Transatlantic - KaLIVEoscope (2014)

Label: Inside Out

1. Into the Blue (27:49)
  2. My New World (18:28)
  3. Shine (7:23)
  4. The Whirlwind Medley (30:12)
  5. Beyond the Sun (4:50)
  6. Kaleidoscope (31:30)
  7. Neal & Roine Duet (4:34)
  8. We All Need Some Light (6:05)
  9. Black as the Sky (7:22)
  10. Nights in White Satin (8:09)
  11. Sylvia (4:46)

met Thijs van Leer

12. Hocus Pocus (7:09)

met Thijs van Leer

13. Medley: All of the Above / Stranger in Your Soul (24:34)
avatar van Apieknar
Opnames van beide shows in Tilburg op 13 en 14 maart van dit jaar. Zelf was ik er op 13 maart bij in de 013.. en wat een fantastisch concert was dat! Kan daarom ook niet wachten om het te gaan herbeleven.

avatar van meneer
Leuk ! Ik was er de 14e ! Maar toen ging het soms wat minder soepel. Veel computerproblemen voor Morse. Maar de sfeer bleef erin..!

Soort Never Ending Story !

avatar van Bonk
De dvd-versie heeft als bonusmateriaal de coversongs opgenomen in 013, dus ook de twee nummers met Thijs van Leer en Nights in White Satin (die ik persoonlijk niet heel geslaagd vond, maar goed). Voor de rest zijn de beelden van het concert in Keulen. Dus voor de herbeleving heb je meer aan de cd's. Ik krijg van de tracklist het idee dat de concerten van 13 en 14 maart enigszins gehusseld zijn. Maar goed, over de kwaliteit hoeven we ons denk ik geen zorgen te maken.

avatar van progmaniak
ik was er de 14e bij. Inderdaad ging er wel wat mis zo hier en daar. Maar dat maakte het ook allemaal wel weer leuk en gezellig.
De cd's gaan me weer geld kosten, want natuurlijk wil je deze hebben als fan.

avatar van vigil
De hoes die hier staat te pronken is van de deluxe versie. Of te wel koffietafelboekformaat. De "normale" versie bestaat uit 3cd's en 1 dvd.

avatar van Bonk
vigil schreef:

Klopt. Dat is mijn 'schuld'. Moet eerlijk zeggen dat ik bij het toevoegen de foto genomen heb van de versie die ik besteld heb, maar zie nu dat de kleurstelling van de 'normale' (inderdaad, normaal 3 cd's en 1 dvd) versie net even anders is. Setlist van de cd's is niet anders overigens bij beide versies. Is de afspraak de hoes van demeest reguliere versie te plaatsen? Want in dat geval zal ik wel even een correctieverzoek indienen.

avatar van vigil
Volgens mij is dat idd wel de bedoeling ja, maakt mij verder niet uit hoor. Was meer een bericht ter informatie

avatar van Brunniepoo
Ben overigens wel benieuwd hoe Neal Morse hier klinkt. De eerste avond in Tilburg was hij behoorlijk verkouden en niet echt denderend bij stem. Is dat terug te horen op deze opname of is daar in de studio naderhand nog aan gesleuteld?

avatar van Metalhead99
Ik heb het idee dat daar niet veel aan gesleuteld is, want je hoort soms dat hij moeite heeft met het halen van de noten en in het eerste deel van het album slaat zijn stem een paar keer om naar schor als hij praat.
Transatlantic brengt hier weer een klasse live album, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik ze weleens beter heb gehoord. Ik heb de mannen helaas nog niet zelf live mee mogen maken, maar heb wel trouw hun (live) releases van de afgelopen jaren beluisterd en ik moet heel eerlijk toegeven dat ik dan toch en lichte voorkeur krijg naar hun voorgaande live werk.
Morse was inderdaad niet in topvorm en dat is terug te horen op de plaat. Vooral het prachtige "We All Need Some Light" vind ik op haast alle voorgaande live platen beter klinken dan op deze plaat.
Verder is de "Nights in White Satin" cover wel een grote misser. Persoonlijk vind ik Morse zijn stem niet passen bij het nummer.
Maar nu begin ik wel heel erg negatief te klinken. Natuurlijk heeft dit album ook zijn grote pluspunten. Zo zit het instrumentaal allemaal wel snor en vlammen de heren hier en daar best lekker. Vooral bij de cover van "Hocus Pocus" van "onze" Focus vlamt en rockt als een malle. Wat komt er een energie van dat podium af tijdens dit nummer zeg! Het kan bijna niet anders dan dat Thijs van Leer content moet zijn geweest met de versie die deze avond gespeeld werd.
Verder komt het "Kaleidoscope" materiaal bij mij in deze live variant veel beter over. Zo hoorde ik nu pas wat voor een prachtig nummer "Shine" eigenlijk is (ik vond de studio versie wat saai klinken) en brengen ze een prachtige versie van het titelnummer.
Misshien niet zo indrukwekkend als "Whirld Tour", maar zeker wel weer een erg genietenswaardig album van de heren.

