Richard van Bergen - Rootbag (2014)

Blues / Roots
Uitgebracht in eigen beheer

1. Nobody (2:52)
  2. When He Comes (3:24)
  3. All the Time (3:25)
  4. Give Me Your Heart (3:24)
  5. Stand in Line (2:55)
  6. One Day (4:06)
  7. Od on Love (1:38)
  8. Tired of Bein the Fool That I Am (2:37)
  9. Don't Lose Your Pride (2:17)
  10. Nothing in This World (3:43)
  11. Will This Love (3:32)
  12. Love Tells No Lies (3:15)
  13. Od on Love (Slight Return) (2:14)
avatar van Lura
Alvast wat voorpret met deze teaser : teaser CD Richard van Bergen "Rootbag" - YouTube

Schnee
Beter goed gejat dan slecht bedacht?
jeukende voorpret dan.... beter overslaan. besteedt uw tijd goed.

Hendrik68
Ik wil de beste man een serieuze kans geven voor ik termen als "beter goed gejat dan slecht bedacht" bezig. Want de Blues is nogal vaak een genre waarin deze termen voorbij komen. Blues draait veelal op een paar accoorden en origineel zijn valt daarom bij voorbaat al niet mee. Blues gaat vooral om het gevoel dat de artiest weet over te brengen. Als dat lukt ben je al een heel eind, koppel je daar een paar vernieuwende elementen aan dan ben je pas echt goed bezig. Dus laten we even afwachten hoe het geheel klinkt. Al moet ik toegeven dat de teaser niet veel goeds belooft.

Schnee schreef:
Beter goed gejat dan slecht bedacht?
jeukende voorpret dan.... beter overslaan. besteedt uw tijd goed.

Eerst gaan luisteren en dan oordelen, is dat niet de volgorde Schnee?! Verder wil ik het hier bij laten, want ik moet mijn tijd goed besteden
Henk, ik verwacht in tegenstelling tot jou, naar aanleiding van de fragmenten, wel het een en ander van dit album. Only time will tell

Mond spoelen en inderdaad eerst luisteren. Als liefhebber van het genre en collega-muzikant, hoorde ik het album al wel en het mag zich tot een van de betere producten van Nederlandse bodem (van 2014) rekenen. Het azijn pissen is dus volledig ten onrechte.....listen before you leap en besteedt Uw tijd beter!

De "teaser" zegt genoeg!

Grappig doch kortzichtig. Jouw reactie wijst slechts op gebrek aan kennis van zaken en amateurisme. Het heeft dus ook geen zin om hier verder op in te gaan. Case closed!

Schnee
Altijd leuk hoe mensen zich opfokken. Waaruit blijkt het amateurisme en gebrek aan kennis? Waar is uw "goeie smaak" aan te herleiden?

Schnee schreef:

Ik heb een idee wie Anders is, en ik denk, dat hij wel degelijk over een goede smaak beschikt. En verder inderdaad case closed, totdat we het album in zijn geheel gehoord hebben!

avatar van Lura
Op Rootstime is een lovende recensie over het album te lezen : http://www.rootstime.be/

Het album is eventueel hier te beluisteren : - radio6.nl

Hendrik68
Zoals reeds gezegd verwachtte ik niet veel n.a.v. de teaser, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit album mij in positieve zin verrast. Van Bergen is een begenadigd gitarist en de ritmesectie vult hem uitstekend aan. Er is voor een wat swampy sound gekozen en dat is een uitstekende keus geweest, helemaal nu het tempo het hele album door erg hoog ligt. Soms wil er nog wel een een artiest dezelfde keus maken om vervolgens een sloom album af te leveren waarbij het enige doel is te laten zien hoe technisch begaafd de gitarist is. Maar een begaafde gitarist kan alleen excelleren als de songs zelf in orde zijn en dat heeft Van Bergen goed begrepen. Hij speelt fantastisch, maar loopt nergens te koop met zijn talent. Zijn talent staat in dienst van het album en dat is een groot compliment. De passie druipt er van af van begin tot eind. Goed gedaan.

avatar van Lura
In de nieuwe Oor krijgt dit album een zeer lovende recensie van Willem Jongeneelen, die het kwalificeert als een van de beste rootsplaten ooit in Nederland gemaakt. Heb je trouwens die recensie op Alt Country al gelezen over die Noor Torgeir Waldemar, Henk?!

avatar van Lura
Mijn kennis van bluesmuziek is eerlijk gezegd niet zo heel groot, en luister ik er niet zo heel veel naar. Maar af en toe komen folk, country en de andere genres waar ik naar luister mij de oren uit en dan is zo’n heerlijke, authentieke en ongecompliceerde swampy deltablues album een verademing om naar te luisteren.

Het heeft trouwens nogal wat voeten in aarde gehad voordat het album uiteindelijk verscheen. De songs waren al een paar jaar klaar, maar door diverse redenen werd een release iedere keer weer uitgesteld. Maar gelukkig verscheen het album dan toch een paar weken terug en de ontvangst is terecht unaniem zeer positief. Willem Jongeneelen van Oor noemde het al een van de beste rootsplaten in Nederland ooit gemaakt en in die bewering kan ik mij wel vinden.

Richard van Bergen is een doorgewinterde en begenadigde gitarist die altijd in het dienst van het liedje speelt. Daarnaast beschikt hij over een heerlijke soulful stemgeluid. Zijn trio bestaat sinds 2010. De overige twee leden zijn Jody van Ooijen op drums en Roelof Klijn op bas en zang. Zijn beschikken alledrie over een schat van ervaring en zijn bekend van bands als Shiner Twins (ook fantastische muziek!), JW Roy, Qeaux Qeaux Jones en nog vele anderen.

Live deden ze ervaring op, op festivals als BRBF Peer, North Sea Jazz, Zwarte Cross en het SXSW festival in Austin. Over het album kan ik zeer kort zijn. Het bevat 12 eigen songs die allen een heerlijke groove bezitten, waarbij het moeilijk stil zitten is. Bovendien zijn ze allen van een hoog niveau. Met name het gitaarwerk is erg inventief en bewijst dat Richard zondermeer gerekend kan worden tot de beste gitaristen van Nederland. Ook is zijn zang zeer gepassioneerd en geloof je elk woord wat hij zingt.

Genoeg geouwehoerd, en ga luisteren naar dit heerlijke album van eigen bodem!

avatar van Lura
29 september verschijnt de opvolger.

avatar van spinout
Klinkt in mijn oren als The Black Keys. De zang klinkt nergens "Nederlands" en dat is toch wel een grote verdienste van Van Bergen. Ook zijn gitaarspel mag er zijn. Lekker plaatje.