Prelude - Dutch Courage (1974)

Label: Dawn

8. Fly
  9. Adventures on the Way
  10. Follow You Down
avatar van postman
Dit album is ook uitgebracht onder de titel after the goldrush.
precies gelijke hoes en plaat maar dan met het titelnummer als extra, volgens mij omdat dit een hit was in europa en er nog effe bijgezet voor de verkoop.

avatar van spinout
Volgens wikipedia was dit een Engelse band, maar een oud Engels popblad beweert dat het een Nederlandse band was. Uitgaande van de titel van dit album, zou ik denken een Nederlandse band, maar als ik de namen van de bandleden lees, zou ik weer uitgaan van een Engelse band. Ze houden trouwens volgend jaar een tournee.

Dit album klinkt alsof de Eagles Harvest-era Neil Young hebben overgehaald bij hen te komen spelen. Het zit dus wat aan de veilige kant van het Californische spectrum, maar de melodieën, pedal steel en harmoniezang zijn uitstekend. Ook klinkt de plaat als een klok, je hoort echt de diepte, de aanslag en het hout van de akoestische gitaren. Mijn versie heet After The Gold Rush en opent ook met die a capella-versie.

avatar van gaucho
Prelude is inderdaad een Engels folktrio, dat voornamelijk bekend is dankzij die acapella cover van de Neil Young-song. Die stond op hun debuutalbum uit '73, maar toen deze tweede plaat in Amerika werd uitgebracht, werd dat nummer eraan toegevoegd, omdat het daar natuurlijk erg bekend was en inmiddels tot de top 20 van de Billboard-hitlijst was doorgedrongen. Het werd ook een hit in Engeland en zelfs een top-5 hit in Youngs thuisland Canada. Dit album met die coversong is dus de Amerikaanse variant van deze plaat.

Ik kom hierop omdat ik gisteren de single op de kop tikte. Tenminste, dat dacht ik, maar het is niet de originele versie (niet dat je veel verschil hoort, het blijft een acapella nummer van net twee minuten). Het blijkt een heropgenomen versie te zijn, die in 1982 nogmaals scoorde, althans in Engeland. Bij ons in Nederland kwam het niet verder dan de tipparade, en daar herinnerde ik het mij nog van. Mooi gedragen gezongen versie, al blijf ik het origineel van ome Neil prefereren.

Ik kocht er nog een andere Prelude-single bij, City tonight, eveneens uit 1982. Dat is een beetje doorsnee folk-popnummer, een eigen compositie, maar niet onaardig. Verder ken ik geen muziek van dit gezelschap.