avatar van Apieknar
Erg fijne setlist waarbij alle nummers van Kaleidoscope, alsmede andere toppers, aan bod komen. Alles weer strak uitgevoerd. De vituositeit van deze mannen gaat niet vervelen.

Ik vind het leuk dat de cd's in Tilburg en de dvd's/blu-ray in Keulen zijn opgenomen. Op deze manier ben je toch sneller geneigd om beide versies te proberen, ondanks dat de samenstelling van de nummers niet verschilt.

Voor mij is zijn zowel de audio- als de video-opnames een goede herbeleving van het concert van vorig jaar in de 013. Ook fijn dat de nummers met Thijs van Leer dit album hebben gehaald. Was erg gezellig in de zaal tijdens die toegiften.

avatar van vigil
Het blijft toch wel een hele zit... Dan heb ik het enkel maar over de drie cd's want er zitten ook nog 2 dvd's en 1 blu ray in het pakketje. Gelukkig is het bij tijd en wijle niet van die vermoeiende muziek

Ze zijn weer bezig met een nieuwe plaat en zou het niet een keer verfrissend zijn dat er enkel maar liedjes op staan tussen de 4 en 7 minuten met kop en staart?

maar goed All of the Above blijft toch wel heel erg mooi!

Brunniepoo schreef:

Hij klinkt wel wat schor maar niet erg storend. Ik heb verder niet de indruk dat daar op productionele wijze nog iets aan veranderd is.

avatar van Brunniepoo
Ik merk dat Transatlantic me stukken minder doet dan tien jaar geleden. Een volgend optreden zal ik naar alle waarschijnlijkheid ook aan me voorbij laten gaan - deels ook omdat de verwachtingen de vorige keer toch niet helemaal waargemaakt werden. Toch is het absoluut wel leuk om eens in de zoveel tijd weer eens wat van deze groep te horen en live weten ze er toch best een belevenis van te maken. Ik merk alleen dat ik de enorme tijdsduur híer niet meer zo trek. Één epic is leuk hoor, maar vijf? Sowieso deed 'Kaleidoscope' me niet zo heel veel, ook live niet.

Hoogtepunten voor mij zijn de nummers met Thijs van Leer - ik kan me nog goed herinneren hoeveel plezier de heren daar zelf ook aan beleefden, The Whirlwind Medley - lang maar behapbaar - en vandaag ook vooral We All Need Some Light. Zeker niet de beste versie, maar wel precies het nummer dat ik vandaag nodig had (hoewel we het misschien niet over hetzelfde Light hebben...)

avatar van FrodoK
Balen dat deze nergens meer op cd te krijgen is. Behalve bij meneer Morse zelf, maar dan betaal je, met verzendkosten wel even 2 keer zoveel als een ticket voor een live concert...

avatar van FrodoK
discogs
Fijne registratie, dit. Enthousiaste uitvoeringen vol vuur en passie. Je hoort de dikke pret die ze met elkaar hebben. Into the Blue is bij mij wel favoriet.

avatar van Darkzone
FrodoK schreef:

Afgelopen zaterdag op de vrijmarkt in Barneveld stond iemand die ging verhuizen en zijn cd-collectie om (ik vermoed) trieste redenen moest verkopen. Cd's €2 en dubbel-cd's €3. Mijn overbuurman van de camping was 's morgens al geweest en had een paar dingen vast laten houden voor mij, waaronder de deluxe box van The Whirlwind en cd 3cd/dvd van KaLIVEoscope á €3 p.s. dus. Ik moest even nadenken waar ik de bandnaam ook alweer van kende, toen ik de naam Pete Trewavas zag, bassist van Marillion. Hup, mee.
En zo is dit dus mijn eerste, aangename, kennismaking met deze band, voor een leuke prijs. Ja, je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat. Geen wereldschokkende of avontuurlijke muziek, maar dat hoeft ook niet.

En ja, Hocus Pocus is ook hier een prima nummer. Ik had graag de beelden met Thijs van Leer erbij gezien. De drie covers ontbreken dan ook op de dvd.