisde men naar Engeland, zo lees ik op Encyclopeadia Metallum, maar er is enkel een Spaanse versie uitgebracht.

Ik ken van vroeger enkel de naam van de band en had er eigenlijk nooit muziek van beluisterd. Onterecht zo blijkt, want dit verdient zeker gehoord te worden.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Album nummer drie van deze Iberische metalgroep uit Madrid, voorganger Volumen Brutal zit in de bovenste schuif ten residentie Spamalot. Het bevestigt hun kunnen en alle nummers zijn hiervan getuige, met één uitzondering: de semi-ballad Siempre Estás Allí, die godzijdank niet zo stroperig is als 99,99% van die beruchte ballads die ten residentie Spamalot in de onderste schuif liggen.
Warm geluid opnieuw en ik leen volgend weetje uit metal-archives.com: dit album werd opgenomen in de Battery Studios in London. Twee nummers (Invulnerable en Herencia Letal) stonden destijds niet op dit album maar wel op de cassette en als aanvullende single bij de eerste 1.000 exemplaren van dit album en die single nu is een collector’s item. Ik heb gelukkig een versie (“kuch”) op de kop kunnen tikken met beide nummers: Invulnerable is niets speciaals maar Herencia Letal is een snelle rocker met double bass, wat me ik altijd laat wel gevallen. Hopelijk staan deze nummers op een complete cd-uitgave.
Wat ik ten zeerste waardeer, zijn de gitaarpartijen van de broertjes Armando en Carlos de Castro, ik ontdek toch veel gevoel voor melodie met de nodige technische capriolen. Hoogtepunten vind ik vooral de uptempo nummers, het meeslepende Hiroshima en de geweldige gitaarsolo’s in El Malo. Klasseplaat van een klassegroep.