Sleep of Monsters - Produces Reason (2014)

1 stem

9. Cobwebs of Your Mind
  10. Magick Without Tears
  11. I am the Night Color Me Black *
avatar van wizard
Sleep of Monsters mag wellicht een nieuwe naam zijn, sommige bandleden hebben al een paar albums op hun namen staan. Zo heeft zanger Ike Vil 3 albums gemaakt met Babylon Whores. Dat was een naam die me vaag bekend voorkwam, zonder dat ik echter een noot van die band had gehoord (maar nu wel, en klinkt goed genoeg om me daarin te verdiepen). Drummer Pätkä Rantala speelde mee op HIMs eerste album.

Sleep of Monsters ligt een beetje in het verlengde van HIM, en brengt een aangenaam schijfje met gothic rock dat ligt tussen trage nummers als Murder She Wrote en harde rocknummers als Abomination Street en bonusnummer I Am the Night Color Me Black. Zanger Vil heeft een diepe stem, die voor dit album het verschil maakt. Op positieve wijze. Zonder hem was dit album voor mij niet boven de grijze massa uitgekomen.
Echt vernieuwend wordt dit album nooit, maar er is wel voldoende afwisseling tussen harde rock en wat minder harde rock. Tegen het einde, met Through A Mirror Darkly en Cobwebs of Your Mind, verliest Sleep of Reason de aandacht helaas wel enigszins.
In afsluiter Magick Without Tears komt dezelfde ‘Holy Holy Holy’-vrouwenzang van het eerste nummer weer terug, wat het geheel mooi afsluit. Die drie achtergrondzangeressen komen hier en daar op het album trouwens terug. Dat geeft die nummers net even wat extra.

Erg bijzonder is dit album stiekem niet, gewoon een goed album, maar ik heb er de afgelopen weken voldoende plezier van gehad om hier vier sterren te kunnen rechtvaardigen.